Kommentti: Jari-Matti Latvalan sanoja Ott Tänakista on syytä uskoa – muuten suomalaispomo ajoi Toyotan kiusallisesti nurkkaan

Tulosruutu: C Moren asiantuntija Jari Ketomaa perkaa tilannetta MM-rallin kuljettajamarkkinoilla

Rallin MM-sarjan kuljettajamarkkinoilla alkaa pian pyöriä iso pyörä, kunhan kauden viimeinen osakilpailu saadaan alta pois. Kuljettajat ja tallipäälliköt tekevät haastatteluissa kaikkensa pitääkseen asioiden todellisen laidan vain omana tietonaan, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Kroatian MM-ralli 18.-21.4.
Pe: EK:t 1-8 klo 9.15 alkaen 
La: EK:t 9-16 klo 8.15 alkaen
Su: EK:t 17-20 klo 8.00 alkaen

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

– EP oli hyvä tiimikaveri.

Kalle Rovanperä tarjosi keskiviikkona omanlaisensa vahvistuksen Esapekka Lapin viime viikolla uutisoituun siirtoon Hyundaille. Koska asia oli jo enemmän tai vähemmän kaikkien tiedossa, Rovanperän heitto oli mieluummin hauska kuin haitallinen.

Tallipäällikkö Jari-Matti Latvalalla olikin jo vaikeampi tilanne, kun häneltä udeltiin taas kerran Ott Tänakin mahdollisesta paluusta Toyotalle. Virolaisen suunnitelmista on toistaiseksi tihkunut julkisuuteen hämmästyttävän vähän tietoa, joten eri osapuolet, Latvala mukaan lukien, joutuvat pitämään kielen keskellä suuta.

MM-rallin huoltoalue ei luojan kiitos ole samanlainen paikka kuin F1-varikko, jossa jokaisen pilkunkin paikka mietitään etukäteen hyvin tarkasti. Kaksi erilaista maailmaa ovat toki jo huomattavasti lähempänä toisiaan kuin vielä vuosia sitten, vuosikymmenistä puhumattakaan.

Autonvalmistajat ovat monikansallisia suuryrityksiä, ja niitä johdetaan niin kuin mitä tahansa muutakin yritystä. Sitä, miltä asiat näyttävät potentiaalisten asiakkaiden silmin ulkopuolelta, on alettu pitää varsinkin sosiaalisen median myötä erittäin tärkeänä.

Viestit yritetään lähettää maailmalle sellaisina, että oma yritys näyttäytyy tilanteessa kuin tilanteessa mahdollisimman hyvässä valossa, ja siksi oli hätkähdyttävää lukea Latvalan keskiviikkoisia lausuntoja Tänakiin liittyen.

– Jos ottaisimme Ottin, tuhoaisimme tietyllä tapaa tämän lajin.

Latvala viittaa siihen, että Tänakin palatessa Toyotalle tallissa olisi – sikäli kun Sébastien Ogier jatkaa uraansa niin kuin on suunnitellut – ensi kaudella paitsi kolme viimeisintä maailmanmestaria myös kaksi tämän hetken kiistatta nopeinta kuljettajaa.

Latvalan esittämää pohdintaa on kuultu ennenkin, sillä jo hänen edeltäjänsä Tommi Mäkinen puhui sen puolesta, että sarjan parhaat kuljettajat ajaisivat mahdollisimman monessa eri tallissa.

Rovanperä–Tänak–Ogier-kokoonpanon myötä kilpailullinen asetelma olisi koko MM-rallihistorian mittapuullakin poikkeuksellisen voimakkaasti Toyotan suuntaan kallellaan.

Jos Toyota kaikesta huolimatta päättäisi hankkia Tänakin, talli ei ainoastaan "tuhoaisi MM-sarjaa" vaan tulisi myös ottaneeksi tästä syyt omille niskoilleen Latvalan edellisellä lausunnolla.

Toyota – MM-sarjan tuhoaja. Ei kuulosta kovin hyvältä pr:ltä.

Latvalan titteli on toki tallipäällikkö, mutta hänelläkään ei ole valtaa puhua aivan mitä sylki suuhun tuo. Toyota on tärkein, ja selvää on, että Latvalankin kanssa on käyty tarkasti läpi, mitä saa ja mitä ei saa sanoa.

Vahingoksi Latvalan puheita on vaikea mieltää, sillä hän pyöri saman aiheen ympärillä jo kolme viikkoa sitten Espanjassa.

–  Meidän pitäisi tuossa tilanteessa kuitenkin pohtia, olisiko se (Tänakin hankkiminen) hyvä asia tiimille tai sarjalle ylipäätään.

Tuoreen lausunnon valossa tämä pohdinta taitaa olla tehty.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat