Mainos

Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan kommentti: Trump on tekemässä maapallomme huonosta tulevaisuudesta vieläkin huonomman

Valkoinen talo vuotaa ja pahasti. Jokaisella vuotajalla on oma agendansa, mutta tämänkertaisen kuiskaajan viesti koskettaa koko maapalloa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

1:06

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia lähellä olevat lähteet ovat kertoneet medialle, että Trump on päättänyt irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Päättäjät niin Suomessa kuin eri puolella maailmaa ovat esittäneet huolensa ja siihen onkin syytä.

Trump ei ole vahvistanut eikä kiistänyt vuotoa, mutta on luvannut ilmoittaa lopullisen päätöksensä lähipäivinä. Trump uhkasi kampanja-aikoina jo vetäytyä sopimuksesta ja on kutsunut ilmastonmuutosta hölynpölyksi. Trumpin argumentti päästörajoituksia vastaan on, että ympäristönsuojelu vaarantaa amerikkalaisia hiilityöpaikkoja.

Vaikutukset näkyisivät heti

Mikäli Trump pitää sanomansa, sopimuksesta irtaantumisen vaikutukset näkyvät asiantuntijoiden mukaan heti. Trump on jo aloittanut Yhdysvaltain päästörajoituksien kannalta tärkeän puhtaan energian suunnitelman tuhoamisen.

Trump on myös esittänyt ympäristönsuojeluviraston budjettiin jättimäisiä leikkauksia ja viraston johdossa on ilmastonmuutosskeptikko.

Pykälien valossa irtaantuminen Pariisin sopimuksesta kestäisi muutaman vuoden ja pahin pelko on, että muut maat seuraisivat lupauksistaan huolimatta perässä. Ympäristön kannalta tuhoa koituisi myös Yhdysvaltain ja liittolaisten diplomaattisille suhteille.

USA maailman toiseksi suurin saastuttaja

Trumpin mukaan kansainväliset sopimukset ovat usein Yhdysvaltojen kannalta huonoja, mutta hän ei ota huomioon sitä, että Yhdysvallat on tälläkin hetkellä maailman toiseksi suurin saastuttaja.

Vaikka jatkuvat skandaalit kaataisivatkin Trumpin ennen presidenttikauden loppua, varapresidentti Mike Pence ei olisi ekologisempi vaihtoehto. Vasta uudet vaalit ja vastakkainen äänestystulos palauttaisi Yhdysvallat taas vastuullisen ilmastopolitiikkaan.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että presidenttikauden pituiset neljä vuotta ovat nopeasti lämpenevän ilmastomme kannalta erittäin tärkeät. Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteita pidetään muutenkin vaikeina saavuttaa eikä asiantuntijoiden mukaan aikaa ole hukattavana.

Trump tapaa myöhemmin illalla Suomen aikaan Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin. Tillerson on yksi Pariisin ilmastosopimuksen kannattajista, joten sormet ristiin, että hän saisi taivuteltua presidentin pois lyhytnäköisestä politiikastaan.

Trump voisi luvata kannattajilleen hiilityöpaikkoja sijasta töitä uusiutuvien energialähteiden parissa, mikä toisi iloa amerikkalaisille paljon pidempään.

Hyvältä ei kuitenkaan nyt näytä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja