Kolmen pienen pojan äiti Suvi Teräsniska avautuu äitiyden merkityksestä: "On joutunut itse käymään tietynlaisen koulun"

4:35
Kolmen pienen pojan äiti Suvi Teräsniska kertoo äitiyden merkityksestä.

Suvi Teräsniska viettää tänä vuonna äitienpäivää oman virtuaalikeikkansa parissa. 

Sunnuntaina 10. toukokuuta vietetään äitienpäivää, ja yksi tunnetuista suomalaisista äideistä on iskelmätähti Suvi Teräsniska. Laulajalla on puolisonsa Simo Aallon kanssa kolme pientä poikaa: Terho, Toivo sekä Usko

Tänä vuonna äitienpäivää vietetään Teräsniskan perheessä pitkälti virtuaalikeikan parissa, sillä laulaja esittää sunnuntaina äitienpäivänä virtuaalisesti juuri julkaisemansa kehtolaululevyn kappaleet. Näin ollen Teräsniska kertoo antaneensa tänä vuonna keikan ääniteknikkona toimivalle miehelleen vapautuksen äitienpäivävelvoitteista, mikäli sellaisia olisi ollut mielessä. 

– Hän olisi varmasti loihtinut ihan mahtavat ateriat koko perheelle. Mutta sanoin, että ei nyt oteta siitä pulttia, vaan käydään hakemassa paikallisesta ravintolasta äitienpäivälounaat ja sitten olen tilannut kakun yhdestä kotikonditoriasta, Teräsniska kertoo. 

– Niin kyllä me mennään nyt sillä tavalla helpoimman kautta, mutta tuntuu hyvältä, kun sillä tavalla pystyy sitten auttamaan paikallisia yrittäjiä tällaisessa ajassa. 

Äitiys merkitsee Teräsniskalle itselleen erityisesti huolenpitoa. Sanan kaikissa, monissa merkityksissä. Teräsniskan mukaan se on paljon konkreettista huolenpitoa sekä hoivaa. Varsinkin tässä poikkeusajassa, missä maailma nyt elää, Teräsniska suojelee lapsiaan parhaansa mukaan ikäviltä asioilta. 

Laulaja kertoo olevansa huolissaan siitä, millaisen yhteiskunnan juuri nyt käynnissä oleva kriisi jättää ja millaisessa yhteiskunnassa hänen lapsensa tulevat tästä eteenpäin kasvamaan. 

– Olen itse kuitenkin viettänyt 1990-luvulla omaa lapsuuttani, eli olen itse ollut pieni silloin, kun Suomessa on ollut edellinen, suuri lama. Mulle konkreettinen muistikuva siitä on esimerkiksi ihan vaan sellainen, että ekaluokalla pyyhekumit laitettiin puoliksi. 

Tuosta ajasta Teräsniska muistaa vahvasti myös vanhempiensa hetken aikaa kestäneen asumuseron, mutta muuten hän kokee, että vanhemmat osasivat suojella häntä ikäviltä asioilta ja uutisilta, jotka olivat yhteiskunnan arkea päivittäin. 

Teräsniskan perheessä on pyritty toimimaan samoin poikkeusaikana. 

– Meidän viesti lapsille on ollut koko ajan se, että nyt on semmoinen pöpöaika ja se tarkoittaa sitä, ettei nyt päästä ihan joka paikkaan: ei päästä uimahalliin eikä päästä käymään Kemin mummon ja papan luona, mikä on ollut heille kova paikka. 

– Mutta kyllä he sen oikeastaan ymmärtävät, että nyt on pöpöaika ja sitten jossain kohtaa se pöpöaika menee sitten ohi. Ja nyt oikeastaan on ollut ehkä viimeisen viikon aikana enemmän sellaisia kysymyksiä, että äiti milloin se pöpöaika loppuu. 

Äitiys opetti löysäämään

Äitinä Teräsniska kokeekin olevansa erityisesti huolehtija. Hän pyrkii pitäämän perheen langat käsissään ja huolehtimaan, että kaikki tarvittava on aina mukana sekä mistä asiat löytyvät. Äitiyden mukana Teräsniska on myös oppinut joustamaan monista asioista. 

– Ihan aina ei voi olla sohvatyynyt suorassa rivissä ja verhotangoissa verhot paikallaan, kun nuo viilettää ohi potkumopoillaan. On joutunut itse käymään tietynlaisen koulun tässä vuosien aikana läpi. 

– Mutta ihan kiitettävästi koen, että olen siitä suoriutunut ja se on kyllä opettanut mua vähän ehkä löysyttämään nutturaa tietyllä tavalla. Mutta olen kyllä edelleen tarkka siitä, että huonetta siivotaan ja kaikkia ruokia täytyy maistaa. Tällaista kasvatusta. 

Kolmen pienen pojan perheessä riittää vauhtia toden teolla. Teräsniska kuitenkin kiittelee sitä, että hän on nimenomaan kolmen pienen pojan äiti. 

Riitojen ja erimielisyyksien, joita Teräsniskan mukaan tulee vastaan useita kertoja päivässä, erotuomarina toimiminen on helpompaa pienten poikien kanssa, jotka ovat toiminnassaan usein suhteellisen suoraviivaisia.

– Olen kuullun muutamilta sellaisilta ystäviltä, kenellä on tyttölapsia, että se riitely on naisilla ja tytöillä semmoista häijympää alusta saakka. Niin sitten on miettinyt jotenkin niin, että huh, ainakin toistaiseksi on säästynyt sellaiselta sitten omien poikieni kanssa. 

Vaikka riitoja tuleekin esimerkiksi yhteisistä leluista, osaavat Teräsniskan kolme poikaa kuitenkin jakaa asioita tasaisesti keskenään. Kun esimerkiksi annetaan herkkuja, osaavat Teräsniskan lapset aina jakaa omastaan toiselle.

– Jos jätkät saavat vaikka karkkipussin, mistä toinen tykkää toisista ja toinen toisista karkeista, niin semmoiset asiat he osaavat jotenkin tosi hienosti jakaa. Niistä ei riidellä, mutta sitten Transformers-leluista riidellään. Sitä on koittanut opettaa, että hei: nyt toinen leikkii tällä ja toinen tällä, niin voitte sitten vaihtaa puolessa välissä. 

Teräsniskalla itsellään on myös varsin lämmin suhde omaan äitiinsä, joka asuu laulajan perheen tavoin Oulussa ja näin ollen ollut erittäin suuri apu heidän arjessaan. Laulaja kertoo saaneensa omalta äidiltään erittäin suuren opin elämässä, joka kantaa vahvana edelleen. 

– Semmoinen kylmäpäisyys, että painostavassakin tilanteessa osaa ajatella tosi selkeästi, että miten tästä mennään eteenpäin ja miten selvitään. Meidän äiti on aina ollut sellainen selviytyjä. Kyllä koen, että se on periytynyt itselle.   

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja