Kommentti: AKT, Voitto Ketola ja sananvapaus

Seurasin aikaisemmassa työssäni oikeustoimittajana AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn kyseenalaista ja ehdotonta linjaa läheltä. Eilen se nosti jälleen päätään, vaikka luulin sen olevan jo historiaa.

Jotkut AKT:n ammattiosastojen puheenjohtajat olivat närkästyneet Voitto Ketolan tv-esiintymisestä niin, että aikovat vaatia tämän eroa liitosta ja luottamustehtävästä. He haluavat, että AKT:n hallitus varmistuu, onko Ketola puolustaessaan matalapalkkaisia hoitajia yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen rikkonut AKT:n sääntöjä.  Täytyy muistaa, että ammattiosastoilla on siihen täysi oikeus.

Varapuheenjohtaja Arto Sorvali, joka on miehenä kaukana Rädyn linjasta, toimi asiassa puhemiehenä Ketolan suutaan. Järjestöasioista vastaavan Sorvalin mukaan puhelussa ei puhuttu mistään erottamisesta, vaan valmistautumisesta vastineen tekoon, mutta viestinnässä meni jotain pahasti pieleen.

Ketolan mukaan Sorvali sanoi hänelle, että ”tiemme eroavat nyt ja että minä en ole enää AKT:n jäsen”. Ketolan kaltaiselle pitkän linjan luottamusmiehelle tämänkaltainen puhelu merkitsee potkuja, kuten hän eilen uutisissamme sanoi. Samalla jokainen katsoja pystyi näkemään, miten suuri kolaus tämä oli hänen ammatti-identiteetilleen. Sen on täytynyt myös Sorvalin ymmärtää.  

AKT:n hallitus käsittelee todennäköisesti lähiviikkoina Ketolan erottamispyyntöjä, mikäli niitä kirjallisesti saapuu. Ketolalla on oikeus antaa vastineensa. Näiden perusteella AKT:n hallitus linjaa, onko sääntöjä rikottu. Mikäli AKT:n hallitus päättää erottaa Ketolan liitosta, on hänen luottamusmiehen roolinsa vaakalaudalla. AKT:n hallitus ei voi sitä evätä, mutta luottamusmiehenä toimiminen edellyttää liiton jäsenyyttä.

Prosessi on kesken eli teoriassa potkuja AKT:n kuvioista ei ole annettu. Ketolan työhön ahtaajana Kalajoen Rahjan satamassa tällä prosessilla ei ole mitään tekemistä. Hän on kuitenkin saanut tuntea sen, että solidaarisuuden osoittaminen hoitajille ei miellytä kaikkia liiton ammattiosastoja. Nämä osastot näyttävät toiminnallaan suuntaa, mihin AKT:n laiva kulkee, mikäli hallitus sen sallii. Tähänastisessa valossa on vaikea ymmärtää jälkikäteen annettuja selityksiä mielipiteen ja sananvapaudesta, vaikka valtaosa kyseisestä liitosta näitä arvoja kannattaisikin. Sen voi ymmärtää vain, jos laivan suunta muuttuu.

Lue myös:

    Uusimmat