Mainos

Kommentti: Kokoomuksen rautarouvasta Ellun Kanaksi - tiivis yhteys kokoomukseen säilyy

Kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja Jyrki Katainen jättää tunteikkaita jäähyväisiä Lahden puoluekokouksessa kesäkuussa.

Katainen kiittää puoluesihteeri Taru Tujusta ensin ja sitten vasta vaimoaan. Tämä kuvaa Kataisen ja Tujusen tiivistä työkumppanuutta. Tujunen on ollut politiikassa Kataisen luottopelaaja. 

Tuliko siis Taru Tujusen ilmoitus puoluesihteerin paikan jättämisestä yllätyksenä? Ei tullut, koska Tujunen on todennäköisesti ollut se ihminen, joka on ensimmäisten joukossa ja hyvissä ajoin tiennyt Kataisen suunnitelmista luopua puheenjohtajan ja pääministerin paikasta. Kataisen lähtö on saanut myös Tujusen miettimään uusia tehtäviä. 

Hätäisimmät kommentaattorit ehtivät jo epäillä, että Tujusen lähtö liittyy jotenkin pelkoon, että kokoomuksen voittoputki vaaleissa ei jatku tai että henkilökemiat eivät natsaa uuden puheenjohtajan Alexander Stubbin kanssa. Päinvastoin. Kuten Tujunen MTV Uutisten haastattelussa sanoo, Stubbin valinta jopa houkutti jatkamaan puoluesihteerinä ja viemään läpi vielä yhdet eduskuntavaalit. Alla on niin sanottu hevonen, joka on riski, mutta myös valtava mahdollisuus. Stubb jakaa rajusti mielipiteitä, mutta on kiistatta tämän hetken suosituin suomalaispoliitikko. 

Miksi sitten yhden puoluesihteerin ja politiikan kovan nimen karkaaminen jälleen kerran viestintätoimistoon on uutinen?

Tujunen on johtanut kokoomuksen puoluetoimistoa rautaisella otteella. Tujunen on ollut kampanjastrategi, jota muut puolueet ovat voineet vain kadehtia. Tujusen putiikki on analysoinut ja arvioinut yleensä tarkimmin tulevien vaalien asetelmat ja jopa lopputuloksen. Tujusen sormenjälki näkyy kokoomuksen kivuttomasti sujuneessa puheenjohtajavaihdoksessa. Voitettujen vaalien keulakuvina ovat olleet Jyrki Katainen ja Sauli Niinistö, mutta molempien takana on ollut Tujunen. 

Tujunen siirtyy toimitusjohtajaksi Ellun Kanoihin. Ellun Kanojen omistaja ja perustaja on kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Kirsi Piha. Ellun Kanat on tehnyt tiiviisti yhteistyötä kokoomuksen kanssa, mm. Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjassa. Niinpä tiivis yhteys kokoomukseen säilyy. 

Taru Tujunen näyttää ajoittaneen ilmoituksensa tarkasti. Gallup-kannatus on ollut nousussa. Budjetti on saatu kasaan. Eduskuntavaaleihin on vielä aikaa. Uusi puoluesihteeri valitaan puoluevaltuuston kokouksessa lokakuussa. 

Stubbilla on jo varmasti mielessään tukku nimiä, joista puoluesihteerin voi valita. Stubb ei tunne vieläkään täysin kotimaan politiikan kiemuroita ja varsinkin järjestötyö ei ole, eikä varmaan tule olemaan, vauhdikkaan pääministerin ykköskiinnostuksen kohteita. Niinpä yhdistelmä kokemusta, kentän tuntemusta ja jotain joka ei ole Tujus-klooni voi toimia. Yllätysnimeä siis pukkaa. Muodollisesti porukka valitsee, mutta käytännössä puheenjohtaja päättää, koska yhteistyön on sujuttava saumattomasti. 

Seuraavista eduskuntavaaleista on tulossa kovat ja mielenkiintoiset. Kampanjat tiivistyvät ja hakevat uusia muotoja. Siksi ykköspaikkaa havittelevalle puolueelle ei ole saman tekevää, kuka puoluetoimistoa ja vaalivankkureita vetää. 

Eeva Lehtimäki

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja