Kommentti: Trumpin ilmastopolitiikan tulisi kiinnostaa suomalaisia – se on suora irtiotto Pariisin ilmastotavotteista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on taiteillut nimikirjoituksensa useaan paperiin valtakautensa aikana, mutta tänään allekirjoitetaan yksi tärkeimmistä.

Trump haluaa kumota entisen presidentin Barack Obaman päästörajoituksia, joita asiantuntijat pitävät maan tärkeimpinä keinoina Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Trump sanoo haluavansa palauttaa määräyksellään vanhat hiilityöpaikat, mutta todellisuudessa hän laittaa Yhdysvallat peruuttamaan turhaan.

Trump tietää, että hän voitti presidentinvaalit osittain maan turhautuneen työväen ansiosta. Monien tehtaiden työtehtävät hoituvat automatiikalla ja hiilivoimalat puhaltavat viimeisiään. Trump onkin luvannut kasvattaa hiilivoiman ja kaivostöiden mahtia.

Uusimmalla allekirjoituksellaan Trump antaa käytännössä maan Ympäristönsuojeluvirastolle EPA:lle määräyksen aloittaa Obaman puhtaan energian suunnitelman purkamisen. EPA:n johdossa onkin sopivasti Trumpin valitsema ympäristörajoituksien moukaroija Scott Pruitt. Herrat vain saattavat tehdä kaikki turhaan ja säikäyttävät samalla kumppanimaat.

Haastattelemani ympäristölain asiantuntijat ovat nimittäin täysin yksimielisiä siitä, ettei Trumpin suunnitelma tuo menetettyjä työpaikkoja takaisin. Päästörajoituksien kumoaminen saattaa pitää vanhoja hiilivoimaloita auki joitakin vuosia, mutta uusia pitkäkestoisia työpaikkoja ei ole hiilivoimaloihin tulossa.

Yhdysvallat ei nimittäin tarvitse enempää hiiltä, se on nyt jo sen suhteen omavarainen ja maan johtavin hiilipomo Robert E. Murray on myöntänyt, ettei hiiliteollisuuden mahtia voi sellaisenaan palauttaa. Syynä on automatiikan lisäksi maakaasun halpa hinta ja saatavuus.

Trumpin määräyksessä ei suoraan irroteta Yhdysvaltoja Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta se on askel eri suuntaan. Yhdysvallat on Obaman johdolla sitoutunut vähentämään päästöjä lähes kolmanneksen vuoteen 2025 mennessä, mutta Trump on puhunut aiemmin koko sopimuksen perumisesta. Totta kai rajoituksien romuttaminen on pitkä prosessi ja vie vuosia, mutta lakiasiantuntijat muistuttavat, että myös Trumpin politiikasta palautuminen kestää kauan.

Trumpin kannattajat ovat toki toiveikkaita kuten myös yritysjohtajat, jotka pitävät ympäristönsuojelua liian kalliina yrityksille. Pallomme kannalta täytyy kuitenkin toivoa, että historia toistaisi tässä asiassa itseään. 80-luvulla myös presidentti Ronald Reaganin ympäristöpolitiikka oli aluksi hyvin luonnosta piittaamatonta. Massiiviset mielenosoitukset muuttivat kuitenkin politiikan suunnan parin vuoden jälkeen. Täytyy toivoa, että sama käy nyt.

Lue myös:

    Uusimmat