Kolesteroli alas syömällä – nämä ruoat käyttöön!

Kohonnut kolesteroli nostaa riskiä sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. Aarp.org listasi ruokia, jotka auttavat alentamaan kolesterolia.

Avokado

Avokadot sisältävät runsaasti omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa. Terveellisenä kertatyydyttämättömänä rasvahappona se vähentää huonoa kolesterolia. Avokadoissa on myös paljon kuitua ja beta-sitosterolia, jotka molemmat auttavat pitämään kolesterolitasot kunnossa. Muista hedelmistä ja vihanneksista saatavat, vastustuskykyä parantavat antioksidantitkin imeytyvät elimistöön paljon paremmin, kun salaattiin lisää pari avokadosiivua.

Linssit

Linsseissä on kuituja, jotka auttavat vähentämään kolesterolia. Koska linssit imevät itseensä makua tehokkaasti, niitä kannattaa sekoittaa keitettyinä esimerkiksi oliiviöljyyn, balsamiviinietikkaan, murskattuun valkosipuliin sekä persiljaan. Puolen tunnin päästä seos on valmis esimerkiksi hapankorpun päälle levitettäväksi.

Edamame-pavut

Maukkaat edamamet eli vihreät soijapavut ovat täynnä proteiinia, liukenematonta kuitua sekä kolesterolia alentavaa isoflavonoidia. Tuoreet edamamet valmistetaan keittämällä kevyesti suolatussa vedessä kolmesta viiteen minuuttia, viilentämällä kylmässä vedessä ja sitten valuttamalla. Joistakin kaupoista niitä saa myös pakasteena.

Pähkinät

Noin 80 prosenttia pähkinöiden kaloreista tulee rasvasta. Se on kuitenkin valtimoita tukkimatonta, tyydyttämätöntä rasvaa ja siten terveellistä. Pähkinöissä on myös kolesterolin imeytymistä ehkäisevää fytosterolia. Sydänystävälliseen ruokavalioon pähkinöitä voi sisällyttää noin 40–50 grammaa päivässä. Maapähkinätkin toimivat, vaikka ne ovat oikeastaan palkokasveja eivätkä pähkinöitä.

Oliiviöljy

Oliiviöljy saa paitsi ruoan maistumaan paremmalta, kolesterolin hyviin lukemiin: tyydyttämättömät rasvahapot vähentävät "pahaa" LDL-kolesterolia vaikuttamatta hyvään HDL-kolesteroliin. Muiden rasvojen sijaan kannattaakin käyttää päivittäin noin kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä.

Päärynät

Kuitupitoisimpiin hedelmiin kuuluva päärynä auttaa pääsemään eroon huonosta kolesterolista. Kiitos kuuluu suurelta osin pektiinille, joka ehkäisee kolesterolin imeytymistä. Pektiiniä löytyy myös omenoista, banaaneista, appelsiineista ja persikoista. Koska kuitua löytyy myös päärynän kuoresta, niitä ei tarvitse vaivautua kuorimaan vaan pesu riittää.

Tomaatit

Jos tekee mieli pastaa, perinteinen tomaattikastike voisi olla siihen terveyden kannaltakin hyvä lisä. Tomaatit ovat merkittävä lähde lykopeeni-nimiselle antioksidantille, joka vähentää pahaa kolesterolia. Väitetään, että selvitysten mukaan lykopeeni imeytyy kehoon paremmin, jos tomaatit ovat prosessoituja tai keitettyjä – tomaattimehun juominen ja tomaattien lisääminen keittoihin siis kannattaa.

Lähde: Aarp.org

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat