Mainos

Kommentti: Politiikan värikäs syksy käyntiin – unohtakaa punamulta ja sinipuna! Vahvoilla hallituspohjaksi on nyt Mauritius

Politiikan syksy alkaa tänään ja samalla veikkailu, onko seuraava hallituspohja sinipuna, punamulta, sateenkaari vai jotain muuta. Onko jo aika modernisoida vanhat termit? Näillä gallupeilla todennäköisin hallitus on Mauritius-koalitio, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Aika ajoin tulee palautetta, kun joku kokee huonona sanat vihervasemmisto tai porvarihallitus. Maailmalla tätä on yritetty ratkaista nimeämällä hallituskoalitiot valtioiden lipunvärien mukaan. Saksan vaikeissa hallitusneuvotteluissa taannoin nousi otsikoihin Jamaika-koalitio.

Yritetäänpä samaa täällä. Seuraa annos politiikkaa ja maantietoa.

Mauritius

16.2.84012759

Nykyisillä gallupluvuilla vahvin ehdokas seuraavaksi hallitukseksi on SDP:n, Kokoomuksen ja Vihreiden kokoonpano ryyditettynä RKP:n liimalla. Siis punainen, sininen, vihreä ja keltainen eli Mauritiuksen lipun värit.

Jo nyt tiedämme, että tämä olisi voittajien hallitus – ainakin vaalimatemaattisesti. Odotuksia huonommillakin tuloksilla SDP, kokoomus ja vihreät ylittävät viime eduskuntavaalien kannatuksensa. Voitto se on torjuntavoittokin, joihin osa puolueista saa taas tyytyä.

Seuratkaamme siis tarkasti Mauritius-koalitiota.

Mauritius on pieni tuliperäinen saarivaltio ja monipuoluedemokratia Intian valtameressä. Afrikan mittapuulla se on hyvinvointiyhteiskunta. Paratiisisaareksi kutsuttu Mauritius elää turismista, joka on muuten Suomessakin nopeimmin kasvavia elinkeinoja.

Toisin kuin Suomessa Mauritiuksen johdossa on presidentti, jolla ei ole paljon valtaa. Jalkapallossa Fifan rankingissa Mauritius on tänä vuonna ollut vaatimattomasti sijalla 155, kun Suomi on ylväästi sijalla 62.

Liettua

16.2.83993484

Toinen vahva hallituspohja olisi punamultaa muistuttava kokoonpano SDP, keskusta, vasemmisto, vihreät ryyditettynä RKP:n liimalla. Punainen, vihreä, keltainen ovat Liettuan lipun värit.

Liettua joutui elämään puoli vuosisataa Neuvostoliiton ikeen alla, mutta on sittemmin länsimaistunut vauhdilla ja mennyt EU:hun, euroon - ja myös Natoon.

Liettua luottaa edelleen ydinvoimaan. Liettualaisen keskivertoperheen ruokakolmiosta löytyvät sianliha, kaali ja punajuuri. Maan suosituin urheilulaji on älypeli koripallo.

Marokko

Logonsa uusineen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ilmoitti perjantaina, että hänen suosikkinsa olisi punavihreä hallitus. Kaikki demarit eivät kuitenkaan pidä vasemmistoa ja vihreitä luotettavina kumppaneina, sillä muistissa on viime vaalikauden näyttävät äkkilähdöt. Talouden sakatessa seuraavankin hallituksen edessä voi olla ikäviä, yllättäviä päätöksiä.

Marokon lipun keskellä on pieni vihreä tähti, joka näyttää jääneen punaisen massan puristukseen.

Marokko on demokraattinen kuningaskunta ja Ranskan entinen siirtomaa. Maan väestöstä vain kuutisen prosenttia on yli 65-vuotiaita. Ongelmana on kaupunkeja riivaava nuorisotyöttömyys. Marokon kansallisruoka on kuskus.

Brasilia

17.54443049

Jos kannatusluvut vielä tasoittuvat talouskasvun siivittäminä, poissuljettu ei ole edes kokoomuksen ja keskustan hallitus ryyditettynä RKP:n liimalla. Huonolla vaalituloksella keskusta joutuisi miettimään hetken pitempään hallitukseenmenoa - kunnes tulisi mieleen entisen pääministerin Kalevi Sorsan tokaisu: ”Mitä siellä tekemässä, kissanpoikia pesemässä”.

Vihreä laidoilta, sitten keltaista, sininen maapallo keskellä. Sellainen on Brasilian lippu.

Brasilia saa tulonsa toisaalta maataloudesta, kahvista, sokerista, toisaalta öljystä. Isot tulo- ja varallisuuserot. Elämäniloa, Rion karnevaalit, jalkapalloa ja Pelé.

Kansojen sulatusuuni. Olen kuullut legendaa, että maailman eniten väärennetty passi olisi Brasilian passi, sillä passikuvassa brasilialaisesta käy minkä näköinen ihminen tahansa.

Gambia

16.2.83993579

Kriisiaikoina kolmen suuren hallitus voisi olla perusteltu, mutta Suomen talous kukoistaa vielä ensi keväänä hallitusneuvottelujen aikaan. Varoiksi silti: Gambian lipussa on punaista, sinistä ja vihreää – ja vähän ilmaa niiden välissä.

Gambia on Afrikan mantereen pikkuruinen valtio, joka saa vientituloja erityisesti maapähkinöistä.

Näin eksoottinen loppukiri eduskunnalla on siis edessään ja syksyn työt käynnistyvät tänään vähemmän eksoottisella sotevaliokunnan kokouksella. Kuumaa kesää seuraa kuumempi syksy ja vielä kuumempi talvi.

PS. Näistä viidestä lipusta sitten valitsemaan omaa suosikkia tai ehdottamaan parempia: Mauritius, Liettua, Marokko, Brasilia vai Gambia?

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja