Kommentti: Jari Sillanpäähän kohdistuvien syytteiden vakavuutta vähätellään – antavatko suomalaiset jälleen kerran anteeksi?

1:50
Jari Sillanpää joutuu syytteeseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Jari Sillanpää nousi huumekohunsa keskeltä feenikslinnun lailla ja tuoreita syytteitä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan näköjään jälleen vähätellä. Ainakin joidenkin suomalaisten mielissä.

Perjantaina 15. marraskuuta suomalaisessa viihdemaailmassa kohahti jälleen, kun julki tuli tieto siitä, että iskelmälaulaja Jari Sillanpäätä syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Kyseessä on epäilys koskien vuotta 2017.

Sillanpää on marinoitunut muutenkin kohuissa muutaman viime vuoden aikana.

Elokuussa 2017 muusikko jäi kiinni auton ratista huumausaineiden vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa. Maaliskuussa 2018 Sillanpää otettiin kiinni Helsinki-Vantaan lentokentältä ja tulli löysi laulajan matkatavaroiden joukosta metamfetamiinia.

Vajaa viikko kiinnioton jälkeen Sillanpää astui julkisuuteen Enbuske, Veitola & Salminen-ohjelmassa ja murtui kyyneliin suorassa lähetyksessä puolustaessaan itseään. Elokuussa 2018 Sillanpää sai kymmenen kuukauden ehdollisen tuomion kahdesta huumerikoksesta.

Ja näin Sillanpään huumekohu ja sen vakavuus hiipuivat pian suomalaisten mielistä. Laulaja jatkoi keikkailua mutta piti muuten matalaa profiilia elämässään. Sillanpää antoi muutamia haastatteluja, kuten vieraillessaan Viiden jälkeen-ohjelmassa 28. lokakuuta 2019, ja kertoi, kuinka raskas huumekohu oli hänelle itselleen.

Nousemassa oli kuitenkin toinen kohu, josta Sillanpää oli jo tuolloin erittäin tietoinen.

Syytökset ovat vakavia, vaikka niitä miten päin katsoisi

Sillanpään huumekohun syttyessä olin erittäin yllättynyt surullisesta uutisesta. Olin myös erittäin yllättynyt suomalaisten reaktiosta, joka tuntui olevan melko kevyt asian vakavuuteen nähden. Metamfetamiini ei ole kevyt bilehuume, vaan erittäin koukuttava ja vaarallinen amfetamiinin johdannainen.

Oli huume mikä tahansa, sen käyttö tuntui Sillanpään tapauksessa olevan oikeutettua esimerkiksi taiteilijaelämään vedoten. Pikkuisen voi käyttää huumeita ja se on ihan ok, tuntui olevan usean mielipide.

Nyt käsillä on kuitenkin täysin erilainen syyte. Kyseessä on tapaus, jossa on osallisena lapsi.

Sillanpään asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan kyse ei ole Sillanpään osalta fyysisestä kanssakäymisestä lapsen kanssa.

Tämä on tuntunut olevan lieventävä asianhaara joillekin suomalaisille. Kuten myös se, että epäilys koskee vuotta 2017. Eli jotain, mikä on tapahtunut ”kauan sitten”. Myös Sillanpään kiertuemanageri Lilja Kainulainen totesi antamassaan haastattelussa, että tässä "ei ole kyse vakavasta asiasta". 

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan tekojen kirjo voi olla erittäin laaja, vaikka fyysistä kanssakäymistä ei olisi ollut. Kyse voi olla esimerkiksi intiimien kuvien lähettämisestä, kuvien pyytämisestä, seksuaalissävytteisestä puhumisesta tai sukupuoliyhteyden ehdottamisesta lapselle, lapsen riisuutumisen tai alasti liikkumisen seuraamisesta.

Sillanpään rikosepäilyt tulivat julkiseksi perjantaina, ja lauantaina mies astui keikkalavalle Joensuussa. Laulaja esiintyi loppuunmyydylle salille, jonka yleisö osoitti suosiotaan artistille raikuvin aplodein. Paikalla olleet antoivat kommentteja toimittajille, ja useat totesivat, etteivät rikosepäilyt vaikuta mihinkään tai muuta heidän suhtautumistaan Sillanpäähän.

En voi muuta kuin ihmetellä: siis miten niin eivät vaikuta ja muuta?

Toivon, etteivät syytökset pidä paikkansa. En niinkään Sillanpään takia, vaan sen tähden, että on liikaa, mikäli yksikin lapsi on joutunut käymään läpi mitään yllä kuvatuista tapahtumista. 

Toivon, että Sillanpää laskeutuisi alas musiikkitähteyden linnastaan ja myöntäisi nöyränä, kuinka vakavia syytökset ovat. ”Minulla on puhtaat jauhot pussissa” kuulostaa jälleen aikamoiselta vähättelyltä tilanteen luonteeseen nähden. Sillanpään tulisi näyttää, kuinka vakavasti hän suhtautuu tilanteeseen ja syytöksiin. Vakuutettava kuulijansa siitä, että hän haluaa itsekin selvittää tilanteen perinpohjin. 

Toivon, että suomalaiset pysähtyvät myös hetkeksi perehtymään siihen, miten vakavia asioita sisältyy lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, vaikka fyysistä kanssakäymistä ei olisi ollut. Sitten on kenties aika arvioida uudestaan, kuinka vakavista ja hirvittävistä syytöksistä oikeasti on kyse.

Tuntuu, ettei mikään syytös voi olla tarpeeksi vakava, että se syöksisi Jari Sillanpään korkealta jalustaltaan koko kansan yhteisenä suosikkina. Siksi kysynkin: mitä kaikkea ihminen voi tehdä ja silti pysytellä tiiviisti uransa huipulla?

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja