Mainos

Kommentti: Onko Mika Lehkosuolla uuden aika?

6:35

HJK:n päävalmentajalla Mika Lehkosuolla on ison pohdinnan paikka. Vaikka HJK on porskuttamassa kohti toista Veikkausliigan mestaruutta, europettymys iski lujaa vasten kasvoja.

HJK:n eurotaival päättyi Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella slovenialaisen Olimpija Ljubljanan vietyä Klubia kuin juniorijoukkuetta yhteismaalein 7–1. HJK oli otteluparissa paikoin suorastaan kykenemätön, kun Ljubljanan pelurit panivat pallon kiertämään ja veivät kaksinkamppailut lähes järjestään nimiinsä.

Kysymys on jo tovin kuulunut, voiko Suomen suurimmilla resursseilla operoivalle HJK:lle riittää menestys Veikkausliigassa, jos tie tyssää Euroopassa karsintoihin. Poikkeuksia on vain kaksi: Mestarien liigan lohkovaihe 1998 ja Eurooppa-liigan lohkovaihe juuri Lehkosuon debytoitua HJK:n päävalmentajana 2014.

Lehkosuo tunnetaan pedanttina yksityiskohtiin paneutujana ja taktisten nyanssien arvostajana. Apuja hän on saanut viime vuosina espanjalaiselta kakkosmieheltä José Riveirolta, joka on ollut kehittämässä helsinkiläisten hyökkäyspeliä ja ajamassa sisään kentän pieninä lohkoina ja kaistoina käsittävää positional playn pallonhallintakonseptia.

Tuota apua Lehkosuo ymmärsi aiemmin tarvitsevansa, kun peli piiputti ja HJK oli jäänyt 2015 ja 2016 suureksi pettymyksekseen ilman Suomen mestaruutta. Riveiro sai liekitettyä muutosta, ja Suomen valtikka palasi Klubin hyppysiin viime kaudella. Tälläkin kaudella HJK:n tilanne sarjan kärjessä on vakaa.

Veikkausliigan pysti ei ole kuitenkaan HJK:lle kummoinen päämäärä. Eteenpäin on pyrittävä myös Euroopassa seuran ja koko suomalaisen jalkapalloilun kehittymisen kannalta.

Tämän suven kohtalo oli silti tuttu karsiutuminen. Kun vastaan tuli pallollisesti suhteellisen taitava Olimpija, ero peruspelaamisessa osoittautui jopa karuksi, vaikka seuraa ei pidetty HJK:lle mahdottomana koetinkivenä. Myöskään Mestarien liigan toisella karsintakierroksella HJK:n pudottanutta valkovenäläistä BATE Borisovia ei laskettu kovin pahaksi arvaksi, mutta HJK oli otteluparissa napsun–pari perässä.

HJK:n euromenestymättömyys on monien asioiden summa, eikä kausi ole ollut pelaajarekrytoinnillisestikaan täysosuma. Lehkosuo ei voi kuitenkaan paeta omaa vastuutaan pelillisesti aneemisesta, nollatason eurotaaperruksesta, joka tuskastutti seuran fanit.

HJK-johdolta olisi silkkaa hätiköintiä erottaa maan osaavimpiin valmentajiin lukeutuva Lehkosuo kesken kauden, mutta ilmassa leijuu yhä tuimemmin ajatus siitä, olisiko helsinkiläisillä ensi vuonna uusien valmennusmausteiden ja -ärsykkeiden aika. Voisiko Lehkosuo toisaalta saada itsestäänkin enemmän irti ensi kaudella uudessa virkistävässä ympäristössä, uusien ihmisten keskellä?

Lehkosuon nykyinen HJK-sopimus umpeutuu tämän kauden päättyessä, ja tämä kausi on jo luotsin viides Klubin peräsimessä. Kunnioitettava lukema, mutta Lehkosuo tuskin kiistää itsekään, etteikö seuraava, ihannetapauksessa ulkomainen haaste tekisi näiden vuosien jälkeen terää. 

Äänestys

Päättyykö Mika Lehkosuon aikakausi HJK:ssa tähän kauteen?

Kyllä

Ei

Päättyykö Mika Lehkosuon aikakausi HJK:ssa tähän kauteen?

Kyllä 84%

Ei 16%

84%
16%
ääniä 1309 kpl

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja