Kokoomus tekee välikysymyksen julkisen talouden velkaantumisesta: "Verotusta ei ole varaa kiristää"

Analyysi: Näistä syistä PS kiilasi SDP:n ohi 7:17
Katso analyysi: Näistä syistä PS kiilasi SDP:n ohi.

Kokoomus aikoo tehdä välikysymyksen julkisen talouden velkaantumisesta, kertoo puheenjohtaja Petteri Orpo Twitterissä.

Orpon mukaan hallituksen talouspolitiikka uhkaa suomalaisille tärkeiden palveluiden tulevaisuutta.

– Me olemme koko vaalikauden vaatineet hallitukselta ryhtiliikettä taloudenhoidossa, mutta tämä ei ole selkeästi ollut tämän hallituksen työlistalla. Suomi ansaitsee hallituksen, joka kykenee vastuulliseen talouspolitiikkaan ja julkisen talouden ongelmien korjaamiseen, Orpo sanoo tiedotteessa.

Pelkät velan korkomenot ovat korkojen nousun myötä nousemassa 2,4 miljardiin, Orpo moittii. Rahaa on kuluvalla hallituskaudella laitettu koronakriisiin ja turvallisuuden vahvistamiseen, mutta sitä on Orpon mukaan mennyt miljarditolkulla myös muihin menokohteisiin.

– Kun uusia tärkeitä menokohteita on tullut, hallitus ei ole pystynyt hillitsemään menoja missään vähemmän tärkeässä

Orpo sanoo, että velan maksutaakka kasautuu tulevien sukupolvien harteille ja toteaa, ettei näin voi jatkua. 2,4 miljardia vastaa koko sisäministeriön hallinnonalan budjettia, johon kuuluvat muun muassa poliisin, rajavartiolaitoksen, hätäkeskuksen ja maahanmuuttoviraston toimintamenot, hän huomauttaa.

– Hallituspuolueiden johtavat poliitikot ovat koko vaalikauden hokeneet, ettei velalla ole väliä. Valtionvelkaa ei kuulemma koskaan tarvitse maksaa takaisin, joten velkaa voidaan ottaa loputtomiin. Nyt sekä valtiontaloudessa että suomalaisissa kodeissa nähdään, että velalla todella on väliä, kun korot nousevat, Orpo sanoo.

Orpon mukaan julkisen talouden velkaantuminen on pakko pysäyttää vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Velkaantumisen ja veronkorotusten tie on kuljettu loppuun. Verotusta ei ole varaa kiristää. Tarvitsemme talouskasvua, pohjoismaisen työllisyysasteen sekä menojen priorisointia, Orpo linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat