"Koko kylän poikaset" – tukkakoskelolla yli neljänkymmenen poikasen suurpesue Kokkolassa

Tukkakoskelot ja muut vesilinnut saattavat joskus "adoptoida" toisten emojen poikasia.

Anne Keski-Vinkka sai hieraista lauantaina Kokkolan Trullevissa silmiään, kun mökin laiturin edestä ui valtava vesilintupoikue. Tukkakoskeloksi paljastunut lintu oli pyörinyt keväällä rantakivikossa ja ilmeisesti pesinyt jonnekin sinne. 

– En kerennyt mitenkään niitä siinä laskea, mutta kuvista sain myöhemmin laskettua ainakin 45 poikasta, laiturilta lintuja kuvannut Keski-Vinkka kertoo.

Keski-Vinkka jakoi Facebookin linturyhmään kuvan saatteella "koko kylän poikaset", ja se sai osakseen suurta innostusta ja huomiota. Monet kommentoijat totesivat koskeloiden joskus "adoptoivan" toisten emojen poikasia.

Vesilinnuilla joskus "superpoikueita" 

Luonnontieteellisen keskusmuseon lintuatlaskoordinaattori Heidi Björklund kertoo, että vesilinnuilla "superpoikueet" ovat mahdollisia. 

– Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että toinen naaras munii toisen pesään, tai poikueet ovat sekoittuneet kuoriutuessaan. Voi olla hankala määrittää, onko toisen poikueen emo hylännyt omat poikasensa vai onko yksi naaras ryöstänyt toisten poikasia – lopputulema kuitenkin on, että yksi naaras on ottanut hoitaakseen useita poikasia, Björklund kertoo.

Björklundin mukaan järjestelystä voi olla hyötyä myös lintuvanhemmalle, sillä jos poikanen joutuu saaliiksi, se ei välttämättä ole oma poikanen. Haahkanaaraat ovat myös tunnettuja pesueiden yhdistämisestä "lastentarhaksi", jota ne yhdessä puolustavat.

Kouvolalaisen mökkipihan mäntyyn lennähti eksoottinen papukaija 0:22
Katso myös: Kouvolalaisen mökkipihan mäntyyn lennähti yllättäen eksoottinen papukaija!

Lue myös:

    Uusimmat