Mainos

Kommentti: Loppukesän tyhjää touhua ympäri Suomea

Poliittinen kesä on nyt virallisesti ohi, kun eduskuntaryhmät aloittavat Suomen-kiertueitaan viisaine näkemyksineen. Jos Suomen talous olisi puheista kiinni, BKT puhisi kuin höyrypilli ja kansantalous olisi Euroopan ykkönen.

Jotakin pitää kirjoittaa, kun kesäloma loppuu.

Tästä tulee nyt tällainen:

Kirjoitetaan eduskuntaryhmien kesäkokouksista: niitä levitellään kuin piruuttaan ja kiusaksi resurssipulasta kärsiville tiedotusvälineille ympäri Suomea. Mieleen tulee karannut poliittinen maastopalo.

Nytkin kokoomusministerit kiertävät Jyväskylää ja Tamperetta.

Kepuministerit mittailevat Raumalla.

Oppositiodemarit tulevat niin ikään Raumalle ja sieltä vielä Turkuun.

Vihreät äimistelevät Kalajoella, mikä onkin oikein, sillä Kalajoki munaa maineensa käsittämättömän rumalla tuulimyllyviidakolla, tuolla Vihreiden valtion tukeen rakentuvalla energiautopialla.

Median pitäisi seurata kaikkea, mikä kitinä tuleekaan, jos joku jää välistä.

Ja ensi viikolla sama rumba: Oulua, Jyväskylää, Turkua...

Toreilla jaetaan karkkia, kahvia ja nisunpaloja ja esiinnytään kansalaisten kaverina. Torikansa katsoo suu auki kyselytunnilta tuttuja naamoja, kunnes joku suulas eukko tai äijä aloittaa tunnetun, torilta torille levinneen, iänikuisen marmatuksensa taitetusta indeksistä.

Ministeri kuuntelee haukkuja vaivaantuneesti hymyillen. Tekisi mieli sanoa suorat sanat, vaan kun ei kehtaa...

Kun SDP ei pääse oppositiosta budjettiriiheen, se vie väkensä vielä laivaristeilylle. Siellä puhutaan ja lauletaan karokea – ja media paikalle todistamaan ”hauskaa menoa”.

Vihreät ajelivat aikansa Jopoilla, kunnes kepu varasti pyöräidean. On pölkynsahausta, samoilua, kottaraispöntön tekoa, vain eukonkanto on toistaiseksi jäänyt näkyelämyksenä kokematta.

Allekirjoittaneelle soitettiin kerran Vasemmistoliitosta, että mikä kuva menisi parhaiten julkisuudessa läpi. Väsynyt vastaus kuului, että kokeilkaa nyt vaikka köydenvetoa – ja siellähän Esko Juhani Tenillä tovereineen köyttä veteli illan uutisissa ja aamun lehdissä.

Sähköposti puolestaan paisuu kuin säkkipilli, kun yksittäiset edustajat lähettävät viisauksiaan.

Kyseessä on ihmeellinen jokaisen loppukesän peli, kuka saa eniten media-aikaa. Ryhmät keksivät hassunhauskoja jippoja, joita media paremman puutteessa toistaa. (Tämä on mediakritiikkiä! Myös MTV:n uutiset näyttää, kuten muutkin.)

Ja mikä on lopputulos?

Kukaan ei muista sekavista puheista mitään, mieleen jäi korkeintaan köydenvetokuva.

Etu- ja keskusjärjestöt ovat puolestaan oma lukunsa: SAK:n seminaarissa otetaan kantaa perhevapaauudistukseen; EK puhuu koulutusleikkauksista. Mutta ei nyt mennä niihin, sillä se suo kaikkine järjestöjen seminaareineen on loputon.

Budjettiriihi järjestetään 31.8.–1.9. 

Sieltä voi tulla jo uutisiakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.