Kolmen lapsen äidistä tehtiin lastensuojeluilmoitus kauppareissun perusteella – ilmoittajan mukaan nainen näytti uupuneelta: "Tämä tyyppi oli seurannut minua kassoilta autolle asti"

Salla on 27-vuotias kolmen lapsen äiti, joka julkaisee Sallaoona -blogissaan kokemuksia muun muassa perhearjesta. Viime viikonloppuna julkaistussa kirjoituksessaan Salla käy läpi, kuinka hänen perheestä tehtiin lastensuojeluilmoitus arkisen kauppareissun perusteella.

Ilmoituksen tekijä oli kertonut lastensuojeluviranomaisille, että Salla näytti väsyneeltä ja siltä, että hän käyttäisi päihteitä.

Salla kertoo tekstissään, kuinka kaupoilla käynti kolmen pienen lapsen kanssa sujuu rutiinilla, eikä hän koe niitä mitenkään erityisen kuormittaviksi.

– Sisarukset nahistelee, pienin ei malttaisi olla avaamatta ja maistamatta jokaista tuotetta ja pikkukärryillä keulitaan samaan aikaan kun suustani pääsee repeatilla ne tutut ohjeistukset, kiellot sekä anelut. Musta kuitenkin pääsääntöisesti on ihan kiva käydä kaupoilla lasten kanssa ja mieluummin teen reissun heidän kanssaan kuin yksin, Salla kirjoittaa.

Normaali kauppareissu

Viime tiistain tuttuun pieneen kauppaan suuntautunutta käyntiä Salla kuvailee niin ikään arkiseen tapaan. Isommat lapset kinastelivat kumman kärryyn ostoksia lastataan ja nuorimmainen ihmetteli lattiatasolla tepastellen kaupan tarjontaa.

Kauppakäynnin loppuvaiheessa Salla huomasi toisen vanhemmista lapsistaan irtokarkkihyllyllä, aikeenaan syödä hyllystä kaksi karkkia. Pienen opettavaisen tilanteen jälkeen perhe lastasi ostokset normaaliin tapaan autoon ja suuntasi kotiin.

– Näin tässä mahtavan tilaisuuden opetustilanteelle ja kerroin, että mitään ei saa maistella ennen maksua. Ohjasin menemään kassalle tunnustamaan sekä pyytämään anteeksi ja tähän esikoinen pyysi minut rinnalle tueksi, koska jännitti. Maksettiin ostokset ja pyysin viereisellä olevaa tuttua kassaa kääntymään, jolle esikoinen sitten minun kainalossani tunnusti ja pahoitteli. Kehuin ja kerroin olevani ylpeä, Salla kirjoittaa.

Lastensuojeluviranomaiset ottivat yhteyttä

Torstaina lastensuojeluviranomaiset soittivat Sallalle ja kertoivat hänestä tehdystä ilmoituksesta.

Ilmoittaja oli kertonut, että Salla näytti väsyneeltä, uupuneelta ja käyttävän päihteitä. Ilmiantajan mukaan kauppareissulla lapsia kiristettiin, uhkailtiin, huomioitiin negatiivisesti, sekä vanhimman kohdalla nöyryytettiin karkkivarkaudesta.

– Tämä kyseinen tyyppi oli siis koko kauppareissun ajan seurannut minua aina kassoilta autolle asti, jossa oli napannut rekkarini ylös. Kuuntelin puhelua silmät suurina enkä ollut uskoa korviani. Kerroin, että mielestäni meillä oli mukava kauppareissu kaikkien aivan tavallisten sisarusten välisten nahisteluiden kera ja että on niitä paljon pahempiakin kauppareissuja meillä ollut, Salla kirjoittaa.

Ei ymmärrä syytä

Salla kertoo ihmetelleensä, kuinka tavatonta on, että pienten lasten vanhempi näyttää väsyneeltä. Lastensuojelun asiantuntija oli puhelimessa samaa mieltä kauppareissun tavallisuudesta, mutta varmisti kuitenkin Sallalta, että hän saa tarvittaessa lähipiiriltä tai muualta apua.

MTV Uutisten tavoittama Salla ei osaa sanoa miksi ilmoitus tehtiin, sillä tiistainen kauppareissu oli hänen mukaansa täysin tavallinen. Salla ei usko, että ilmoittajalla oli aito huoli lasten hyvinvoinnista, vaan taustalla voi olla jotain muuta.

– Henkilö oli huolestunut kuinka näytän uupuneelta ja siltä, että käyttäisin päihteitä. Jos näin tosiaan olisi, niin luulisi, että huolestunut henkilö tarjoaisi apua. Tai soittaisi poliisit jos on epäilystä päihtyneisyydestä. Vai miten sen muuten voi tulkita ulkonäöstä, Salla ihmettelee.

Näkyvät tukikeinot ovat tarpeen

Salla uskoo, että ilmoituksen motiivina on ollut perheen kiusaaminen. Salla pitää myös mahdollisena, että ilmoituksen teki hänelle tuttu ihminen.

– Meillä lapset saavat rajoista sekä komennuksista huolimatta näkyä ja kuulua, ja tämä on jotain ärsyttänyt. Tai sitten henkilö on niin kaukana todellisuudesta, jossa lapsia täytyy joskus ohjata toimimaan oikein, Salla kertoo.

Salla kertoo, ettei viranomaisten yhteydenotto itsessään tunnu pahalta.

Sallan mukaan lapsiperheiden palveluiden ympärillä on negatiivinen stigma, joka olisi tärkeä rikkoa. Salla kertoo, että hänen perhe on ollut pitkään perheneuvonnan asiakkaana, josta he ovat saaneet paljon tukea, vinkkejä ja apua. Kaiken tämän Salla kertoo kasvattaneen itseään vanhempana.

– On vaan hienoa, että meillä on mahdollisuus saada ja hakea apua itselle sekä toiselle. Tällaiseen yksinpärjäämisen kulttuuriin olisi ihan hyvä tuoda näkyviin tukikeinoja positiivisessa valossa ilman, että se on merkki jonkinlaisesta epäonnistumisesta vanhempana, Salla toteaa.

Muistakin tehty perättömiä lastentuojeluilmoituksia

Salla kertoo saaneensa sosiaalisessa mediassa paljon viestejä blogitekstin julkaisun jälkeen.

Ihmiset kertoivat hänelle, että heistä on tehty perättömiä lastensuojeluilmoituksia muun muassa imettämisen, lapsen petaamattoman sängyn ja koiran kanssa makoilun takia.

– Saan pitkälti hyvää palautetta siitä, että olen avoin ja positiivinen, Salla kertoo.

"Pitäisi normalisoida ja puhua enemmän siitä itselle kohdistetusta armollisuudessa"

Lapsiperheen arjen kuormittavuudesta käytävään keskusteluun Salla suhtautuu kaksijakoisesti.

Kolmen lapsen äiti toivoo, ettei arjen tavallisia asioita, kuten kauppareissuja demonisoida, sillä kaikki eivät koe niitä kuormittaviksi. Toisaalta Salla toivoo, että vanhempien suorituspaineet ja toisiin vertaileminen vähenisivät.

Keskusteluissa myös perheapu kaipaisi normalisointia, jotta sitä ei käytetä kiusanteon välineenä.

– Totta kai arjessa on paljon epämieluisia juttuja, haasteita ja väsymystä, mutta minusta niitä pitäisi normalisoida ja puhua enemmän siitä itselle kohdistetusta armollisuudessa, Salla toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat