Mainos

Kommentti: Jussi Halla-aho sivalsi vielä kerran Timo Soinia ja myönsi puolueen vanhojen ongelmien pahentuneen – perussuomalaisten uusi ykköshiillostettava selvillä

9:32
Jussi Halla-aho kommentoi hallitusohjelmaa MTV Uutiset Livessä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoitus jatkohaluistaan kesäkuun lopun puoluekokouksessa ei tainnut yllättää ketään. Epäuutinen jää kiihkeänä pyörivän hallituksen ministeriruletin jalkoihin.

Halla-aho perustelee päätöstään jatkuvuuden tarpeella, koska puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari eivät jatka tehtävissään. Jännittävä oli Halla-ahon ilmaus, että lähes koko ”terävä pää” vaihtuu.

Toinen kurmuuttaa tulevaa hallitusta eduskunnassa ja toinen hakee asemia Brysselin oikeistopopulistien mahdollisessa uudessa ryhmässä EU-parlamentissa.

Jytky on nyt Hytky

Persujen YouTube-kanavalle tehty yhdentoista minuutin puhe on kuitenkin mielenkiintoista kuultavaa. Halla-aho purkaa jälleen tuntojaan perussuomalaisten tilanteesta kaksi vuotta sitten, kun soinilaiset kokivat nöyryyttävän tappion Jyväskylän puoluekokouksessa.

”Ärhentelemällä johdettu, harvojen hillotolppa, kannatusromahdus, vallanhimo, narsismi, idea ja linja hukassa sekä kannatusperimys”, Halla-aho sivaltaa.

Ei tarvita pitkän matematiikan tai psykologian arvosanaa, kenelle videon iskut on osoitettu. Puoluehajaannuksen jälkeisiä velkoja maksellaan näköjään edelleen.

Vanhan kuninkaan ja haastajan matsissa Halla-aho poistuu kuitenkin taistelutantereelta voittajana. Jytky on nyt Hytky.

Soinin ennustukset karmeasti pieleen

Timo Soinin ennustukset ovatkin menneet pahasti pieleen. Soinin mukaan Halla-aho ei kelpaa edes ompeluseuran johtajaksi. Laura Huhtasaari ei syrjäytä Halla-ahoa kesän puoluekokouksessa. Soinin manaama vaalitappio jäi myös tulematta. ”Fillarikommunistin näköinen” Halla-aho keräsi eduskuntavaaleissa yli 30 000 ääntä ja tuloksena oli 39 paikkaa. Yksi enemmän kuin Soinin johdolla.

Tällä hetkellä puolue myös keikkuu kannatusmittausten ykkösenä (HS 18,2%).

Siniset puolestaan pyyhkäistiin lilliputtisarjaan ja pois eduskunnasta. Soinin loppukautta ulkoministerinä ei taida jäädä moni kaipaamaan.

Halla-aho myöntää – vanhat ongelmat eivät ole poistuneet

Mutta Soinin tapaan Halla-aho saa vilkuilla selkänsä taakse, vaikka tällä hetkellä hänen asemansa on vahva. Tampereen puoluekokoukseen tuskin tulee haastajia.

Videolla Halla-aho myöntää, että kaikki vanhat ongelmat eivät ole poistuneet ja osa on jopa pahentunut.

Paikallistasolla nujakoinnit jatkuvat. Uudistuneelta eduskuntaryhmältä voi odottaa erilaisia irtiottoja vaalikauden aikana. Sebastian Tynkkysen julkisuustempaukset ovat antaneet siitä jo esimakua. Ryhmässä on mm. viisi rikostuomion saanutta kansanedustajaa. PS-nuorten radikalisoituminen on Halla-ahon ristinä. Viitasaaren hakkapeliitan Teuvo Hakkaraisen Brysselin taivalta saa myös jännittää.

Voi olla, että Halla-aho tuntee vielä sympatiaa Timo Soinia kohtaan, kun jälleen kerran eduskunnassa mikkiarmada odottaa kommenttia puolueen edustajien kohuihin.

Ohisalo ja Mikkonen ykköskohteena

Vaalivoiton jälkeen edessä on neljä vuotta oppositiossa. Sekin voi tulla monelle uudelle kansanedustajalle kovasta vaaliuhosta huolimatta yllätyksenä, että valtaa käytetään hallituksessa ja päätökset tehdään siellä.

Hallituskokoonpanosta näkee myös sen, ketkä ministerit tulevat olemaan lähiaikoina perussuomalaisten tähtäimessä. Sisäministerin salkkua eli maahanmuutto- ja poliisiasioita hoitava Maria Ohisalo on kyselytuntien ykköskohde. Osansa saa myös vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja