Kokoomuksen uusi puoluesihteeri on pappi, joka pistää tuulemaan: ”Oppositiossa uudistuttava arvojen mukaisesti, ei vallanhalun takia”

Kokoomus valitsi lauantaina puolueelle uudeksi puoluesihteeriksi papin. Hän on Kristiina Kokko, joka tekee edelleen papin töitä vapaa-aikanaan.

Puoluesihteerit ovat olleet politiikan tantereilla menneinä aikoina äänekkäitä satraappeja. Nykyään he ovat enemmänkin taustavaikuttajia, joita kansa ei edes muista. Kokoomus hakee uuden puoluesihteerinsä myötä ärhäkkää oppositiopolitiikkaa ja kenttätyöhön uutta virtaa.

Puoluesihteerin päätehtävä on puheenjohtajan tukena hoidella yhteyksiä piirijärjestöihin ja kenttäväkeen. Muinoin puoluesihteerit saattoivat olla korkean profiilin hahmoja ja poliittisia saarnaajia.

Puoluesihteeri - katoava laji?

Legendaarinen SMP:n mopomies Eino Poutiainen, Keskustan voimapoliitikko Seppo Kääriäinen tai SDP:n Erkki Liikanen olivat värikkäitä poliitikkoja myös puoluesihteereinä. Kannuksia tässä tehtävässä matkalla politiikan huipulle hankkivat aikoinaan pääministerit Kalevi Sorsa ja Harri Holkeri tai viime keväänä europarlamenttiin noussut Eero Heinäluoma.

Nykyään täytyy ravistella muistiaan tai kaivella nettiä muistaakseen puoluesihteereitä edes nimeltä.

Oppositiossa on uudistuttava

Kokoomus päätyi valitsemaan uuden puoluesihteerin, koska Janne Pesonen jätti tehtävänsä kesken kauden. Puolue on julkisesti kiitellyt matalan profiilin miestä hyvin hoidetusta työstä hallituskaudella, mutta nyt on hyvä sauma muutokseen. Hallitusvaltaan tottunut puolue päätyi oudolle pelikentälle, koska vuoden 1987 jälkeen Kokoomus on ollut vain yhden kauden 2003 - 2007 oppositiossa.

Kokoomus ilmoittikin hakevansa ”oppositio-puoluesihteeriä”, siis ärhäkkää profiilin nostoa tähtäimessä ensin kevään 2021 kunnallisvaalit. Akavassa kehityspäällikkönä työskennellyt Kristiina Kokko ilmoittautuu tähän työhön intoa puhkuen. Puoluevaltuusto valitsi Kokon yksimielisesti ilman muita ehdokkaita Helsingissä lauantaina pidetyssä kokouksessa 

Pitkän linjan kokoomuslainen aloitti opiskelijapoliitikkona vuonna 2002 ja työuraan mahtuu vuosia ministerien avustajana. Nyt Kokko aikoo astua eturiviin.

– Lähden nyt uudistamaan puoluetta yhdessä kenttäväen kanssa ja tätä uudistustyötä päämäärätietoisesti johtamaan. Oppositiossa puoluetoimiston rooli korostuu, koska ei ole käytettävissä yhteistyötä ministeriöiden kanssa, kuvailee Kokko.

Akavassa hän sanoo oppineensa järjestötyön arvoa ja merkitystä, niinpä nyt puolueen kenttätyössä on saatava ihmisiä uskomaan Kokoomuksen politiikkaan siinä kuin ay-liikkeeseen.

Pysyn pappina aina

Kristiina Kokko on koulutukseltaan teologian maisteri. Hän nyökkää tietävänsä Kari Suomalaisen legendaariset pilapiirrokset, joissa Kokoomus kuvattiin kypäräpäisenä miehenä liperit kaulassa. Tuolloin kirkko ei edes hyväksynyt naispappeja. Entäs Kokon pappeus tänä päivänä?

– Pappeus seuraa minua aina ja on minulle hyvin tärkeä asia persoonana ja ihmisenä. Minulla on ilo jatkaa papin työtä vapaa-aikanani. Siinä työssä olen oppinut paljon kohtaamisista ihmisten kanssa ja arjesta. Kannan näitä mukanani.

Miten hyvin Kokoomus yhdistyy papin työhön, kun politiikassa ylipäätään pelataan usein kovilla talouden luvuilla ja vallan tavoittelulla?

– Olen aina ollut sitä mieltä, että politiikassa tärkeintä ovat arvot ja tulokset. Valta on aivan väärä tavoite, jos ei ole mitään muuta päämäärää, maalailee Kokoomuksen tuore puoluesihteeri Kristiina Kokko.


Lue myös:

    Uusimmat