Kokonainen kerrostalo on ränsistynyt tyhjänä Siilinjärvellä jo kymmenen vuotta – kunnan kädet ovat sidotut: "Olemme täysin pattitilanteessa"

0:25
Kokonainen kerrostalo rapistuu tyhjillään Siilinjärvellä – kunta ei pysty kunnostamaan taloa yrityksistä huolimatta

Siilinjärven Harjamäessä, vain kahden kilometrin päässä keskustasta, nököttää kerrostalo, joka on herättänyt jo pitkään ihmetystä. Pasurintie 2:ssa sijaitseva nelikerroksinen talo on ollut tyhjillään jo kymmenen vuoden ajan, ja tällä hetkellä se ränsistyy pystyyn.

Talon tarina alkoi vuonna 1957, mutta hypätään kuitenkin vuoteen 2001. Kyseisen, vanhalla sairaala-alueella sijaitsevan talon omisti tuolloin Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, joka myi kaksi vierekkäistä rakennusta ja tonttia Pasurintieltä yksityishenkilölle.

Kyseinen henkilö puolestaan myi toisen taloista espanjalaiselle naiselle.

Tässä vaiheessa asiat alkoivat mutkistua.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo, että omistaja vuokrasi talosta asuntoja ja haki vuonna 2003 rakennuslupaa talon peruskorjaukseen. Mitään korjauksia ei kuitenkaan tehty.

Omistajalla jäi paljon maksuja rästiin ja syksyllä 2009 rakennuksesta katkaistiin kaukolämpö ja sähköt. Talossa asui edelleen vuokralaisia, mutta tammikuussa 2010 Siilinjärven rakennuslautakunta julisti talon asumiskieltoon, koska se oli niin huonossa kunnossa.

Omistajaa ei ole tavoitettu vuosiin

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, talo on täysin samassa tilanteessa kuin tammikuussa 2010. Se on tyhjillään, eikä kukaan voi tehdä asialle mitään.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo, että kunta on yrittänyt tavoitella kerrostalon omistajaa tasaisin väliajoin jo useiden vuosien ajan. Välillä häneen on saatu yhteys, mutta sitten taas ei.

– Omistajasta ei ole pitkiin aikoihin mitään havaintoa. Siitä on jo vuosia, kun hänet on tavoitettu viimeksi, Lötjönen toteaa.

Ränsistynyt talo sijaitsee yrityskylän laitamilla. Alueella on myös asutusta sekä suuri koulu ja päiväkoti. Kerrostalon ikkunat on laudoitettu kiinni eikä rakennus ole kovinkaan kaunista katseltavaa.

Kunnanjohtajan mukaan talo on kuitenkin välttynyt ilkivallalta ja luvattomilta asukkailta, vaikka se onkin ollut pitkään tyhjillään.

"Olemme pattitilanteessa"

Talo on ongelma, mutta kunta ei voi tehdä asialle tälläkään hetkellä yhtään mitään.

– Vuosien varrella olemme asettaneet ukaaseja, yrittäneet ostaa rakennusta ja saada sitä pakkolunastettua, mutta mikään ei ole tuottanut tulosta, Lötjönen kertoo.

Kunta haluaisi ostaa rakennuksen tontteineen, purkaa talon ja rakentaa tilalle uutta. Vaihtoehtoisesti omistaja voisi korjata rakennuksen tai purkaa sen itse.

– Emme voi tehdä yhtään mitään, kun emme saa yhteyttä omistajaan. Ei toisen omaisuuteen voi kajota, Lötjönen huomauttaa harmistuneena.

– Olemme täysin pattitilanteessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.