Kommentti: Pelaaja tiedottomana jäässä, NHL ei välitä – viimeisimmän sikataklauksen selonteko osoittaa kurinpidon järjettömyyden

1:04
Tulosruudun kuvaa tiistain vastaisen yön NHL-kierrokselta: Sebastian Aho onnistui maalinteossa.

Columbus Blue Jacketsin hyökkääjän Nick Folignon kolmen ottelun pelikielto on vain tuorein osoitus jääkiekon NHL:n kurinpidon naurettavasta linjasta, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Foligno jyräsi kyynärpäällään Colorado Avalanchen hyökkääjän Pierre-Edouard Bellemaren joukkueiden lauantaisessa kohtaamisessa. Kontakti tapahtui keskialueella.  

– Kun Bellemare luopuu kiekosta, Foligno jatkaa liikettään häntä kohti ja yrittää ottaa kontaktia. Hän ojentaa kyynärpäänsä ja osuu suoraan Bellemaren leukaan. Tämä on kyynärpäätaklaus. 

– Tässä tilanteessa ei yritetty taklata vartaloon, eikä tätä voi luokitella anteeksiannettavaksi tai tahattomaksi kontaktiksi, jossa Foligno nostaisi kätensä refleksinomaisesti valmistautuakseen törmäykseen tai välttääkseen sen. Jos Foligno olisi halunnut taklata sääntöjenmukaisesti, hän olisi voinut valita sille sopivan luistelulinjan. Sen sijaan hän valitsi linjan, joka vei hänet ohi Bellemaren vartalosta. Hän nostaakin kyynärpäänsä saadakseen edes jonkinlaisen kontaktin. 

Huomio kiinnittyy yhteen lauseeseen: Tässä tilanteessa ei yritetty taklata vartaloon. Tämän voi kääntää niin, että kyseessä oli tahallinen vahingoittamisyritys.

NHL:n kurinpidon löysä ja poukkoileva linja on puhuttanut paljon viime vuosina. Sanktioissa käytetään uusintakerrointa, mikä näkyi muun muassa Capitals-jyrä Tom Wilsonin pelikiellossa lokakuussa 2018. Linjattomuus tuli esille Wilsoninkin kohdalla kuitenkin jo kaksi kuukautta myöhemmin, kun kurinpito ei nähnyt aiheelliseksi tarttua kanadalaishyökkääjän silmittömään sikailuun.   

Folignolla ei ole Wilsonin tavoin likaisen pelaajan mainetta, mutta hän on reilun 12 kauden ja yli 800 ottelun NHL-veteraani. Hän siis tietää, kuinka tulee taklata. 

Tämä ei ollut taklaamista. Se oli saalistamista. 

NHL:n päättäjätkin tietävät tämän, mutta eivät ilmeisesti välitä.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja