Kollega von Baghista: Suunnitteli tulevaa vain päivä ennen kuolemaa

Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmistopäällikkö Timo Malmi kertoo edesmenneen Peter von Baghin pysyneen positiivisena sairaudestaan huolimatta.

Äskettäin 71-vuotiaana menehtynyt elokuva-alan monityömies Peter von Bagh työskenteli viimeiseen saakka pitkäaikaisesta sairaudestaan huolimatta. 

Von Baghin hyvin tuntenut Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmistopäällikkö Timo Malmi kertoo von Baghin työskennelleen suurella innolla sairaudesta huolimatta.

– Pitkäaikainen sairaus oli hänelle raskasta, mutta hän työskenteli ja eli sen puitteissa. Hän suunnitteli aina innolla uusia projekteja, kuten kirjoja, ohjelmistoja ja elokuvia. Hänellä oli monta rautaa tulessa loppuun asti, Malmi kuvailee edesmennyttä kollegaansa.

Malmi kuvailee von Baghia luonteeltaan energiseksi ja positiiviseksi ihmiseksi.

– Hän oli aivan käsittämätön innostuksessaan. Hänellä oli tämä elämänfilosofia että huolet ja terveysongelmat voitetaan aktiivisuudella ja työtä normaalisti tekemällä, Malmi sanoo.

Malmi ehti tavata von Baghin päivä ennen tämän kuolemaa. Vielä silloinkin elokuva-alaa rakastanut von Bagh suunnitteli tulevia projekteja.

– Kävin hänen kotonaan kuolemaa edeltävänä päivänä. Hän oli silloinkin leikkisä ja innostava. Suunnittelimme ensi vuoden elokuvajuhlien ohjelmistoa, Malmi kertoo. 

Sodankylän elokuvajuhlien saralta von Baghin läheisimpiin kollegoihin kuulunut Malmi kertoo von Baghin olleen erinomainen työtoveri.

– Hänen kanssaan oleminen ja tekeminen oli hauskaa. Hän heitti huulta usein ja oli myös antelias. Hän oli hyvä työkaveri, Malmi lopettaa. 

Elokuva-alan asiantuntijana muistettu von Bagh oli Sodankylän elokuvajuhlien festivaalijohtaja ja perustajajäsen. Von Bagh ehti julkaista uransa aikana yli 40 tietokirjaa. Tieto-Finlandia -palkinnon vuonna 2007 pokannut von Bagh on tehnyt myös useita elokuvia ja televisiotuotantoja. 

Lue myös:

    Uusimmat