Mainos

Kommentti: Ekologisuus antoi vapauksia Linnan juhlissa – mutta rajojen rikkomista olisi kaivattu vielä enemmän

Linnan juhlien pukuloistossa nähtiin niin kierrätysmateriaaleista tehtyjä iltapukuja, kuin kierrätettyjä asuja. Ilta ei kuitenkaan ollut odotettua ja toivottua luovuuden juhlaa.

6:08:39

Vuoden 2018 Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanoton teema oli ekologisuus, joka tuotiin vahvasti esille niin koristelussa, kattauksessa kuin pukeutumisessakin. 

Jo kuukausi ennen Linnan juhlia uutisoitiin, että tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio tulisi edustamaan juhlissa Ioncell-kuidusta valmistetussa iltapuvussa, jonka materiaalina on käytetty kotimaista koivua. 

Poliitikko Saara-Sofia Sirén saapui juhliin isänsä kravateista valmistetusta mekossa ja kansanedustaja Sari Sarkomaan yllä nähty luomus jatkaa juhlien jälkeen matkaansa Hush Hush:in vuokrauspalveluun. Nya Ålandin päätoimittajan Anna Björkroosin mekon helmaa sen sijaan koristivat hänen oman sanomalehtensä mustavalkoiset sivut.

Ekologisuuden voisi ajatella olevan muotisuunnittelijan unelma: virallinen lupa ryhtyä luovaksi ja käyttää toinen toistaan erikoisempia materiaaleja. Ilta on muutenkin tuttuun tapaansa ollut suunnittelijoiden kilpajuoksu, kisa siitä kuka on osannut luoda jotain upeaa epätavallisesta materiaalista. Tänä vuonna rimaa nostettiin entisestään.

Vaikka linnassa nähtiin näyttäviä, erikoisia luomuksia, ekologisuus ei loppujen lopuksi näyttäytynyt vuoden 2018 itsenäisyyspäivän vastaanotolla erityisen poikkeavalla tavalla. 

Myös aiempina vuosina linnassa on nimittäin jo nähty pukuja, joita on valmistettu muun muassa vanhoista laskuvarjoista sekä kahvikapseleista. Tänä vuonna ekologisuutta alleviivattiin erikoisilla yksityiskohdilla ja asusteilla. 

On pysähdyttävä miettimään sitä, palveleeko teema loppujen lopuksi todella tarkoitustaan. Päätyykö Linnan juhlien jälkeen lukuisia erikoisia luomuksia kaappeihin pölyttymään vai jatkavatko ne matkaansa kestävän kehityksen mallin mukaisesti?

Ekologisuus on tärkeä näkökulma, ja on erittäin raikasta, että se nostettiin vahvasti esiin Suomen suurimman sosiaalisen tapahtuman teemassa. 

Pikamuoti on yksi maailman vakavimmista ympäristöongelmista, ja ekologisuus sekä kestävä kehitys tulisi ottaa huomioon aina pukeutumisessa. Suomi on noussut viime vuosien aikana yhdeksi vihreiden elintapojen mallimaista, joten vuoden suurimman seurapiiritapahtuman teema oli erittäin luonteva, ellei jopa itsestäänselvyys.

On kuitenkin kutkuttava idea, että juhlavaatteensa voisi käytön jälkeen siirtää esimerkiksi paperikeräykseen odottamaan seuraavaa käyttötarkoitustaan. Toivottavasti kyseessä ei ole ohimenevä trendi, vaan alleviivaus sille, että näin suomalaiset elävät. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja