Kokoomuksen Mykkänen hallitukselle: Tulisiko Suomen itärajalle harkita aidan rakentamista?

Tulisiko Suomen itärajalle rakentaa aita? Kokoomuksen Mykkänen toivoo hallituksen selvittävän asiaa 4:09
Tulisiko Suomen itärajalle rakentaa aita? Näin Mykkänen kommentoi asiaa MTV Uutisille.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoo, että hallitus selvittäisi, olisiko Suomen itärajalle tarpeen rakentaa kulkuesteaitaa. 

Mykkänen painottaa MTV Uutisille, että kyseessä ei ole esitys asiasta, vaan kysymys.

– Jos eilisen perusteella hallituskin kannattaa pikakäännytyksiä tilanteessa, jossa Valko-Venäjän tapaan meille syötetään ihmisiä painostuskeinona. Tällöin joutuu esittämään kysymyksen, että miten pikakäännytykset toimeenpannaan, jos ihmiset ovat jo tulleet Suomen puolelle ja naapuri ei ota heitä enää ota takaisin.

– Tästä seuraa kysymys, että olisiko tällaisen inhimillisen tragedian ennaltaehkäisemiseksi järkevää Suomessa harkita kulkuesteiden rakentamista. Tämä tulisi kyseeseen sellaisilla raja-alueilla, joista isoja ihmismääriä voi kulkea maastorajojen yli Suomeen. 

Mykkäsen mukaan tammikuun 2016 tapahtumat, jolloin pohjoisten rajanylityspaikkojen kautta saapui joitakin tuhansia turvapaikanhakijoita, voivat hyvin toistua. Kulkuestettä ei hänen mukaansa kuitenkaan olisi tarpeen rakentaa koko yli 1300 kilometrin mittaiselle itärajalle.  

– Iso osa rajasta on vaikeakulkuista erämaata. Kyseeseen tulisi sellaiset teiden lähellä olevat alueet, joita voi pitää todennäköisinä paikkoina suurten ihmisjoukkojen kävelemiselle rajan yli Suomeen. Näiden alueiden osalta kehotan avoimesti harkitsemaan kulkuesteaidan rakentamista.  

"Vastenmielinen kysymys myös itselleni"

Entinen sisäministeri Mykkänen toteaa, että kysymys kulkuesteraidan rakentamisen tarpeellisuudesta on vastenmielinen myös hänelle itselleen.

– Siitä huolimatta joutunemme tätä tämän vuosikymmenen aikana vakavasti harkitsemaan. Viro on jo päättänyt rakentaa aitaa ympärilleen ja näemme, että Puolassa ja Liettuassa tehdään aitaa. 

– Voi olla, että se on vähiten huono tapa, jolla ennaltaehkäistään sitä, että ihmisiä ei hyväksikäytetä ja yritetä työntää raja-alueelle, jonne he jäisivät ikään kuin jumiin.

Mykkäsen mukaan kulkuesteaita helpottaisi valvontaa, mutta ei korvaisi rajavartiolaitoksen työtä eikä muuta varautumista.

– Se voisi olla yksi elementti. Puola, Liettua ja Viro ovat arvioineet, että kulkuesteaita vaikuttaa siihen, että isojen ihmismäärien laittomasti maahantulo estyy.

Mykkäsellä ei ole vielä käsitystä siitä, miten nopeasti kulkuesteaita olisi mahdollista rakentaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.

Lue myös:

    Uusimmat