Kommentti: Hjallis Harkimon ulosmarssista lähes yhdeksän vuotta – Jokerien paluu SM-liigaan tapahtuu nyt aivan eri maailmassa

Jokerien paluu kotimaisille kentille lähes vuosikymmenen KHL-seikkailun jälkeen olisi nahkaansa viime vuosina uudistaneelle jääkiekon SM-liigalle jättipotti, jonka tiellä tuskin olisivat edes vanhat kaunat. MTV Urheilun käymien keskusteluiden perusteella harva kuitenkaan uskoo nopeutetun paluuprosessin järkevyyteen, kirjoittaa toimittaja Antti Rämänen.

Kesähelteillä 2013 Jokerien silloinen omistaja Hjallis Harkimo marssi kahdesti ulos SM-liigan koolle kutsumasta osakaskokouksesta. Harkimo oli kuukautta aiemmin kertonut tiedotustilaisuudessa koko suomalaista kiekkokenttää ravisuttaneen uutisen: hän oli myynyt tappiollisen Hartwall Areenan venäläisille sijoittajille ja sopinut Jokerien siirrosta KHL:ään seuraavan vuoden syksyllä.

Pääkuvan video: Näin Hjallis Harkimo ja Roman Rotenberg puhuivat Tulosruudulle Hartwall Areenan myymisestä ja Jokerien KHL-siirrosta vuonna 2013. Juttu jatkuu kuvan alla. 

Harkimo oli saanut toimenpiteeseen siunauksensa Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajalta Kalervo Kummolalta, mutta SM-liigan 13 muun seuran muodostama johtoryhmä oli siirrosta pöyristynyt. Liigan yli oli kävelty päätöksenteossa mennen tullen, ja johtoryhmä halusi saada Jokerit tilille yksipuolisesta ilmoituksesta.

Lopulta Jokerit joutui maksamaan osakassopimuksen rikkomisesta miljoonakorvaukset, jotta sai pelata vielä siirtymäkauden 2013–14 SM-liigassa. Katkerat liigapomot tekivät tämän jälkeenkin kaikkensa laittaakseen kapuloita Harkimon itää kohti köröttelevien rattaiden väliin.

Liigan sisällä tehtiin keskinäinen sopimus, jossa seuroilta kiellettiin sakon uhalla kaikki yhteistyö Jokerien kanssa. Se koski muun muassa pelaajasiirtoja ja harjoitusotteluiden pelaamista Jokereita vastaan. Tämän kilpailuvirasto totesi lopulta kilpailulain vastaiseksi vuonna 2019.

Lähes yhdeksän vuotta Hotelli Pasilan katkerien neuvotteluiden jälkeen ollaan täysin uudessa tilanteessa. Vaikean maailmanpoliittisen pyörityksen keskellä jo aiempina vuosina Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomusten ja koronapandemian takia ollut Jokerit on ilmoittanut jättävänsä KHL:n.

Tämän päivän maailmantilanteessa vanhat kaunat on unohdettu. Nyt kyse on kansallisomaisuuden palauttamisesta sotatielle lähteneen Venäjän kynsistä. Tarvittaessa osakaskokous voisi hyväksyä nopeassakin aikataulussa Jokerit takaisin Liigaan.

Ylen kyselyssä 15 SM-liigaseurojen toimitusjohtajasta kymmenen olisi heti valmiita ottamaan Jokerit takaisin, jos seura täyttäisi liigakelpoisuuden ehdot. Loput eivät ottaneet kantaa, mutta eivät juuri vastaankaan panisi.

***

Ensimmäisenä Jokerien pitäisi irtautua venäläisestä rahasta ja oligarkkiomistajistaan. Sen jälkeen seuran pitäisi pystyä esittämään uskottavan johdon toimesta uskottavia talouslukuja, joiden varaan toiminta jatkossa perustuisi.

Olisi pystyttävä kokoamaan joukkue ja löytämään halli, joka täyttäisi SM-liigan vaatimustason – eikä pyörisi venäläisrahalla. Junioriorganisaatio taustalta löytyykin, joten tämä puoli asiasta on jo kunnossa.

Jos yhdeksän vuotta sitten Jokerien lähtö SM-liigasta oli suurten tuskien ja riitojen takana, paluu olisi ainakin periaatteellisella tasolla huomattavasti silotellumpi. Liigaseurat tietävät, että Jokerit on edelleen brändinä niin iso, että sen ottaminen takaisin hyödyttäisi jokaista.

Nykyisessä johtoryhmässä istuvat vuoden 2013 kesän osakaskokoukseen osallistuneista ainoastaan silloinen HPK:n toimitusjohtaja, nykyisin JYPissä työskentelevä Risto Korpela sekä HIFK:ssa tehtävänsä tähän kevääseen päättävä Jukka Valtanen sekä SaiPan toimitusjohtajan paikalta Liigan toimitusjohtajaksi siirtynyt Riku Kallioniemi.

Tämän päivän maailmantilanteessa vanhat kaunat on unohdettu. Nyt kyse on kansallisomaisuuden palauttamisesta sotatielle lähteneen Venäjän kynsistä. Tarvittaessa osakaskokous voisi hyväksyä nopeassakin aikataulussa Jokerit takaisin Liigaan.

MTV Urheilun tietojen mukaan SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen auki jättämästä ovesta huolimatta asiasta ei silti ole vielä vakavasti johtoryhmän sisällä keskusteltu. Seuraava siirto on Jokerien puheenjohtajan Jari Kurrin käsissä.

Kysymys kuuluukin: onko Jokereilla edes järkeä kiirehtiä asian kanssa? Kuka uskaltaisi tällä hetkellä laittaa rahansa likoon hankkeen puolesta, kun toisessa vaakakupissa ovat maine ja vastuullisuus.

Venäläisomistuksesta irtaantuminen voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Yhteistyökumppaneista suuri osa ehti häipyä, kun Kurri viivytteli ratkaisuaan Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa. Seuralla on mapissaan vain arvottomia sopimuksia, jotka eivät päde enää KHL:stä lähdön jälkeen. Ilmalassa tyhjillään nököttävä halli kuuluu edelleen eri reittejä venäläisoligarkeille.

***

Jos Jokerien paluu SM-liigaan oli vielä muutama vuosi sitten hankala asia nimenomaan Suomessa vallinneen asenneilmaston takia, niin tänä päivänä sen tiellä ovat puhtaasti taloudelliset seikat.

Kannattajaryhmä Eteläpäädyn sietokykyä testattiin KHL-vuosien aikana moneen kertaan. He saivat niellä seurauskollisuuden nimissä yhtä ja toista – lähtien siitä, että kotiotteluissa soi lähes joka ilta Venäjän kansallislaulu.

Ryhmä teki voimakkaan ulostulon KHL:n jättämisen puolesta heti Ukrainan sotatoimien alkamisen jälkeen. On silti turha epäillä, etteikö Jokerit keräisi kannattajansa nopeasti takaisin, kun se katkaisee loputkin siteensä Venäjään ja palaa kotimaan jäille kotimaisessa omistuksessa.

Jokerien kannattajien dna:han on kirjoitettu tarina 1980-luvulla lähes konkurssiin joutuneesta seurasta, jonka uusi nousu alkoi kolmen vuoden divariseikkailun jälkeen Hjallis Harkimon johdolla.

Nyt sen saa aloittaa joku muu, mutta onnistumiselle on yhä olemassa kaikki edellytykset. Se tuskin tapahtuu kuitenkaan muutamassa kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat