Kommentti: SM-liiga vaikenee kulisseissa tapahtuvista toimenpiteistä – nämä rajatapaukset pitää tuoda julki

TPS:n Ruben Rafkin taklaa rajusti Kärpät-pelaajaa 0:34
Uusi hidastuskuva: Ruben Rafkin taklaa Aleksi Antti-Roikoa päähän

Jääkiekon SM-liigan viestintä mahdollisia kurinpitotapauksia koskien on saanut paljon ryhtiä ja mennyt eteenpäin viimeisen vuoden aikana. Kokonaisuuteen mahtuu kuitenkin edelleen omituisia tyhjyyteen putoavia rajatapauksia, kirjoittaa MTV Urheilun Jere Hultin.

SM-liiga otti viime kauden alkaessa asiakseen johdonmukaistaa viestintäänsä potentiaalisten kurinpitotapausten osalta. Syksystä 2022 alkaen sarja on tiedottanut kaikki tilannehuoneen tarkastamat tapaukset vielä ottelupäivän iltana. 

Paitsi, ettei näin ole. Viestintäputkessa on aukko, joka olisi syytä korjata.

Tällä hetkellä epäselvät riketilanteet, joista ei ottelun aikana tuomita rangaistusta, mutta jotka tarkistetaan tilannehuoneessa, jäävät pimentoon. 

Alkaneelta kaudelta on olemassa ainakin kaksi tapausta, joissa pelissä tapahtunut tilanne on aiheuttanut keskustelua ja kysymyksiä joukkueiden päävalmentajilta ja mediassa, mutta SM-liiga ei ole kertonut niiden mahdollisesta huomioimisesta julkisesti.

Heti kauden toisena pelipäivänä TPS:n Sisu-Petteri Lehtonen kohdisti JYPin Severi Lahtiseen polvitaklauksen, josta ei tuomittu ottelussa rangaistusta. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn kommentoi tuolloin, että syynä oli tuomarivirhe. 

Kommentti jatkuu videoupotuksen jälkeen. 

Jukka Rautakorpi kihisi ottelun jälkeen – JYP-tähti rusikoinnin kohteena 1:08
Jukka Rautakorpi kihisi ottelun jälkeen syyskuussa – JYP-tähti rusikoinnin kohteena

Ulospäin vaikutti siltä, ettei taklausta tarkistettu myöhemmin mahdollisen pelikieltopotentiaalin varalta. Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kuitenkin vahvisti MTV Urheilulle tapausta seuraavan päivänä, että taklaus oli kelattu tilannehuoneessa läpi.

Lehtosen teosta nousi keskustelua heti otteluiltana, muun muassa Jukka Rautakorpi otti kovin sanoin kantaa tapaukseen

Toinen samankaltainen kokonaisuus nähtiin tämän viikon keskiviikkona, kun TPS:n Ruben Rafkin täräytti Kärppien Aleksi Antti-Roikoa käsi ylhäällä jatkoajalla. Lauri Marjamäki kommentoi tapausta heti ottelun jälkeen lehdistön edessä. Myös sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin tapahtumaketjua, josta TPS iski voittomaalin. 

Katso Rafkinin ja Antti-Roikon tilanne pääkuvan videolta!

Liiga ei varmistanut julkisesti taklauksen tulleen huomioiduksi, mutta Kärppien urheilujohtaja Mikko Myllykoski vahvisti MTV Urheilulle saaneensa tiedon tilannehuoneen taustatoimista. 

Edellä mainitut tapaukset jättävät parantuneen viestinnän ylle epätietoisuuden varjon. Absoluuttista rajaa on vaikeaa vetää sen osalta, onko jokin tilanne tarpeeksi kohahduttava, jotta siitä olisi syytä viestiä, jos rangaistusta tai pelikieltoa ei tuomita. Tämän takia olisikin tarpeen, että Liiga takoisi johdonmukaisesti julki kaikki tilannehuoneen omatoimisesti tarkastamat tilanteet. 

Nyt Liiga lisää pontta taustakeskusteluihin ja lisää tapausten ympärillä pyörivää mystisyyttä, vaikka se ei sano sanaakaan.

Tilannehuone vaikuttaa toimivan Liiga-kauden aikana jouhevasti ja tapaukset kulkevat seulan läpi käytännössä poikkeuksetta. Tämä tieto joudutaan nyt rajatapausten osalta kaivamaan turhaan esiin.

Lue myös:

    Uusimmat