Mainos

Kommentti: Muut ehdokkaat ottivat piikit esiin, Niinistön maltti tuntuu pitävän

Toisessa presidenttivaalitentissä lensivät hetken kipinät, kun ehdokkaat väittelivät suuren sotaharjoituksen valmistelusta. Ylipäällikkö Sauli Niinistö rauhoitteli turhaa kohinaa ja ei lähtenyt julkisesti syyttelemään puolustusministeri Jussi Niinistöä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Ulko-ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on Suomessa perinteisesti säyseää ja yksituumaista. Mutta viime aikoina on nähty poikkeukselliset turpokäräjät – aiheena suuri sotaharjoitus, jonka valmistelun puolustusministeri J Niinistö (sin.) nosti esiin MTV:n Uutisextra-ohjelmassa 3.11.

Perisuomalaiseen tyyliin itse asiasta ei ole kovin suuria erimielisyyksiä, vaan enemmänkin marssijärjestyksestä, miten asia tuotiin julkisuuteen. Tässä tapauksessa siis median kautta. Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti J Niinistöä sooloilusta ja käski tätä MTV:n nettivieraskirjoituksessaan "lopettamaan ryskäämisen".

Sauli Niinistö joutui tentissä vastailemaan muiden ehdokkaiden tiukkaan kritiikkiin, miten tämä koko homma oikein meni. S Niinistö rauhoitteli kohinaa ja ylipäällikkö ei lähtenyt julkisesti torumaan puolustusministeriä. "Politiikassa on välillä innokkuutta", hän tyytyi sanomaan.

Niinistön maltti piti muutenkin hyvin, sillä muut ehdokkaat ovat selkeästi heräämässä ja yrittivät tökkiä istuvaa presidenttiä kylkiluiden väliin – sivistyneesti mutta kuitenkin edes vähäsen.

Selkeästi ärhäköitynyt Pekka Haavisto (vihr.) kyseli, mitä tapahtui, kun venäläiselle korkean tason poliitikolle ei myönnetty pääsyä Etyj-juhlakokoukseen parisen vuotta sitten. Tuula Haatainen (sd.) puolestaan toisti, miksi Niinistö ei osallistunut aikoinaan Rion ilmastokokoukseen.

Kumpikaan asia ei varsinaisesti saa sukkia pyörimään Pihtiputaan mummon jaloissa. Yhtä kaikki, hyvä että kilpailijat edes yrittävät horjuttaa Niinistön jakkaraa.

Vieläkään ei saatu kaikkia presidenttiehdokkaita samaan tenttiin, sillä keskustan Matti Vanhanen joutui jättämään tämän tentin väliin. Vanhanen on ollut viime perjantaista lähtien sairaalahoidossa sydämen rytmihäiriön takia. Hänen kampanjansa jatkuu ensi viikolla.

Kuuden rivistöstä erottuvat parhaiten ne, joilla on jotain omaa näkökulmaa keskusteluun. Ilta-Sanomien järjestämässä tentissä erottujat olivat Niinistön molemmin puolin istuneet RKP:n Nils Torvalds ja Vasemmiston Merja Kyllönen. Torvalds on kallellaan Naton suuntaan ja Kyllönen Venäjän suuntaan. Välissä oli Sauli Niinistö.

Niinistö ja Torvalds tuntuvat olevan samalla aaltopituudella ja jopa viihtyvän toistensa seurassa. Ja mitä enemmän kaksikkoa kuuntelee, niin sitä epäselvemmäksi ainakin minulle käy, mikä ero on Niinistön eurooppalaisemmalla puolustuksella ja Torvaldsin Natolla, jossa USA:n rooli vähenee.

Suorapuheinen Kyllönen oli tentin piristysruiske, joka puhuu lämpimästi yhteistyön tiivistämisestä Venäjän kanssa. Esimerkiksi hän nosti energia-asiat, jotka ovat EU-pakotteiden ulkopuolella. Kyllönen tosin käytti hieman vanhahtavalta kalskahtavaa sanaa puolueettomuus. Tarkistin jälkikäteen: se oli kuulemma vähän lipsahdus, muttei ihan täysin.

Tunnelmahan tuntuu paranevan tentti tentiltä, mutta asetelma ei ole muuttunut mitenkään: ensin tulee ylivoimainen Niinistö ja sitten kaukana kaikki muut.

On yhä edelleen vaikea nähdä, että haastajajoukosta nousisi sellaista ilmiötä, joka on nähty modernin ajan kaikissa edellisissä presidentinvaaleissa. Tällä hetkellä se ilmiö on istuva presidentti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.