Mainos

Kommentti: Hautala jääköön hallitukseen moraalimuistomerkiksi

Pitäisikö kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) erota?

Ei tietenkään, ei nyt enää missään nimessä. Heidi Hautalan ei yksinkertaisesti saa antaa erota!

Nythän on niin, että Hautalalla on puolueensa puheenjohtajan, ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) tuki. Se on paljon se, siihen nähden, että kansa ja liki koko poliittinen järjestelmää nauraa katketakseen Hautalan räpiköinnille.

Hautala antaa kasvot poliitikolle, joka on yllätetty piparipurkilta.

Hautala on ollut koko uransa ajan suuna päänä sormi pystyssä ja suu vaahdossa vartioimassa muiden poliittista moraalia.Vuoden 2007 vaalien alla Hautalan moraaliopetuksen kohteeksi joutui tuolloinen oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.), joka jäi kiinni vaalimainostensa pimeästä hoidosta. Mennä vuonna Hautala opetti - jahka oli ensin itse asiat hoitanut sinne päin - Finnairin Mika Vehviläiselle moraalia "asiat on miltä näyttää" -tyyliin. Jne.

Ei siinä mitään, saahan sitä opettaa.

Mutta se edellyttää, että elää myös sellaista poliittisen nunnan elämää, jota muilta vaatii.

Hautalan ero harmaan talouden ministeriryhmästä on tietenkin vähintä, mitä voi tehdä, mutta Hautalan tapauksessa enää naurettava ele. Kun vielä viherpuheenjohtaja Niinistö kertoo Hautalan tehneen tämän minimiratkaisun "omasta aloitteesta", niin sille ei voi kuin hekottaa vedet silmissä.

Oikein omasta aloitteesta? Vai niin ja voi herranen sentään. Toissapäivänä Hautala kuittasi vielä, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Mutta miksi Hautalaa ei sitten saisi päästää eroamaan?

No siksi, että tämä moraali-Hautala - joka siis istui harmaan talouden ministeriryhmässä - pitää jättää hallitukseen eläväksi moraalimuistomerkiksi ja vihreiden "meillä ja vain meillä on koko totuus" -politiikan toteemiksi. Moraali-Hautala antaa kasvot Kataisen sekasikiöhallituksen taaperrukselle: mitään se ei saa aikaan, mutta ihme toilailuja löytyy kyllä. Hakematta tulee mieleen RKP:n edellinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.), joka junaili Dragsvikin varuskuntaa siihen malliin - myös käsi piparipurkilla -, että maine ja ministeripaikka menivät.

Kun Hautala tomeroituu seuraavan kerran eduskunnan kyselytunnilla vaikkapa valtion omistajaohjauksesta, oppositio saa räkättää Hautalalle kuin harakkalauma. Uskottavuus on mennyt. Siksi on hyvä, ettei Hautalaa päästetä pois. On hyvä, että on joku, jonka kasvot palauttavat mieleen yhtä ja toista.

Hautala on jatkossa sopiva taakka myös vihreille. Kun Ville Niinistö paasaa seuraavan kerran Itämeren lohenpyyntiekiellon puolesta, mieleen tulee hakematta pieni epäilys... Ettei vain olisi itse käynyt verkoilla...

Itse asia, pienehkö harmaan työn teettäminen, on sitä tasoa, että synnittömät ovat harvassa. Helsingin Sanomat oivaltavasti kysyi ministereiltä, kuinka moni on teettänyt pimeää työtä tai jättänyt veroja tai työnantajamaksuja hoitamatta. Näköjään seitsemän ministeriä jätti kommentoimatta. Se kertoo paljon.

Hautalan tapaus toi esille myös sen, että ellei palveluja tilaa ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä, matka kuuhunkin on helpompi toteuttaa kuin aputyöläisen byrokratian hoitaminen.

Mutta onhan tämä kivaa mölistä muutamasta kympistä, kun ensi viikolla pitäisi tehdä miljardien päätöksiä ja kansakunta on kuihtumisen tiellä. Onneksi EU-parlamentissa vaikuttava Hautalan puoluesisar Satu Hassi (vihr.) sentään laski pelastaneensa rikkidirektiivillä satajentuhansien ihmisten hengen, joten: mikäpä tässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.