Sinisillä ylimääräinen ryhmäkokous sotesta – rivit rakoilevat ja eteneminen arveluttaa

Puoluekriisi omin silmin 7:00
Video: Sinisten sote-kantoja pohdittiin eilen Huomenta Suomessa

Siniset pitää aamupäivällä ylimääräisen ryhmäkokouksen käydäkseen läpi sote-uudistuksen etenemistä. Ryhmänjohtaja Simon Elon mukaan ryhmässä on selvästi tarvetta keskustella asiasta.

Eilen kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala asettui soteen sisältyvää valinnanvapautta vastaan ja arvioi, ettei uudistus etene sote-valiokunnasta täysistuntoon tällä vaalikaudella.

Kansanedustaja Pentti Oinonen puolestaan kertoi Iltalehdelle epäröivänsä soten puolesta äänestämistä, ja kansanedustaja Martti Mölsä sanoi STT:lle, ettei usko soten valmistuvan valiokunnasta.

Valinnanvapaus EU:n käsittelyyn?

Elo pitää perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämiä muutostarpeita varsin teknisinä. Hänen mukaansa oikea kysymys on poliittisesti muun muassa se, pyytäisikö Suomi EU-komissiolta arvioinnin sote-esitykseen sisältyvän valinnanvapausmallin laillisuudesta EU-oikeuden näkökulmasta.

Elo on Saarakkalan kanssa yhtä mieltä siitä, että valinnanvapaus sisältää ongelmia. Saarakkalan mukaan ongelmat ovat niin suuria, että niitä ei voi käytännössä enää korjata. Elo ei suostu ottamaan kantaa siihen, ovatko ongelmat korjauskelvottomia. Hän sanoo ryhmänjohtajana edustavansa ryhmän yhteistä kantaa.

–  Siihen täytyy ryhmän ottaa huomenna kantaa, miten tämä tilanne nähdään. Siniset on ollut koko tämän käsittelyn ajan sitoutunut siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tarvitaan, Elo kertoi eilen.

"Tarvitaan selkeät nuotit hallitukselta"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa tänään sote-mietinnön laatimista. Loppurutistus alkoi eilen perustuslakivaliokunnan saatua työnsä päätökseen.

Valiokunnan puheenjohtajan, SDP:n kansanedustajan Krista Kiurun mukaan valiokunta tarvitsee hallitukselta selkeät nuotit, jotta työssä päästäisiin eteenpäin. Kiuru toivoo, että hallituksen vastine saapuisi valiokuntaan tänään tai huomenna.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan jäljellä oleva lyhyt aika riittää mietinnön hiomiseen, jos valiokunnassa on riittävästi tahtoa.


Lue myös:

    Uusimmat