Mainos

Kommentti: Halla-ahon voitto on vakava paikka Orpolle ja Sipilälle – Suomen politiikassa alkoi uusi aika

Politiikan päivästä tuli veret seisauttava. Jussi Halla-ahon ylivoimainen voitto ja nousu perussuomalaisten puheenjohtajaksi on vakava paikka Sipilän hallitukselle, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki kommentissaan. 

Halla-aho on ilmoittanut, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Itse asiassa hän on vaatinut hallitusohjelman tiukempaa toteuttamista maahanmuuttokysymyksissä.

Riittääkö tämä keskustalle ja kokoomukselle. Vahva kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuori on jo ohjeistanut, että kokoomus ei voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Vastauksia saadaan maanantaina, kun uusi trio on koolla ja hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat.

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta, mutta tällä hetkellä on mahdollista, että tämä hallituspohja ei pysty jatkamaan. Silloin alkaisi peli, kenen käteen jää musta pekka -kortti. Työnnetäänkö perussuomalaiset ulos hallituksesta vai lähtevätkö he itse?

Tässä mielessä on turha vielä uhrata kovin paljon aikaa sille, kuka on ulkoministerinä tai vaihtuuko useampikin ministeri perussuomalaisissa. Sen verran voi spekuloida, että ulkoministerin pestin täyttämisessä muillakin on sanansa sanottavana. Halla-aholaisten leirissä tähän tehtävään haluttaisiin Laura Huhtasaari.

Halla-aho aikoo tuulettaa puolueen Timo Soinin 20 vuoden jäljiltä. Yhden miehen show vaihtuu tiimityöksi, jossa porukka päättää.

Tämä tulee olemaan Halla-aholle kova testi, sillä esimerkiksi puolueen rahakassin päällä istuva säätiö on jatkossakin soinilaisten käsissä.

Halla-aho vie puoluetta talouspolitiikassa oikealle. Hän kuulostaa suorastaan kokoomuslaiselta sanoessaan, että työttömistä huolehditaan parhaiten lopettamalla valtion velkaantuminen.

Tohtoria Eirasta, mestaria facebook-maailmasta on vaikea kuvitella perussuomalaisten syntysijoille, pikiteiden päähän tyhjentyvälle maaseudulle.

SMP:n perintö, heikompiosaisten auttaminen, voi haalistua uuden puheenjohtajan komennossa. Toki Halla-aho ammentaa voimansa ja kannatuksensa ihmisten tyytymättömyydestä - vain arvostelun kohde on vaihtunut. Ei enää rötösjahtia tai Helsingin herrojen haukkumista, vaan yhteinen vihollinen on hallitsematon maahanmuutto.

Perussuomalaiset on tänään peruuttamattomasti muuttunut. Ja sitä myöten myös suomalainen politiikan tekeminen. Historiallinen päivä muillekin kuin Timo Soinille.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.