Kommentti: Poliittinen päätös al-Holista ja lapsista saatiin vasta pakon edessä – poliitikoille ei heru tyylipisteitä, kun karmeissa oloissa olevista lapsista tehdään pelinappuloita

Hallitus päätti: suomalaislapset pitää kotiuttaa niin pian kuin mahdollista – tapaukset harkitaan yksilökohtaisesti 9:21
Video: Marinin hallitus teki linjauksen, jonka myötä suomalaislapset kotiutetaan al-Holin leiriltä mahdollisimman pian, ei velvoitetta aikuisten auttamiseen. Selkeää vastausta lasten ja äitien erottamiseen ei saatu.

Voi sanoa että vihdoinkin. Hallitus sai illalla puristettua kasaan kaivatun ja vaaditun poliittisen päätöksen al-Holin leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten tilanteesta, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kommentissaan.

Hallitus pyrkii kotiuttamaan nimenomaan leirin lapset niin pian kuin on mahdollista. Lasten kotiutuspäätökset perustuvat tapauskohtaiseen ja yksityiskohtaiseen harkintaan, jossa otetaan huomioon lapsen etu kaikissa tilanteissa.

Miksi vasta nyt hallitus kykeni toimimaan ja vetämään poliittiset raamit asialle? Keskustelu al-Holin leirin pahenevista olosuhteista, lapsista ja Isis-naisista on vellonut kuitenkin jo keväästä asti.

Koko prosessin oudoin piirre on ollut nimenomaan se, että palautusten suunnittelu näyttää edenneen pitkälle virkamiesvedolla ja eri tahojen yhteistyöllä hallituksen iltakoulun hiljaisella hyväksynnällä, mutta ilman poliittista selkänojaa.

Se on ollut kohtuutonta myös asiaa pohtiville viranomaisille.

Hallitus pakotettiin toimimaan

Julkinen paine, kasvavat vuodot viranomaisten valmistautumisesta palautuksiin, presidentin eilinen paimenkirje, huojuva ulkoministerin asema sekä koko opposition tekemän välikysymyksen aiheuttama takaraja pakottivat hallituksen toimimaan.

Päätöstä edelsi myös hallituspuolueiden erimielisyys, haetaanko kotiin kaikki, lapset vai harkinnan mukaan osa lapsista ja äideistä.

Pääministeri Sanna Marinintiedotustilaisuus jätti ilmaan kysymyksen, johon oppositio tulee huomenna vaatimaan vastausta välikysymyskeskustelussa. Jos toimivaltaiset viranomaiset voivat käyttää lapsen edun mukaista harkintavaltaa, tarkoittaako se myös sitä, että jossain tapauksissa lapsen mukana Suomeen voi palata myös äiti.

Marinin mukaan velvoitetta auttaa alueelle menneitä aikuisia ei kuitenkaan ole.

Hallituksen kymmenkohtainen paperi toistaa myös ne ulostulot, joita asiaa hoitanut ulkoministeri Pekka Haavisto ja myös muut hallituksen poliitikot ovat toistaneet viime päivinä julkisuudessa. Mikään ei varsinaisesti näytä muuttuvan.

Vain se, että insta-äänestyksen, epämääräisen tiedottamisen ja vastuun pakoilun sijaan hallitus tekee sitä mihin heidät poliitikkoina on valittu. Tekee päätöksiä, kantaa vastuutaan sekä noudattaa oikeusvaltioperiaatetta, perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia. Se on poliitikon hommaa.

"Julkinen keskustelu al-Holin ympärillä on ollut rumaa ja surullista katsottavaa"

Julkinen keskustelu al-Holin ympärillä on ollut rumaa ja surullista katsottavaa. Asiallinen keskustelu turvallisuusuhista tai tahtomattaan karmeisiin leiriolosuhteisiin päätyneistä lapsista on tallaantunut poliittisen riekkumisen, sumuverhoilun, väärien tietojen ja poliittisten irtopisteiden alle.

Poliitikot eivät tästä saa tyylipisteitä. Ainoa valopilkku on ollut RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz. Hänen kirjoituksensa voit lukea tästä linkistä. Se oli kirkkaasti ajateltua ja selvää tekstiä.

Huomenna edessä on kuuma välikysymyskeskustelu. Oikeuskansleri tutkii vielä myös ulkoministeri Pekka Haaviston toimet prosessin aikana. Aihe pysyy siis esillä.

Auki on myös vielä se, miten nopeasti lasten kotiuttamiset alkavat ja kuinka monta lasta Suomeen ylipäätään palaa. On myös täysin mahdollista, että toistaiseksi ei palaa ketään, jos kurdiviranmaiset vastustavat lasten ja äitien erottamista. 

Lue myös:

    Uusimmat