Mainos

Kolmelle teleyhtiölle miljoonamaksut

Kilpailuneuvosto on langettanut Elisa Communicationsille 25 miljoonan, Turun Puhelimelle 3,5 miljoonan ja Salon Seudun Puhelimelle 1 miljoonan suuruiset seuraamusmaksut. Kilpailuneuvosto katsoo, että yhtiöt ovat hinnoitelleet kilpaileville operaattoreille vuokrattavat tilaajayhteydet syrjivällä, kohtuuttomalla ja kilpailua rajoittavalla tavalla ja menettelyllään estäneet paikalliskilpailun syntymisen.

Matkapuhelimia nämäkin

Tapauksessa kyse on ns. viimeisen mailin hinnoittelusta. Käytännössä paikalliskilpailun avautuminen edellyttää sitä, että markkinoille pyrkivällä teleoperaattorilla on mahdollisuus vuokrata tilaajayhteyksiä kilpailukykyiseen hintaan. Tapauksella on laajempaakin merkitystä telemarkkinoiden toimivuudelle, sillä matkapuhelinpalveluja lukuun ottamatta useimpia telepalveluja tarjotaan kuluttajalle kiinteän paikallisliittymän kautta.

Viime vuosisadan alusta voimassa ollut lakisääteinen monopoli alueellisille puhelinyhdistyksille on vuoden 1994 alusta kumottu. Monopolijärjestelmän tilalle on pyritty aikaansaamaan telepalvelujen tarjoajien välistä kilpailua. EY:n direktiiveihin perustuvassa vuoden 1997 telemarkkinalaissa edellytettiin paikallisverkkojen avaamista kilpailijoille kustannusvastaavalla vuokralla sekä verkkoliiketoiminnan ja telepalvelutoiminnan eriyttämistä.

Kilpailuneuvoston päätöksessä todetaan, että kullakin yhtiöistä on määräävä markkina-asema kiinteän televerkon tilaajajohtojen tarjonnassa samalla alueella, jolla niillä oli rajoitukseton oikeus paikallisen teletoiminnan harjoittamiseen vuoden 1993 loppuun saakka. Tilaajayhteysverkon uudelleen rakentaminen kilpailijan toimesta ei olisi taloudellisesti mielekästä. Suurten asiakkaiden ns. kaksisuuntaisia valokaapeliyhteyksiä lukuun ottamatta ainoa tapa päästä markkinoille on vuokrata tarvittavat kuparijohdot entiseltä paikallismonopolistilta.

Yhtiöt olivat vuodesta 1995 aina vuoteen 2000 asti hinnoitelleet tilaajayhteydet siten, että omaa operaattoria suositaan ja uusia yrittäjiä syrjitään, kilpailuneuvosto ilmoittaa. Kilpailunrajoitus toteutettiin kaksoishinnoittelulla, jossa uusilta asiakkailta peritään ilman kustannusperustetta vanhoja asiakkaita selkeästi korkeampia hintoja, syrjivästi porrastetulla määräalennustaulukolla sekä sitovilla sopimusehdoilla, joissa hinnat sidottiin sopimuksen kestoon. Tilaajayhteysverkkoa hallitsevat yhtiöt ovat perineet markkinoille pyrkiviltä kilpailijoiltaan pullonkaulahyödykkeestä olennaisesti korkeampaa hintaa kuin mikä on ollut yhtiön omalle palveluoperaattorilleen tarjoama hinta. Hintaruuvin seurauksena paikallismarkkinoille tulo on muodostunut kilpailijoille kannattamattomaksi.

Harkitessaan seuraamusmaksun määrää kilpailuneuvosto otti yhtiöiden liikevaihdon ohella huomioon erityisesti hinnoittelusta aiheutuneet vahingolliset vaikutukset. Yhtiöt ovat estäneet tilaajayhteyksien vuokrahinnoittelullaan uusien yrittäjien alalle pääsyn ja suojanneet omaa määräävää markkina-asemaansa. Menettelyllä on epäilemättä ollut vaikutusta siihen, että yhtiöiden markkinaosuudet toimialueillaan ovat säilyneet yli 90 prosentissa. Liian heikko paikalliskilpailu mahdollistaa kuluttajilta perittävän liittymävuokran ja telepalveluiden ylihinnoittelun. Kilpailuneuvoston päätösten myötä lisääntyvä paikalliskilpailu tulee koitumaan kuluttajien eduksi alempina hintoina, parempana palvelujen saatavuutena ja kokonaan uusina hyödykevaihtoehtoina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.