Kommentti: Jos Queen-elokuva Bohemian Rhapsody oli vajarit, Elton Johnista kertova Rocketman on överit

1:34
Katso ja kuuntele videolta, miltä kuulostaa Elton John Taron Egertonin tulkitsemana.

Rocketman. Ensi-ilta: 29.5.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 121 min. Ohjaus: Dexter Fletcher. Näyttelijät: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard.

Vertailukohtaa ei tarvitse etsiä kaukaa. Queenin ja Freddie Mercuryn tarinan kertova Bohemian Rhapsody sai ensi-iltansa marraskuussa 2018.

Se on jättimenestykseksi noussut, noin 52 miljoonan euron budjetilla tehty musiikkielokuva, joka voitti helmikuussa Oscar-gaalassa neljä palkintoa. Se on kerännyt yli 970 miljoonan euron eli lähes miljardin lipputulot.

Bohemian Rhapsody on pienimuotoinen kulttuuriteko, jonka siitä tekee se, että sitä eivät käyneet katsomassa pelkästään nostalgiannälkäiset kolme- ja nelikymppiset.

Se tutustutti uusia sukupolvia Queenin musiikkiin, mutta Queen ja erityisesti Freddie Mercury olisivat ansainneet paremman elokuvan.

Siitä huolimatta, että Freddie Mercurya näytellyt Rami Malek palkittiin parhaasta miespääosasta. Elokuva palkittiin myös parhaasta leikkauksesta, äänityksestä sekä äänitehosteista.

Heräsi nimittäin kysymys, että miksi. Bohemian Rhapsody on tarpeettomasti faktoja vääristelevää, kädenlämmintä nostalgiaherkkua Queen-yhtyeen musiikista pitäville. Ei se ansainnut paikkaansa parhaan elokuvan Oscar-ehdokaslistalla.

Malek ei laulanut roolissaan itse. Hän näytteli laulamista. Myös parhaan leikkauksen Oscarin voi kyseenalaistaa esimerkiksi tältä pohjalta.

Ei vajarit, vaan överit

Jos Bohemian Rhapsody oli vajarit, Dexter Fletcherin ohjaama Rocketman on överit.

Kuten on myös elokuvan kohde. Heti alussa urallaan jo menestynyt Elton John, oikealta nimeltään Reginald Dwight, nähdään kävelemässä oranssissa ja kimaltavassa kokovartalopuvussa, selässään siivet ja päässään sarvet.

Päästyään AA-kerhon kaltaiseen ryhmätapaamiseen, päähenkilö kertoo överiysongelmistaan. On seksi-, päihde- ja shoppailuriippuvuutta.

Niin päästään liikkeelle Rocketmanissa, joka käy läpi Elton Johnin elämän käänteitä ja kiemuroita lapsuudesta 1980-luvun puolelle suuriin menestysvuosiin.

Elokuva liukuu musiikkiosuuksissa musikaalin puolelle, mutta vauhdikkaan mukaansatempaavasti. Se on paikoin raadollinen kuvaus yksinäisestä ja riippuvuuksista kärsivästä megatähdestä.

Luontevaa kuvausta

Rocketmanissa yksityiskohdat ovat välillä vähän sinnepäin, mutta vuosilukuja ei missään vaiheessa mainita. Tämä on toimiva ratkaisu.

Toimivaa on myös Elton Johnin rakkauselämän käsittely. Laulajan homoutta ei sivuuteta, vaan se on täysin peittelemättä esillä.

Itse asiassa, Hollywood-elokuvissa on harvoin ollut miesten välinen rakkaus esillä yhtä luontevasti.

Rami Malek sai roolistaan Freddie Mercuryna Oscarin, joten Taron Egerton ansaitsisi Elton Johnin roolista Rocketmanissa kaksi.

Väite on toki kärjistettyä hassuttelua. Egerton ei voi saada kuin yhden henkilökohtaisen Oscarin, parhaasta miespääosasta. Gaalassa jaetaan parhaan alkuperäiskappaleen palkinto, mutta palkinnon saavat kappaleen tekijät, ei esittäjä.

Jos siis Elton Johnin laulunkirjoittaja-aisaparinsa Bernie Taupinin kanssa elokuvaan kirjoittama uusi (I'm Gonna) Love Me Again -kappale voittaa ensi talvena Oscarin, Egerton ei sitä pokkaa.

Ei, vaikka laulun 72 vuoden ikään ehtineen laulajatähden kanssa duetoikin.

Egertonin show

Myös uuden Muumilaakso-sarjan englanninkielistä versiota Muumipeikon äänenä tähdittävä Egerton on hyvä ja uskottava Elton John.

Brittinäyttelijä ei näyttele laulamista, vaan hän laulaa elokuvassa kuultavat musiikkikappaleet itse.

Elton John on Egertonin tulkitsemana innokas, epävarma ja kaiken tapahtuneen sekä huumeiden ja alkoholin päihdyttämä. Täynnä tunnetta.

Rocketman on Taron Egertonin show, mutta myös Elton Johnin lauluntekijäkumppani Bernie Taupinia näyttelevä Jamie Bell (vuonna 2000 Billy Elliotin pääroolissa 14-vuotiaana nähty näyttelijä) on sivuroolissa hurmaava.

Myös muissa sivurooleissa nähdään hyviä suorituksia, mutta olennaisessa osassa on tietenkin myös kaiken keskipiste: musiikki.

Rocketman on muistutus siitä, miten hienoja pop-kappaleita esimerkiksi Your SongGoodbye Yellow Brick Road ja I'm Still Standing ovat.

Rocketmania ja Bohemian Rhapsodya vertaillessa on toki muistettava, että Bohemian Rhapsody kertoo ihmisestä, joka ei voi puolustaa itseään, hänestä tehtyä elokuvaa tai antaa vastausta yhteenkään kysymykseen.

Ehkä juuri tästä syystä Freddie Mercurya käsitellään elokuvassa silkkihansikkain ja Elton Johnia ei. Elossa oleva laulaja antoi tuotantoryhmälle vapaat kädet. Se näkyy.

Rocketman on elokuva, josta tullaan näkemään lähitulevaisuudessa takuuvarmasti musikaalitulkintoja teatterilavoilla. Se on yliampuva, mutta silti vilpitön ja inhimillinen.

Se palauttaa uskon musiikkielokuviin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja