Mainos

Kolmannes matkustajista ei vakuuta itseään – "Loukkaantuminen saattaa maksaa 100 000 euroa"

2:01

Peräti kolmannes suomalaisista matkustaa ulkomailla ilman henkilövahingot kattavaa matkavakuutusta. Ulkoministeriön mukaan matkustajat säästävät täysin väärässä kohdassa, sillä jo yksi sairaalayö saattaa maksaa tuhansia euroja.

Kuluttajaliiton mukaan suomalaisilla on vahva usko omaan haavoittumattomuuteen. 

– Noin kolmannes suomalaisista matkustaa ulkomailla ilman henkilövahinkot kattavaa matkavakuutusta, kertoo Flora Kuparinen, joka toimii ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjänä.

Kuluttajaliitto: Todella outoa käyttäytymistä

Se on Kuparisen mukaan yllättävän vähän. Säästetäänkö tässä väärässä kohtaa?

– Kyllä ehdottomasti. Matkavakuutus ei maksa kuin muutamia kymppejä, vastaa Kuparinen.

Onko tämä outoa kulutuskäyttäytymistä, Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario?

– Se on todella outoa ja perustuu todennäköisesti tietämättömyyteen ja ymmärtämättömyyteen. Vakuutuksen saisi muutamalla kympillä ja siltikään ei oteta. Meillä on vahva usko omaan haavoittumattomuuteen ja sairastumattomuuteen, kertoo Sario.

Vakuuttamattomuus tyypillistä suomalaisille

Kuluttajaliiton mukaan vakuuttamattomuus ylipäätänsä on suomalaisille tyypillistä. 

– Alhainen matkavakuutusten määrä on erittäin huolestuttavaa. Ylipäätänsä suomalaiset ovat huonoja vakuuttamaan itseään ja omaisuuttaan. Sama pätee myös kotivakuutuksiin, sanoo Sario.

Sarion mukaan kyse on isoista summista. 

– Kustannukset esimerkiksin ambulanssin osalta nousevat niin korkeaksi, että siihen ei sitten riitä koko suvunkaan varat.

– Yksi sairaalayö saattaa maksaa tuhansia euroa eli hyvinkin nopeasti siitä saattaa koitua kymmenientuhansien eurojen kustannukset, jos siellä sairastuu tai loukkaantuu vakavasti. Puhumattakaan siitä, että jos joutuu ambulanssilennolla palaamaan kotimaahan, niin se saattaa maksaa jopa 100 000 euroa, kertoo ulkoministeriön Kuparinen.

Perehdy vakuutusehtoihin

Kuluttajaliitosta muistutetaan, että matkaajan on syytä perehtyä vakuutusehtoihin. 

– Matkustajavakuutuksen ongelma on se, että nekin jotka ottavat sen, eivät tiedä, mitä ovat ottaneet. Monet kuvittelevat, että se kattaa kaiken. Vakuutus kuitenkin kattaa vain matkasairaudet. Jos valmiiksi on jo sairaus, ja matkalla tapahtuu jotain sairauteen liittyvää, niin se ei mene matkustajavakuutukseen. Jos lomakohteessa kaatuu portaissa, sen kyllä henkilövahinkot kattava vakuutus sisältää. Paitsi, jos on ollut humalassa, Sario sanoo. 

Myös reissun pituus on tarpeen huomioida.

– Vakuutuksessa on ajallinen kestorajaus. Se on monesti 30 päivää tai maksimissaan 45 vuorokautta. Ei pidä ostaa sikaa säkissä. Jos ostaa lennon, ei siis seuramatkaa, esimerkiksi Australiaan, pitää varmistua siitä, että vakuutuksessa on peruutusturva. Eli jos sairastuu, niin saa lentolipun hinnan takaisin. Koska muuten edes kuolema ei voi tällaisestä lipusta erottaa, lakimies tähdentää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.