Kokoomus vaatii rokotuspassia Suomeen Tanskan tapaan – pääministeri Marin tivasi, jäävätkö rokottamattomat silloin ilman vapauksia

4:13
Näin Suomi aiotaan avata – katso Seitsemän uutisten juttu aiheesta.

Hallitus on puinut kuumeisesti exit-suunnitelmaa ja esitteli luonnoksensa siitä tänään oppositiolle. Tanskan mallin mukainen niin sanottu rokotuspassi ja sen mahdollinen vaikutus exit-suunnitelmaan kirvoitti tänään keskustelun eduskunnan kyselytunnilla. Kokoomus olisi valmis ottamaan passin käyttöön. 

– Jos meillä olisi käytössä rokotetodistus ja sillä voitaisiin päästää vaikka seniori käymään seniorikahvilla turvallisesti, niin toivoisin – ja olemme siinä mukana aivan varmasti – että etsimme tien, miten mahdollistamme sen, sanoi kokoomuksen kansanedustaja ja puheenjohtaja Petteri Orpo

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi käytännönläheisillä esimerkillä ja pohti myös rokottamattomien tasa-arvokysymystä.

– Jos te puhutte siitä, että ikäihmisille avattaisiin seniorikahvilatoimintaa – kun tiedämme että ikäihmisiä on laajasti jo rokotettu – niin ilman muuta tämänkaltaista palveluiden avaamista voidaan tehdä. Itse kyllä ajattelisin, että ei näitä palveluita suljettaisi heiltä pois, jotka eivät esimerkiksi terveydentilansa puolesta voi rokotetta ottaa, Marin sanoi.

Keskustelua seurannut MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija kertoo, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Tanskan mallin kaltainen rokotustodistus on tulossa.

– Sen saisi suoraan Omakannasta itselleen tulevaisuudessa. Mutta kysymys on siinä, voidaanko sitä käyttää avuksi rajoitusten purkamisessa. Tämä on tosiaan sellainen kysymys, joka on perusoikeuksien kannalta hankala, Kaija sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja