Kommentti: Saara Aallon esitys oli suoraan euroviisujen oppikirjasta, eikä sitä tarvitse hävetä

Saara Aalto euroviisufinaaliin! 0:10

Saara Aallon esitys vuoden 2018 euroviisuissa oli loppuun asti hiottu spektaakkeli, joka kaikessa täydellisyydessään jätti laulajan ja kuuntelijan välille viileän kuilun.

Laulaja Saara Aallon viisumatka huipentui 12. toukokuuta äitienpäivän aattona euroviisujen finaalissa Portugalin pääkaupunki Lissabonissa. Suurista haaveista huolimatta Aalto ylsi Monsters-kappaleellaan viisujen finaalin toiseksi viimeiselle sijalle 46 pisteellä.

Mutta kuten sanottu, jo finaaliin pääseminen oli hieno saavutus sekä Aallolle että suomalaisille. Finaalipaikka viisuissa ei ennen Aaltoa auennut Suomelle neljään vuoteen.

Aalto on kulkenut pitkän tien. 31-vuotias laulaja on nähty uransa aikana useissa laulukilpailuissa, joissa menestystä on lähes poikkeuksetta tullut. Kaikista korkeimmalle sijalle hän ei ole kuitenkaan päässyt ja usein hän on päätynyt hopealle. Kakkossijat tai häviöt eivät ole kuitenkaan lannistaneet lahjakasta naista. Päinvastoin.

Saara Aallon kunnianhimo on vienyt häntä kerta toisensa jälkeen korkeammalle pallille omalla urallaan, joka on nuorelle suomalaiselle artistille varsin merkittävä.

Vuonna 2016 Aalto teki sen, mitä moni ei uskonut mahdolliseksi. Hän päätti osallistua Iso-Britannian The X Factor -kilpailun avoimiin koelauluihin. Aalto tuli, näki ja jälleen kerran melkein voitti. Hän sijoittui toiseksi ja voittajaksi kruunattiin Matt Terry.

Vaikka voittoa ei tullut, hetki oli merkityksellinen sekä Aallolle että hänen kotimaalleen. Hän edusti pientä, sisukasta Suomea. Ja hän teki sen paremmin kuin hyvin. 

Iso-Britannian X Factorin ansiosta englantilaiset hullaantuivat Aaltoon niin vahvasti, että häntä kosiskeltiin jopa maan edustajaksi euroviisuihin. Se ei kuitenkaan ollut loppujen lopuksi edes vaihtoehto.

Yksi Aallon suurimmista unelmista on ollut edustaa Suomea maat yhdistävässä laulukilpailussa. On vuosi 2018, ja tämä unelma on vihdoin toteutunut.

Aalto on aina ollut varma suorittaja. Liiankin varma. Finaalissa nähtiin hiottu esitys, joka oli kuin suoraan euroviisujen oppikirjasta. Huikea valoshow, kelvot taustatanssijat ja päähän soimaan jäävä kappale. Tähän vielä lisäksi Aallon tavaramerkiksi muodostunut vahvoilla vokaaleilla revittely ja spektaakkelimainen esitys oli valmis. 

Tällä kertaa se ei riittänyt. Esitys jäi kaikessa vaikuttavuudessaan loppujen lopuksi etäiseksi ja haaleaksi. Kaikki tuntuu olevan niin loppuun asti hiottua, että Saara Aallosta jää puuttumaan tietty tarttumapinta ja käsinkosketeltavuus.

Vaikka kappaleen sanoma oli hieno kertomus omien pelkojen päihittämisestä, sen olisi toivonut kasvavan seuraavalle tasolle. Ravistelevan kuuntelijan sisintä ja saavan huutamaan lyriikoita melodian mukana.

Silti se, mitä Saara Aalto on tehnyt ja saavuttanut, on todella hienoa. Hän on nyt jo suuri artisti, joka tulee kehittymään uransa aikana vielä valtavasti. Lisäksi hän on mainio esimerkki kaikille. Saara Aalto tavoittelee unelmaansa, menestyy, eikä varsinkaan pelkää enää.

Lue myös:

    Uusimmat