Mainos

Kommentti: Presidenttikisa käyntiin – Niinistö nautti, Vanhanen vauhtiin, Torvalds erottui

1:46

Se oli leppoisan sivistynyt startti presidentinvaaleihin. Istuva presidentti Sauli Niinistö näyttää viihtyvän myös ehdokkaana, mutta yksi haastajista on sentään vähän heräilemässä - nimittäin keskustan Matti Vanhanen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Tänään järjestettiin presidentinvaalien ensimmäinen vaalitentti, jossa paikalla oli myös Sauli Niinistö. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan puolituntinen ei nukuttanut, vaikka ehdokkaat eivät lähteneet kunnolla haastamaan toisiaan.

Kertaalleen oli pientä herrasmiesten piikittelyä. Vanhanen kysyi Niinistöltä, miten tämä puuttui puolustusvoimien ylipäällikkönä armeijan rajuihin leikkauksiin, joita Jyrki Kataisen hallitus teki. Niinistö vastasi, että leikkauksiakin piti tehdä, kun oli jätetty niin velkainen laiva hoidettavaksi. Kataista edelsi Vanhasen pitkä pääministerikausi.

Pikkusanailu kertoo siitä, että Vanhasella on kyky ja asiaosaaminen, joilla voi yrittää horjuttaa Niinistöä. Ja Niinistö vastaa kuin vertaiselleen. Tässä on tulevien tv-tenttien ehkäpä jännitteisin parivaljakko.

Vihreiden Pekka Haavistolla on myös ulkopoliittista näkemystä ja kokemusta, mutta hänen sisäinen leijonansa jää jatkuvasti säyseän herrasmiehen jalkoihin. Ehkä hyvä niin. Aina on loppupeleissä parempi olla oma itsensä.

Toinen ehdokas, joka saa Niinistön reagoimaan, on RKP:n Nils Torvalds. Hän on presidenttikisan ainoa Naton kannattaja ja voi sen takia ainakin yrittää kalastella kokoomuslaisilla vesillä ääniä. Evan tentissäkin Niinistö haastoi Torvaldsia keskusteluun Nato-kansanäänestyksestä.

Torvalds on muutenkin kultturellina historiantuntijana jännä väriläiskä presidenttitentteihin. Yllättävän moni katsoja ilmoitti tälläkin kertaa pitävänsä Torvaldsista.

Sen sijaan Laura Huhtasaari ei pääse siihen vauhtiin, josta perussuomalaiset ovat nähneet unta. Huhtasaaren ajatukset poikkeavat rajusti muista: presidentille oikeus hajottaa eduskunta, Suomi irti Ottawan miinasopimuksesta, Trumpin estotonta kehumista ja puolustelua. Mutta kuin yhteisestä sopimuksesta kukaan ei lähtenyt edes vastaamaan saati haastamaan Huhtasaarta.

SDP:n Tuula Haatainen on maan ehdottomasti asiantuntevimpia kansanedustajia - sosiaali- ja terveyspolitiikassa. Valitettavasti sote ei kuulu tasavallan presidentin tehtäviin, vaikka siitä Evan tentin alussa puhuttiinkin.

Vasemmiston Merja Kyllönen ei osallistunut tähän tenttiin. Harmi, sillä Kyllönen on sanavalmis ja vauhdikas. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, voisiko Kyllösestä olla näiden vaalien vasemmistolaiseksi ilmiöksi.

Ensimmäinen tentti ei muuttanut lähtötilannetta: Niinistö saattaa historiallisesti voittaa presidentinvaalit jo ensimmäisellä kierroksella. Käsittämättömän hurja 76 prosentin gallupkannatus tosin sulaa päivä päivältä - ja ihan samaan aikaan ja tahtiin kuin Niinistön kampanja pääsee vauhtiin.

Viime viikonloppuna kampanjaväki esitteli pipoa, mukia ja heijastinta - ja "huipennuksena" Sauludo-kahvia. Kyllä, luitte oikein: Sauludo. Auttaahan se vähän Niinistön kilpailijoita, kun innokkaimmat kannattajat alkavat oikein hössöttää.

3:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.