Kokoomuksen Häkkänen: Herkistä avauksista syytä keskustella ensin kotimaassa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen sanoo MTV Uutisille, että herkistä ulkopoliittisista kysymyksistä olisi käytävä presidentin, hallituksen ja eduskunnan kesken keskustelua ennen kuin avauksia tehdään ulkomailla. Hävittäjien luovuttaminen Ukrainalle on herkkä asia länsimaissa.

Häkkänen sanoo ihmetelleensä pääministeri Sanna Marinin (sd.) keskusteluavausta siitä, että Suomessa olisi keskusteltava käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.

– Tällainen avaus, jonka valtiojohdon edustaja tekee sotaa käyvän maan pääkaupungissa vieraillessaan, tulkitaan vähän eri tavalla kuin keskusteluavauksena. Näistä asioista olisi hyvä käydä ensin kotimaassa presidentin, hallituksen ja eduskunnan kesken keskustelua. Olemme olleet yleensä hyvin informoituja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Siitä olisi hyvä pitää yhä kiinni. Varsinkin, kun vaalikausi on lopussa, Häkkänen sanoo.

Niin puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuin Häkkänen epäilevät sitä, että Suomi pystyisi olemaan aloitteellinen hävittäjäluovutuksissa.

"En näe, että Suomi voi toimia aloitteellisesti"

Suomi tarvitsee Hornet-hävittäjiä vielä vuosien ajan ennen kuin uudet F-35-hävittäjät otetaan kunnolla käyttöön.

– Ensimmäiset uudet hävittäjät tulevat 2026, jos kaikki menee hyvin. Ja uudet hävittäjät ovat täysiskussa vasta seitsemän vuoden kuluttua. Silloin horneteista voidaan luopua. En näe, että Suomi voi toimia aloitteellisesti hävittäjien antamisessa, Häkkänen sanoo.

Häkkänen korostaa samalla sitä, että on hyvä, että länsimaat varautuvat edelleen antamaan yhdessä aseapua Ukrainalle.

– Yleisellä tasolla on erittäin tervetullutta, että lännen aseapu on vahvaa sekä jatkuvaa ja suurimmat länsiliittouman maat kantavat vastuuta. Suomi on Venäjän rajalla ja vielä Naton ulkopuolella. Strategisesti tärkeimpien asejärjestelmien, kuten hävittäjien, kanssa on oltava varovainen, ettei oma puolustuskyky heikkene, Häkkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat