Kommentti: Nuori tyttö poikajoukon seksileluna ei todellakaan ole "tavallinen ilmiö"

Sexpon mielestä nuorten seksiringit ovat ihan ok. Minun mielestäni eivät.

Nuorten seksiringit ovat puhuttaneet monessa mediassa tällä viikolla. MTV.fi-sivustolla julkaistiin maanantaina seksuaaliterapeutti Sari Erosen haastattelu, jossa hän kertoi törmänneensä ilmiöön hiljattain. Jos et vielä ole kartalla, niin seksiringissä ovat mukana siis yksi tyttö ja monta poikaa, ja nämä pojat sitten käyvät tytön luona toteuttamassa omia tarpeitaan.

Mielestäni aivan aiheesta Eronen huomautti, että kyseessä voi olla nuorta, hyväksyntää hakevaa tyttöä vahingoittava toiminta.

Kummastukseni oli siis melkoinen, kun sähköpostiini pamahti torstaina Sexpon kannanotto aiheeseen. ”Avoimet seksuaaliset suhteet, kaveriseksi ja ryhmäseksi ovat tavallisia seksuaalisuuden ilmiöitä. Niissä ei ole mitään uutta tai vaarallista. Jos nuoret ovat kehitystasoltaan yhdenvertaisia, toimivat vapaaehtoisesti sekä osaavat huolehtia ehkäisystä ja suojautumisesta asianmukaisesti, kauhistelulle ei ole syytä.”

Sexpo, mitä hittoa? Ihanko oikeasti minun on uskominen, että luokan poikien kanssa sänkyyn menevä tyttö on vain osa ”tavallista seksuaalista ilmiötä”? Ja mikä pahempaa: ”siinä ei ole mitään vaarallista”?

Kun mietin itseäni yläasteikäisenä, ja kuvittelen, että olisin ollut osa tuollaista rinkiä... Olisin ollut todella haavoittuvainen. Mitä nuori tyttö voi nimittäin oppia tuossa tilanteessa? Esineellistämistä? Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että nuoren on syytä oppia ihan ensin, että seksi on tapa ilmentää kahden ihmisen välistä rakkautta. Vasta siinä vaiheessa, kun kokemus kasvaa ja ikää karttuu, voivat muut asiat tulla kyseeseen. En pysty käsittämään, miten ihmiset titteleillä seksuaalikasvatuksen vastuukouluttaja ja seksuaaliterapeutti voivat sanoa, ettei tuollaisissa seksiringeissä ole mitään vaarallista. Totta helvetissä on!

Osaan toki kuvitella, että nuori tyttö kokee olonsa mahtavaksi saatuaan paistatella poikien huomiossa – hei, sitä tapahtuu vielä vanhemmallakin iällä –, mutta kun pojat lähtevät, mitä jää jäljelle? Tyhjyys? Katumus? Hyväksikäytetty ja paha olo? En jaksa uskoa, että tuollaisessa tilanteessa ollut tyttö muistelisi kokemusta vuosien päästä ajatellen, että ”olipa hyvä, että tein sen, se oli ihan normaalia toimintaa sen ikäiselle”. Eivät poikajoukon kokeilut yhden tytön kanssa voi tehdä hyvää kellekään.

Olenko sitten kukkahattutäti? Kuka tahansa minut tunteva voi sanoa, että suhtaudun melko avoimesti seksiin. Minulla ei ole tapana tuomita pettäjiä, ei toisia naisia, ei baarista epätoivoisesti seuraa hakevia yh-äitejä. Miksi? Koska he ovat aikuisia ihmisiä ja osaavat tehdä omat päätöksensä itse ilman, että kenenkään tarvitsee lähteä opettamaan. Mutta yläasteikäinen nuori ei vain ole tarpeeksi kypsä päättämään olevansa valmis poikajoukon seksileluksi. Hän on vasta lapsi.

Sexpon asiantuntijat kertovat, että kielteinen lähestymistapa aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä nuorten vanhemmissa, mikä voi johtaa tarpeettomaan rajoittamiseen ja huoleen.

Minä sanon, että vanhemmat rajoittakaa ja huolehtikaa sydämenne kyllyydestä! Ei kukaan nuori kolmikymppisenä tule valittamaan, kuinka nipot vanhemmat eivät antaneet harrastaa seksiä koko luokan kanssa. Ei. He kiittävät. Niin ainakin minä tekisin. 

Lue myös:

    Uusimmat