Kokoomus julkaisi ehdotukset yli 100 000 työpaikan synnyttämiseksi – työn verotusta kevennettävä ja kannustinloukkuja purettava

Kokoomus julkaisi puolue- ja ryhmäjohdon kokouksessaan Jyväskylässä ehdotukset yli 100 000 työpaikan synnyttämiseksi.

Kokoomuksen työllisyyspaketti koostuu yhdeksästä kokonaisuudesta. Esitys perustuu valtiovarainministeriön virkamiesesitykseen, kokoomuksen edelliseen työllisyysesitykseen sekä uusiin avauksiin. Se rakentuu seuraavista kokonaisuuksista: 

1. Valtiovarainministeriön ehdotus

Valtiovarainministeriön esittämien työllisyystoimien ikääntyneiden kokonaisuus on toteutettava kokonaisuudessaan. Esitetty opintoetuuksien kokonaisuus on toteutettavissa osittain. 

Tämä toisi arviolta 55 000 uutta työpaikkaa.

2. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen 

Muutetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä. 

Tämä toisi arviolta 10 000 uutta työpaikkaa.

3. Puretaan kannustinloukkuja 

Palautetaan asumiskustannusten omavastuu (7 prosenttia) toimeentulotuessa. Hillitään asumistukimenoja ja helpotetaan kannustinloukkuja. Kokoomus esittää yleisen asumistuen indeksikorotuksen jäädyttämistä. Lisäksi puolue parantaisi sosiaaliturvaa, mutta hillitsisi työttömyysturvamenojen kasvua. 

Tämä toisi arviolta 7500 uutta työpaikkaa. 

4. Toteutetaan terapiatakuu 

Kokoomus esittää, että terapiatakuu toteutetaan. Perusteluna varhaisen hoitoon pääsyn nopeutuminen ja etuuksien piiristä kuntoutuminen takaisin työelämään. 

Tämä toisi arviolta 5000 uutta työpaikkaa. 

5. Yli 75-vuotiaille superkotitalousvähennys

Yli 75-vuotiaiden verovähennysoikeutta kasvatettaisiin 70 prosenttiin. 100 euron omavastuu poistuisi. Kokoomus myös poistaisi hallituksen toteuttamat leikkaukset kotitalousvähennyksiin. 

Tämä toisi arviolta 3000 uutta työpaikkaa. 

6. Perhevapaauudistus ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen

Kokoomuksen mukaan perhevapaauudistus on toteutettava siten, että se huomioi lapsen edun, helpottaa vanhemmuuden ja työelämän yhteensovittamista, lisää perheiden valinnanvapautta ja joustoja, vahvistaa naisten työllisyyttä ja työmarkkina-asemaa sekä lisää lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. 

Puolue myös alentaisi edelleen 50 miljoonalla eurolla varhaiskasvatusmaksuja. 

Tämä toisi arviolta 5500 uutta työpaikkaa. 

7. Paikallinen sopiminen kaikissa yrityksissä

Kokoomus haluaa edistää paikallista sopimista työpaikoilla. Työehtosopimukset määrittelisivät jatkossakin työsuhteen minimiehdot. Muilta osin asioista voidaan sopia paikallisesti. 

Tämä toisi arviolta 15 000 uutta työpaikkaa. 

8. Lisää kansainvälistä rekrytointia 

Puolueen mukaan tarvitaan uusia uudistuksia, jotta Suomi olisi houkutteleva paikka tulla opiskelemaan, tekemään töitä, yrittämään ja perustamaan perhe. 

Kokoomuksen mallissa sertifioiduille yrityksille myönnettäisiin työlupa kahdessa viikossa. 

Tämä toisi arviolta 10 000 uutta työpaikkaa. 

9. Kevennetään työn verotusta

Kokoomus esittää, etttä ansiotuloverotusta kevennetään tähän vuoteen verrattuna miljardilla eurolla. 

Tämä toisi arviolta 6000 uutta työpaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat