Kolmikko lähti ryöstämään huumekauppiasta huonon pirin takia – diileri puukotettiin kuoliaaksi Kempeleessä

Miten huumekauppa netissä toimii? 6:52
Rikospaikka-ohjelmassa käytiin läpi, miten huumekauppa toimii verkossa.

Mies tuomittiin huumekauppiaan taposta Oulun käräjäoikeudessa. Lisäksi kaksi miestä sai tuomion samassa yhteydessä tehdyistä törkeistä ryöstöistä. Henkirikos tapahtui piha-alueelta Kempeleessä Ristisuon alueella viime maaliskuussa.

Uhri oli myynyt tuomitulle kolmikolle 200 eurolla amfetamiinia, jonka kolmikko oli sittemmin todennut huonolaatuiseksi. Kolmikon aistinvarainen analyysi aineesta osui oikeaan, sillä myöhemmin poliisin tutkimuksissa amfetamiinin todettiin olevan vain kaksiprosenttista.

Suunnitelmana valekaupat

Huijatuksi itsensä kokenut kolmikko päätti tehdä uhrin kanssa niin sanotut feikkikaupat saadakseen rahat takaisin. Tarkoitus oli muka sopia uudet huumekaupat, mutta huumeiden ostamisen sijaan ryöstää myyjä.

Yksi kolmikosta oli varautunut tekoon 30 senttisellä keittiöveitsellä, toinen vasaralla ja kolmas kuulapistoolin. Lisäksi heillä oli maskit naamioitumista varten.

Kolmikko otti myyjään yhteyden toisella käyttäjätunnuksella anonyymissä Wickr-sovelluksessa. Kohdatessa yksi epäillyistä meni tapaamiseen ensimmäisenä kahden muun seuratessa tätä etäisyyden päästä.

Kun uhri kohtasi vasaralla varustautuneen huijariostajan, hän huomasi myös taaempana olevan kaksikon ja tajusi tilanteen. Myyjän ja valeostajan välille syntyi käsikähmä, jossa uhri suihkutti hyökkääjää pippurisumutteella kasvoihin ja lähti pakenemaan paikalta.

Pako päättyi puukotuksiin

Kolmikko lähti takaa-ajoon, ja jossain vaiheessa pakoa uhri kaatui maahan niin, että takaa-ajajat saavuttivat tämän. Tätä seurasi uhrin pahoinpitely nyrkein ja potkuin sekä uhkailu kuula-aseella. Väkivallan aikana yksi kolmikosta otti esille mukaansa ottaman veitsen ja iski sillä uhria seitsemän kertaa.

Uhrin mentyä erittäin huonoon kuntoon puukotusten takia seurue tutki tämän vaatteiden taskut, ottaen mukaansa lompakon, matkapuhelimen sekä koti- ja henkilöauton avaimet. Sen jälkeen kolmikko poistui paikalta jättäen uhrin makaamaan puukotettuna maahan. Uhri löydettiin pian tämän jälkeen kuolleena. Kuoleman aiheuttivat rintakehän pistovammat ja runsas verenvuoto rintaonteloon.

Ryöstäjät olivat tämän jälkeen yrittäneet ostaa uhrin pankkikortilla paikallisesta ruokakaupasta 28 oluttölkkiä, mutta uhrin kortilla ei ollut tarpeeksi rahaa. Viittä tuntia myöhemmin kortilla onnistuttiin tekemään ostoksia vajaalla 15 eurolla.

Kaksi sanoi puukotuksen tulleen yllätyksenä

Kaksi miehistä kertoi puukotuksen tulleen heille yllätyksenä. Oikeus katsoi, ettei heillä ollut surmaamispyrkimystä, vaan heidän oli tarkoitus saada rahat ensisijaisesti uhkailemalla tai pelottelemalla ja viimekädessä väkivaltaa käyttämällä. Tappotarkoitusta näillä ei kuitenkaan katsottu olleen. Itse ryöstön oikeus katsoi tehdyn kuitenkin erityisen raa´alla tai julmalla tavalla.

Puukotuksen tehnyt mies tunnusti tapon. Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2001 syntyneen Niko Oliver Kristian Ruuskan taposta ja törkeästä ryöstöstä 10 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hänet määrättiin maksamaan uhrin omaisille 24 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Oikeus tuomitsi lisäksi vuonna 1999 syntyneen Ville Antti-Pekka Toivasen ja vuonna 2002 syntyneen Toni Tapani Palon törkeästä ryöstöstä 2 vuoden 6 kuukauden vankeuteen. Syyte taposta hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat