Kommentti: Tee päivän hyvä teko, peruuta lääkäriaikasi – säästät sekä omaa että muiden lompakkoa

Perumattomat ajat ovat yksi merkittävä syy terveyskeskusten jonoihin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimittaja Joonas Lepistö.

Moni ei peruuta vastaanottoaikaansa, vaikka tietää, että ei edes ole tulossa paikalle. Tämä näkyy pidentyneinä jonoina ja lisäkustannuksina. 

Kun aika jää peruuttamatta, syntyy turhaa tyhjäkäyntiä. Se on sekä kansantaloudellisesti turhauttavaa että ammattihenkilöstöä kohtaan nuivaa. 

Esimerkiksi Vantaalla viime vuonna aikoja jäi perumattomia lääkäriaikoja liki neljä tuhatta kappaletta terveysasemilla ja neuvoloissa yli 1300 kappaletta. Hammashoidossa lääkäriaikoja jäi käyttämättä yli 6300 kappaletta.

Tämä siis siitä huolimatta, että perumaton aika tulee asiakkaalle itselleenkin kalliiksi. 15 vuotta täyttäneiltä peritään noin 50 euron maksu, mikäli lääkäriaikaa ei ole perunut. 

Palvelujen todelliset kustannukset ovat kuitenkin paljon tuota suuremmat. Tämä siis lisääntyvän ruuhkan lisäksi. Nimittäin esimerkiksi mainitulla Vantaalla kiireettömän vastaanottoajan  saaminen voisi lyhentyä jokaisella asiakkaalla jopa viikkoja, jos kaikki peruisivat ajoissa vastaanottoajansa.

Toki muitakin syitä on, mutta perumattomat ajat ovat yksi merkittävä syy terveyskeskusten jonoihin. 

Etenkin nuorilla asiakkailla on paljon käyttämättä jääneitä aikoja. Unohdus on inhimillistä, mutta alle täysi-ikäisten osalta korostuu vanhempien vastuu muistuttaa tärkeästä hoitokohtaamisesta. 

Höveli käyttäytyminen ei ole vain Vantaan ongelma. Ministeri Krista Kiuru kertoi eilen MTV Uutisille, että koko maan ostalta puhutaan kymmenistä tuhansista aikojan peruuttamatta jättämisistä. Samaan aikaan valtiovalta tavoittelee hoitoonpääsyä seitsemän päivän sisällä. 

Kun perut, yritä tehdä se mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Näin joku toinen pääsee paikallesi. Edes joku saa hoitoa. Eikä jono pitene entisestään.

Se on riittävän pitkä jo nyt.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja