Kokoomus haluaa jäädyttää turvapaikkahakemusten käsittelyn poikkeusoloissa Sisäministeri Ohisalo: valmiuslain päivitys on kesken

2:22
Kokoomuksen Petteri Orpo: Turvapaikkahakemuksia voitava rajoittaa poikkeusoloissa.

Ruotsissa pohditaan tavoitetasoa pakolaismäärälle. Suomessa vastaava keskustelu ei ole ajankohtainen ja sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomen valmiudet ovat jo nyt aivan eri tasolla kuin pakolaiskriisin aikana vuonna 2015.

Ruotsin pääministeripuolue sosiaalidemokraatit valmistelee, yhdessä Ruotsin oikeistopuolueiden kanssa lakiesitystä, jossa ollaan rajoittamassa turvapaikanhakijoiden määrää. Ruotsin SDP:n tavoitetaso olisi 2-3 prosenttia koko EU:n kulloisistakin vastaanottomääristä.

Kansainvälisten sopimusten mukaan kaikki turvapaikkahakemukset on käsiteltävä, eli tavoitetasoon pyrittäisiin lähinnä heikentämällä Ruotsin vetovoimaa. Suomessa vastaavanlainen keskustelu ei ole ajankohtainen.

– Lähinnä ne hakemukset, jotka tässä on tehty on tullut uusintahakemuksina tämän kevään aikana. Määrät ovat todella meillä laskussa siinä missä Ruotsissa pelkästään kiintiöpakolaisjärjestelmä on muistaakseni, viidessätuhannessa kun meillä se on 850 tämä kiintiö, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) MTV Uutisten haastattelussa.

Kokoomus: Valmiuslaissa huomioitava pakolaiskriisi

Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana Ruotsiin saapui lähes 200 000 turvapaikanhakijaa kun Suomeen tuli 35 000. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toimi silloin sisäministerinä ja hän haluaa, että valmiuslaki päivitetään niin että turvapaikkahakemusten käsittely voitaisiin poikkeusoloissa jäädyttää.

– Nyt kun valmiuslaki toivottavasti koronan jälkeen avataan, niin kuin puolueilla on ollut puhetta. Niin siinä yhteydessä pitäisi säätää mahdollisuus kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna rajoittaa turvapaikanhakua rajoilla. Tällaista työvälinettä 2015 ei ollut käytössä, toteaa Orpo

3:37

Katso myös video Petteri Orpon haastattelusta.

Ohisalo painottaa, että hallitus itse asiassa aloitti valmiuslain päivittämisen jo viime syksynä. Hänen mukaansa valmiudet ovat jo nyt paljon paremmat kuin 2015. 

– Me ollaan tehty paljon kehittämistyötä päivitetty monia varautumissuunnitelmia. Tehty harjoitustoimintaa ja jatkuvasti tehdään muun muassa sisäministerin hallinnon alalla, eli valmiudet on paremmin kuin aikaisemmin, sanoo Ohisalo. 

Eli teidän näkemyksenne mukaan ei tarvita muutosta valmiuslakiin tämän asian tiimoilta?

– En ota tässä kohtaa siihen kantaa koska valmistelu on kuten sanoin oikeusministeriössä ja siellä päätetään miltä osin sitä lakia pitää päivittää, sisäministeri on työssä mukaan siltä osin, kun tarvitaan, Ohisalo jatkaa. 

Orpon mukaan yhteinen eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka olisi ensisijainen tavoite. EU:n yhteinen linja on kuitenkin kesken ja komission valmistelee vasta esitystä.

Suomessa perussuomalaiset haluaa kokonaan lakkauttaa humanitaarisen maahanmuuton. Muut puolueet pitävät kiinni ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä sopimuksista. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja