Kokoomus avasi vaalirahoitustaan

Kokoomus on yllättäen avannut puoluerahoituksensa vuosilta 2006 - 2008.

Puoluesihteeri Taru Tujunen mainitsee puolueen Verkkouutisissa syyksi sen, että keskustelua vaalirahoituksesta ja puoluerahoituksesta on käyty jo niin pitkään ja sen, että siitä on syntynyt vääriä tulkintoja ja käsityksiä.

Vuonna 2006 puolue sai TT-säätiöltä 100 000 euroa ja Sammolta 25 000 euroa. Eduskuntavaalivuonna 2007 puolue sai tukimaksuja yhteensä hieman alle 152 000 euroa.

Vuonna 2008 tukimaksujen yhteissumma oli noin 80 000 euroa, josta suurin oli Sammolta.

Kaikkiaan muu varainhankinta tukimaksuineen oli vuonna 2008 yhteensä 824 124 euroa.

"Sampo-julkisuus ei ollut vaaliraha-avaamisen syynä"

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan viime lauantaina paljastunut Sammon vaalirahoitus ei pakottanut kokoomusta avaamaan puoluerahoitustaan.

- Ei tosiaan pakottanut, vaan meidän monet rahoittajat olivat kuulleet sen, että toivoin heidän tulevan julkisuuteen, jotta monet epäilykset hälvenisivät. Moni heistä ottikin meihin yhteyttä ja sanoivat, että he haluavat tulla julkisuuteen, jottei kokoomus kärsisi turhaan, kertoo Katainen.

Kataisen mukaan toinen syy rahoituksen julkistamiseen oli se, että ilma oli sakeana virheellisiä väittämiä koskien kokoomusta, jotka oli pakko oikaista.

- Ajateltiin, että tehdään se sitten kerralla niin, ettei kenellekään jää epäilyksiä, hän toteaa.

Kataisen mukaan rahoitusta ei paljastettu aikaisemmin siksi, että lainsäädännön mukaan se ei ole pakollista.

- Me emme voi yksipuoleisesti lähteä rahoittajiamme kertomaan, mikäli he eivät halua tukeaan julkisuuteen tuoda. He ovat toimineet nykyisen lainsäädännön mukaan, joka ei velvoita julkistamaan tukea.

(MTV3)

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Kymmenen uutiset 12.8.2009)

Lue myös:

    Uusimmat