Komea ilmestys lehahti luontoharrastajan ikkunan alle: "On maaginen tunne, kun tuijottaa noin isoa lintua suoraan silmiin"

Valtava viirupöllö lehahti luontoharrastajan ikkunan alle 0:25
Valtava viirupöllö lehahti luontoharrastajan ikkunan alle.

Luontoharrastaja ikuisti kohtaamisensa viirupöllön kanssa. Kyseessä saattaa olla vanha tuttu vuosikymmenen takaa.

Luontoharrastaja Irja Savolainen pääsi katsomaan valtavaa viirupöllöä silmästä silmään Pohjois-Savossa Nilsiän Tahkovuoressa. Pöllö istuutui vain parin metrin päässä hänen ikkunastaan.

Savolainen ikuisti pihakeinun päälle laskeutuneen pöllön kännykkäkamerallaan. Ensin pöllö katseli poispäin järvelle. Savolainen jaksoi kuitenkin odottaa hiljaa ja liikkumatta, kunnes täydellinen hetki koitti.

– Se katsoi ihan suoraan ikkunaan ja sisälle. Se on maaginen tunne, kun tuijottaa noin isoa lintua suoraan silmiin. Aika hieno kokemus, Savolainen kuvailee.

"Viirupöllö voi elää jopa parikymmentä vuotiaaksi"

Hän uskoo pöllön päätyneen hänen pihaansa lähistöllä sijaitsevista suurista saarista. Ehkä se oli lähtenyt ruuanhakuun kovan pakkasen kannustamana. Savolainen näki pöllön aamutuimaan 25. tammikuuta.

– Se on harvinainen havainto, koska viirupöllö on enemmänkin metsien lintu. Täälläkin on aika paljon kuitenkin asutusta ja hakkuualueita. Harvoin näkee noin isoa pöllöä elämässään ja vielä noin läheltä, Savolainen kertoo.

Havainnon jälkeen Savolainen laittoi pihakeinuunsa lihapaloja pöllöä odottamaan. Ne eivät ole kuitenkaan kadonneet, eikä pöllöäkään ole enää näkynyt. Savolainen kuitenkin arvelee, että kyseessä saattoi olla vanha tuttu.

– Olen nähnyt viimeksi viirupöllön istuvan kymmenen vuotta sitten tuossa pihassa leikkimökin päällä. Viirupöllö voi elää jopa parikymmentä vuotiaaksi. Sehän voi vaikka olla se sama yksilö, Savolainen pohtii.

Superharvinainen lintubongaus! Kuningaskalastaja nähtiin Espoossa 0:18
Superharvinainen lintubongaus! Kuningaskalastaja nähtiin Espoossa. 

Lue myös:

    Uusimmat