Kommentti: Suomalaislupaus taistelee tosissaan arvostetusta NHL-palkinnosta – tästä taiturista ei ole puhuttu tarpeeksi

Arizona Coyotesin suomalaishyökkääjä Matias Maccelli pelaa läpimurtokauttaan NHL:ssä. 22-vuotiaalla taiturilla on kaikki mahdollisuudet voittaa kauden parhaalle tulokkaalle jaettava Calder Trophy, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Riku Hellanto.

Maccelli pelaa parhaillaan toista kauttaan Pohjois-Amerikassa. Viime kaudella vyölle kertyi 23 ottelua, joten NHL:n sääntöpykälät määrittelevät suomalaisen tulokkaaksi vielä tälläkin kaudella, sillä tulokasrajana on 25 NHL-ottelua.

Tällä kaudella Maccelli on noussut kaikessa hiljaisuudessa Arizonan avainpelaajien joukkoon. Suomalaistaituri on saalistanut 51 pelaamassaan ottelussa 38 (6+32) pistettä, mikä oikeuttaa Arizonan sisäisessä pistepörssissä kolmanteen sijaan.

Arizona-nuorukainen on kunnostautunut tällä kaudella pelinrakentajana. Maccelli on tarjoillut kauden aikana useita häikäiseviä Tulosruutu-tason syöttöjä, jotka ovat tehneet maalintekijän työn äärimmäisen helpoksi.

Maccellista on puhuttu tällä kaudella aivan liian vähän niin kansainvälisestikin kuin Suomenkin kamaralla, vaikka Maccelli on takonut Arizonan aavikkojen varjoissa kovaa tulosta.

Hänen pistekeskiarvonsa (0,75) on tällä hetkellä kaikista NHL:n suomalaispelaajista kahdeksanneksi kovin. Maccellin taakse jäävät muun muassa meritoituneet pistenikkarit Mikael Granlund ja Teuvo Teräväinen.

Calder Trophyn -voittajaehdokas

Maccelli voidaan laskea suureksi Calder Trophyn voittajaehdokkaaksi. Miksi? Minäpä kerron.

38 pistettä takonut Maccelli on tällä hetkellä NHL:n tulokaspörssissä kolmantena. Hän on kuitenkin talvisen loukkaantumisensa vuoksi pelannut 15 ja 16 ottelua vähemmän kuin edellä olevat Seattle Krakenin Matty Beniers (48 pistettä) ja Anaheim Ducksin Mason McTavish (40 pistettä).

Maccellin pistekeskiarvo on tällä hetkellä koko NHL:n tulokaskatraan kovin (0,75). Tulokaspörssin kärkinimi Beniersillä vastaava lukema on hieman heikompi 0,73. Maccelli on myös pelannut keskimäärin noin puolitoista minuuttia vähemmän ottelua kohden kuin Beniers.

Pistesaldon arvoa nostaa myös se, että Maccelli pelaa läntisen konferenssin 13. sijalla tarpovassa Arizonassa ja Beniers kovaa vauhtia pudotuspeleihin marssivassa Seattlessa.

Calder Trophy -keskustelussa on Beniersin ja Maccellin lisäksi huomioitava myös Edmonton Oilersin ykkösvahdin viitan vahvoilla otteillaan napannut 24-vuotias Stuart Skinner, joka on pysäyttänyt kiekkoja 41 pelaamassaan ottelussa 91,2 prosentin varmuudella.

Oman lusikkansa soppaan voi tunkea myös Buffalo Sabresin Owen Power, joka on luutinut jykevästi joukkueensa takalinjoilla tehotilastolla +12 ja yli 23 minuutin peliajalla.

Omissa papereissani Maccelli, Skinner, Power ja Beniers muodostavat sen nelikon, joka todennäköisimmin taistelee Calder Trophyn voitosta.

Beniers ja Skinner ovat menossa pudotuspeleihin, mutta Maccellin pelit päättyvät runkosarjaan. Tämä voi nostaa Beniersin ja Skinnerin osakkeita tulokaskilpailussa. Arizonakaan ei ole NHL-kartan valovoimaisin seura, mikä voi myös osaltaan pudottaa Maccellia tulokasvertailussa muiden alapuolelle, koska operoi niin sanotusti tutkan alla ja piilossa kirkkaimmilta parrasvaloista.

Tilastot ja peliesitykset todistavat kuitenkin, että Maccelli on yksi tämän kauden parhaimmista tulokkaista ja ansaitsee paikan Calder-äänestyksen finaalikolmikossa. Voittokaan ei olisi vääryys.

Edellinen suomalainen Calder-voittaja on Teemu Selänne, joka voitti pystin vuonna 1992-93. Maccellista voi hyvinkin tulla seuraava.

Lue myös:

    Uusimmat