Kommentti: Steven Spielbergin uusin elokuva on pistävän ajankohtainen – tapetilla ovat lehdistönvapaus ja naisen asema

Kurkkaa The Post -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan 3:56

Ohjaaja Steven Spielbergin The Post kilpailee parhaan elokuvan palkinnosta maaliskuussa juhlittavassa Oscar-gaalassa.

Lehden toimitus saa käsiinsä valtion salaiseksi luokittelemaa tietoa ja julkaisee sen. Julkaisusta nousee valtava kohu, johon ottavat kantaa niin tavan kansalaiset, poliitikot kuin oikeuskin. Kuulostaako tutulta?

Aivan. Steven Spielbergin ohjaama The Post -elokuva sijoittuu vuoteen 1971, mutta sen tapahtumat resonoivat mykistävän vahvasti nykypäivään.

Lähdesuoja, salaiset dokumentit ja lehdistönvapaus ovat tuttuja teemoja esimerkiksi Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja Helsingin Sanomia koskevissa uutisissa joulukuulta 2017, Donald Trumpin sekavasta presidenttikaudesta ja vihamielisyydestä mediaa kohtaan puhumattakaan.

Tositapahtumiin perustuvan elokuvan keskiössä on The Washington Post -lehden toimitus, joka saa käsiinsä niin kutsutut Pentagon-paperit. Salaiseksi luokitellut dokumentit paljastavat Yhdysvaltojen osallisuuden Vietnamin sotaan ja sen, miten presidentti toisensa perään valehteli kansalle sodan etenemisestä.

Elokuva kurottiin kasaan ennätyksellistä vauhtia juuri ajankohtaisuutensa vuoksi. Ohjaaja Spielberg luki alkuperäisen käsikirjoituksen helmikuussa 2017 ja linjasi, että elokuva on saatava ulos vielä saman vuoden aikana, tai hän ei tartu projektiin lainkaan.

– Kiire johtui nykyisen [Trumpin] hallinnon ilmapiiristä, joka pommittaa lehdistöä ja väittää totuutta valheeksi aina, kun heille sopii, Spielberg perusteli The Guardian -lehden haastattelussa tammikuussa 2018.

Liz Hannahin alkuperäistä käsikirjoitusta lähti työstämään Josh Singer. Singer oli käsikirjoittamassa myös vuonna 2015 parhaaksi elokuvaksi Oscareissa palkittua Spotlight-elokuvaa, joka sijoittui niin ikään sanomalehden toimitukseen.

Elokuvaa leikattiin sitä mukaa, kun kuvausmateriaalia valmistui. Kuvaukset saatiin pakettiin 29. marraskuuta ja seuraavana päivänä elokuva oli valmis.

"Grahamin päätösten jatkuva kyseenalaistaminen ja häntä kalvava epävarmuus saavat katsojan turhautumaan – ja niin pitääkin."

Ajankohtaisuus ei rajoitu pelkästään lehdistönvapauteen. Elokuva on myös Meryl Streepin näyttelemän, The Washington Post -lehden omistajan Katharine Kay Grahamin kasvutarina. Graham tarttui lehden ohjaksiin sen jälkeen, kun hänen miehensä riisti itseltään hengen ja Pentagonin-paperit ajoivat hänet uransa tiukimpaan paikkaan. 

Streep pokkasi roolistaan uransa 21. Oscar-ehdokkuuden. Streep ikuistaa purevasti johtotehtävissä olevan naisen kehnon aseman 1970-luvulla. Grahamin päätösten jatkuva kyseenalaistaminen ja häntä kalvava epävarmuus saavat katsojan turhautumaan – ja niin pitääkin.

Kaikkiaan elokuva on tärkeä muistutus median perimmäisestä tehtävästä aikana, jona Yhdysvaltain presidentti avoimesti haukkuu toimittajia ja syyttää julkaisuja valheiden levittämisestä. Aikana, jona väärä tieto leviää nopeammin kuin koskaan ennen. 

The Post saapuu elokuvateattereihin tänään perjantaina 2. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat