Kommentti: Manchester Unitedin on annettava potkut Ole Gunnar Solskjärille – häpeällinen näytös osoitti, että joukkueessa on tapahtunut jotain peruuttamatonta

7:09
Tulosruutu: Real Madrid voitti El Clásicon, Liverpool murskasi Manchester Unitedin.

Ole Gunnar Solskjär teki kelvollista työtä kaksi vuotta ja hitsasi umpeen monia rakoja, joita Manchester Unitedissa oli syntynyt vuosien varrella. Nyt norjalaisen liitokset ovat kuitenkin alkaneet pettää pahasti, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Tällaisesta sulamisesta oli näkynyt merkkejä jo pidemmän aikaa. 0–2-tappiolle joutuminen kotona Atalantaa vastaan keskiviikkona ja 2–4-häviö edellisviikonloppua Leicester Citylle osoittivat, että Manchester Unitedin pelin rakenne ei ole kohdallaan.

Samaa kieltä puhuivat syyskuussa koetut tappiot sveitsiläiselle Young Boysille, West Hamille ja Aston Villalle, ja voitokkaasta tuloksesta riippumatta ottelut Villarrealia ja Atalantaa vastaan olivat kohteliaasti ilmaistuna sotkuisia esityksiä.

Jälkikäteen tämä kaikki on tietenkin helpompaa nähdä ja sanoa, mutta United on ollut pelillisessä kriisissä jo syyskuun puolivälistä alkaen. Se on tuossa ajassa kärsinyt viisi tappiota, pelannut kerran tasan ja voittanut kolmesti, mainittujen Atalantan ja Villarrealin lisäksi West Hamin.

Sunnuntaina pelattu ottelu huippuvireistä Liverpoolia vastaan paljasti Manchester Unitedin ongelmat säälimättömällä, rujolla ja kokonaisvaltaisella tavalla. Mikä oli kuplinut pinnan alla jo pidempään, tuli esiin Old Traffordilla kaikkein pahimmalla hetkellä – ottelussa arkkivihollista vastaan.

Liverpoolin 5–0-murskajaiset antoivat Unitedin ja Solskjärin yhteiselle syöksylle täysin uudenlaisen kierteen, joka nosti päällimmäiseksi tunteeksi säälin norjalaisvalmentajaa kohtaan. Miten tällaisesta nadirista voi nousta enää uskottavaksi mestaruushaastajaksi Valioliigassa ja Mestarien liigassa?

Tuskin voikaan.

"Tämä on synkin päiväni"

Ole Gunnar Solskjär myönsi nöyryyttävän näytöksen jälkeen, etteivät tulokset ole olleet tarpeeksi hyviä.

– Nostan kädet ylös ja se luultavasti aiheuttaa epäilyksiä kenen tahansa mielessä, mutta minun on pidettävä itseni vahvana ja uskottava siihen, mitä teemme, Solskjär sanoi.

– Ei ole helppoa sanoa muuta kuin, että tämä on synkin päiväni, joka minulla on ollut näitä pelaajia johtaessani.

Solskjärin kirjoissa viime kaudella kärsitty 1–6-tappio Tottenhamille ei päässyt edes lähelle tätä nöyryytyksen kokemusta.

Solskjärin kommentit heijastelivat merkillisellä tavalla Unitedin esitystä kentällä. Hän vaikutti lausunnoissaan lannistuneelta, lyödyltä ja neuvottomalta.

– Minä päätin siitä, miten lähestymme tätä ottelua. Emme olleet tarpeeksi kliinisiä ja annoimme aivan liian paljon tilaa (vastustajille), ja kun antaa liikaa tilaa hyville pelaajille, he tekevät maaleja, hyökkääjälegenda myönsi.

Lehdistötilaisuudesta puuttui ainoastaan managerin eroilmoitus, mutta sitä hän ei kuitenkaan antanut.

Puolustuksen merihätä kertoo laajemmasta ongelmasta

Kun joukkue romahtaa nähdyllä tavalla valioliigakauden kenties tärkeimmässä kotiottelussaan, vastuu jakautuu tietenkin laajemmalle kuin pelkän managerin harteille. Yksilöt kentällä epäonnistuivat karkealla tavalla, ja katse kiinnittyy erityisesti kahteen paikkaan United-ryhmityksessä.

Manchesterilaisten historian kallein puolustajahankinta ja kapteeni Harry Maguire pelasi kenties huonoimman ottelunsa punaisessa paidassa, ja keskikentän kaksikko FredScott McTominay osoitti olevansa kelvoton eurooppalaisen jalkapalloilun korkeimmalle tasolle.

Puolustuksen ja keskikentän merihätä Liverpoolia vastaan oli varmasti osittain yksilöiden heikkoa suoriutumista, mutta silti oire Unitedin kollektiivisesta surkeudesta pallottomana. Sunnuntaina manchesterilaisten prässääminen oli niin auttavalla tasolla, että Liverpool suorastaan käveli hyökkäyskolmannekselle tekemään tuhojaan.

Mohamed Salahin kolmen maalin ja yhden maalisyötön iltapäivä ei edes vaatinut egyptiläiseltä mitään yli-inhimillistä – vain kliinistä, rutiinimaista viimeistelyä, jota häneltä on nähty pitkin syksyä.

Niin Maguire kuin Cristiano Ronaldo olivat lähellä joutua ulosajetuksi ennen kuin vaihdosta kentälle tullut Paul Pogba näytti karmealla taklauksellaan Naby Keïtan jalkoihin, miten suora punainen todellisuudessa hankitaan.

Tuollainen kurittomuus on jokseenkin ymmärrettävää turhautumisen kasaantuessa pääkoppaan, mutta se on samalla paljon puhuva osoitus siitä, miten neuvoton kotijoukkue oli Liverpoolia vastaan. Ainoaksi pakokeinoksi ahdistavasta tilanteesta jäi tietoinen itsetuhoisuus.

Kollektiivi pirstaleina

Tappio Liverpoolille oli Solskjärin edeltäjän José Mourinhon elämänlangan katkaissut ottelu Manchester Unitedin managerina, eikä paine norjalaisen erottamiseen ole koskaan ollut niin suuri kuin se nyt on.

Unitedin rakastettu pelaajalegenda on toistaiseksi saanut kammettua itsensä kuiville toivottamalta näyttäneissä tilanteissa hyvien tulosten avulla, eikä Valioliigan kakkossijaa viime kaudella ole syytä ohittaa olankohautuksella managerin saavutuksia listattaessa.

Nyt Unitedissa näyttää kuitenkin menneen jokin peruuttamattomalla tavalla pieleen, eikä seurajohto voi jäädä odottamaan kurssin kääntymistä Solskjärin johdolla. Totuus on, että United ei ole kenties koskaan näyttänyt niin epäorganisoidulta ja sekasortoiselta joukkueelta kuin se sunnuntaina oli Old Traffordilla.

Solskjär ei ole kyennyt ratkaisemaan joukkueensa keskikenttäongelmaa ja joukkueen puolustaminen on muuttunut viime kaudesta vain huonommaksi. Sitä kollektiivia, jonka manageri sai toisistaan erkaantuneista yksilöistä pestinsä alkutaipaleella rakennettua, ei ole enää nähtävissä.

Kuten jo etukäteen pelättiin, Ronaldon saapumisella seuraan on ollut vain tätä kehitystä kiihdyttävä vaikutus.

Ehdoton ykkösvaihtoehto

Manchester United tarvitsee nyt pragmaattisen, taktisesti älykkään ja pelaajiltaan vain parasta vaativan huipputason managerin, jollainen Solskjär ei kaikista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta ole.

Vapailla markkinoilla ehdoton kärkinimi olisi italialaisluotsi Antonio Conte, joka jätti säästökuurille joutuneen milanolaisseuran Interin viime keväänä. Ennen lähtöään entinen keskikenttämies oli nostanut joukkueensa Serie A:n ylivoimaiseen mestaruuteen.

Conten valmentaja-cv:stä löytyy tämän lisäksi muun muassa kolme liigamestaruutta Juventuksen päävalmentajana ja Valioliigan mestaruus Chelsean managerina vuodelta 2017.

Täydellistä omistautumista pelaajiltaan vaativa ja taktisesti älykäs Conte olisi välitön täsmälääke Unitedin ongelmiin, eikä häneltä puuttuisi pokkaa jättää Ronaldon kaltainen tähti tarvittaessa vaihtopelaajan rooliin.

Italialaismedian tietojen mukaan Conte olisi avoin kuuntelemaan Unitedin tarjouksia. Sportitalian toimittajan Gianluigi Longarin mukaan pesti Old Traffordilla olisi tällä hetkellä työttömän Conten ykkösvalinta kaikista realistisista vaihtoehdoista.

Toistaiseksi epäselvää vielä on, haluaako Conte hypätä vaativaan tehtävään kesken kauden, sillä aiempien mediatietojen perusteella hän on aikonut pitää sapattia kevääseen asti.

Kenties tieto siitä, että tilaisuus lipeää käsistä, jos siihen ei tartu nyt, saattaisi rohkaista Conten kaivamaan pikkutakkinsa esiin vaatekaapistaan.

En yllättyisi, jos niin tapahtuisi lähipäivien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja