Mainos

Kommentti: Kaatuuko Stubb kotimaan politiikan osaamiseen?

Mitä jäbä duunaa? Alexander Stubbin (kok.) politiikan nykyaikainen viisiottelu kuulostaa ainakin tältä: pyöräilee, twiittaa, kirjoittaa, pyrkii EU-parlamenttiin ja nyt myös Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

Kokoomuksen puheenjohtajuuden kylkiäisenä saa tänä kesänä myös pääministerin paikan Lahden puoluekokouksessa kesäkuun puolivälissä.

Tämän tiedämme ulkomaankauppaministeristä varmasti julkisuuden perusteella, mutta paljon vähemmän tiedämme Stubbin poliittisesta linjasta. Stubbin suurin kompastuskivi on kotimaan politiikka. Vaikea nähdä, että Stubb ihan oikeasti saa kiksit sote-uudistuksesta, vaikka toista väittää.

Stubbin lähtö mukaan kokoomuksen sisäiseen taistoon ei ollut yllätys. Moni muiden puolueiden edustaja kyllä veikkaili ja toivoi salaa Orpoa puolueen johtoon, eikä uskonut Stubbin ehdokkuuteen. Miksi? Siksi että Stubb herättää niin paljon ristiriitaisia tunteita. Kansainvälisen, urheilullisen ja kielitaitoisen some-adhd:n rinnalla sitä tuntee itsensä jotenkin niin - suomalaiseksi.

Stubb oli miettinyt kampanja-avauksensa tarkkaan. Hän korosti tuovansa muiden puolueiden kannattajia puolueen äänestäjiksi. Stubbin suurin valtti on juuri kansansuosio. Sitä kokoomusväki joutuu miettimään, kun se valitsee Stubbin ja Jan Vapaavuoren välillä.

Ajatusleikki. Mene kadulle ja näytä suomalaisten poliitikkojen kuvia. Väitän, että satunnainen politiikkaan välinpitämättömästi suhtautuva kansalainen tunnistaa varmasti kaksi poliitikkoa kuvista. Toinen heistä on Timo Soini ja se toinen....

Kampanja-ammattilaiset hierovat jo käsiään. Stubb haisee niin vähän politiikalta ja enemmän kaikelta uudelta, että siitä on helppo rukata vetävä kampanja. Keskusta raikasti itsensä politiikan ulkopuolisella Juha Sipilällä, perinteisellä broilerilla ei tunnu juuri nyt olevan kysyntää. Stubbin mahdollinen puheenjohtajuus huolettaakin eniten juuri keskustalaisia.

Myös Jan Vapaavuori oli miettinyt kampanja-avauksensa tarkkaan. Oikeistolaiseksi, oman tien kulkijaksi mielletty Vapaavuori korosti, ettei kokoomuksen arvopohja vaadi minkäänlaista reivausta Kataisen jälkeen.

Vapaavuori puhuttelee puolueen perinteistä siipeä. Vapaavuoren kotimaan näytöt politiikassa ovat aivan eri luokkaa kuin Stubbilla. Vapaavuori on kokoomusjärjestelmän kasvatti - hän tuntee puolueen ja puolue tuntee hänet. Helsinkiläisyydestä ei voi rokottaa, koska pahin kilpakumppani, nykyinen espooolainen, on myös juuriltaan helsinkiläinen. Molemmat ovat myös kaksikielisiä.

Vapaavuori vai Stubb? Poliittisesti näiden kahden välille ei saa suuria eroja - vain pieniä sävyeroja. Kokoomus käy siis puhtaan henkilövaalin, ei linjavaalia, kuten SDP:ssä. Puoluetoimisto odottelee ainakin yhtä naisehdokasta mukaan. Veikkaan, että se on sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikko. Risikko nähtiin tänään iltapäivällä eduskunnassa keskustelemassa kahden kesken tiiviisti puoluesihteeri Taru Tujusen kanssa.

Kolmen tai useamman ehdokkaan kesken ei tule vahingossakaan tilannetta, jossa karnevaali suistuisi liian vakavaksi, repiväksi tai poliittiseksi. Puoluesihteeri Tujusella on jo suunnitelmat valmiina, miten puheenjohtajakisasta ja eurovaalikampanjasta kiskotaan maksimaalinen hyöty irti. Ne Tujunen julkistaa maanantaina.

Muuten - Lahti näyttää olevan suomalaisten pätkäpääministerien syntykaupunki. Mari Kiviniemi nousi Lahdessä kepun puheenjohtajaksi ja pätkäpääministeriksi 2010.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.