Mainos

Kokoomus esittää kaksivuotista esiopetusta – kaikkien 5–6-vuotiaiden osallistuttava

Kokoomuksen puoluehallitus esittää kesäkuun puoluekokoukselle esiopetuksen pidentämisen kaksivuotiseksi. Asiasta kertoo kokoomuksen varapuheenjohtaja, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Sanni Grahn-Laasonen toteaa, että lapset aloittavat peruskoulun hyvin vaihtelevin valmiuksin ja taidoin.

– Tavoite kaksivuotisesta esiopetuksesta on tärkeä, koska lasten vaihtelevat kotitaustat vaikuttavat oppimistuloksiin entistä enemmän. Tyttöjen ja poikien oppimiseroja, joihin on kiinnitetty paljon huomiota, alkaa syntyä jo varhain.

Grahn-Laasonen tähdentää sitä, että esiopetus vahvistaa lapsen sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa leikin ja myönteisten oppimiskokemusten avulla. Se myös edistää lapsen kehitys- ja oppimisedellytyksiä. Esiopetuksen toimintaympäristönä on päiväkoti tai koulu.

Suomessa osallistuminen vähempää kuin muissa OECD-maissa

Oppimisympäristön pitää puoluehallituksen mukaan olla monipuolinen ja oppimiseen, leikkiin ja toimintaan innostava.

– Tutkittuun tietoon perustuva ymmärrys varhaisten vuosien merkityksestä oppimisen ja inhimillisen kasvun perustana on kasvanut. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia, jotka näkyvät pitkälle myöhemmissä elämänvaiheissa ja oppimistuloksissa, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasonen toteaa, että Suomessa varhaiskasvatukseen osallistaan muita OECD-maita heikommin ja samoin koulu alkaa monia muita maita myöhemmin.

– Esiopetuksella ja varhaiskasvatuksella voidaan vaikuttaa oppimistuloksiin, opiskelutaitoihin ja -motivaatioon sekä ehkäistä syrjäytymistä.

Nyt joka viides lapsi jää varhaiskasvatuksen ulkopuolelle

Suomessa nyt noin joka viides viisivuotias jää varhaiskasvatuksen ulkopuolelle. Varhaiskasvatukseen osallistuvat muita harvemmin matalasti koulutettujen ja pienituloisten vanhempien lapset, jotka eri arvioiden mukaan olisivat kuitenkin suurimmat hyötyjät.

– Nykyinen hallitus on jo ottanut määrätietoisia askelia varhaiskasvatuksen osallistumisen lisäämiseksi. Syksyllä käynnistyy kokeilu 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Varhaiskasvatusmaksuja on alennettu yhteensä 80 miljoonalla eurolla, opetusministeri sanoo.

Puoluekokoukselle tehdyn aloitteen mukaan esiopetus muuttuisi kestoltaan kaksivuotiseksi ja siihen osallistuisi jatkossa koko 5–6-vuotiaiden ikäluokka.

Esiopetusta laajentamalla lapsen kehitystä ja oppimista voidaan tukea entistä vahvemmin jo ennen koulun aloittamista. Laajennuksen jälkeen koulutuspolku on tasa-arvoisempi eikä riipu perheen sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.