Kokkisodan neljäs jakso tarjoilee herkkuja eineksistä ja etanoista – katso tästä reseptit!
Kokkisodan neljännessä jaksossa nähdään vieraina Jussi Heikelä ja Harri Moisio. Saku Tiainen
Julkaistu 20.12.2018 06:00
MTV VIIHDE
Tutustu Kokkisodan neljännen jakson resepteihin.
Kokkisodan neljännessä jaksossa ideoidaan herkkuja ruisleivästä, etanoista ja valmishernekeitosta. Illan juontaa tuttuun tapaan Sikke Sumari, vieraina nähdään talkshow-juontaja Jussi Heikelä ja radioääni Harri Moisio.
125 g mascarponea 2tl sitruunankuoriraastetta ½ sitruunan mehu 2rkl tomusokeria 50 g valkosuklaata ½ sitruunan kuori
Valmista sitruunamousse sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Sulata puolet valkosuklaasta vesihauteessa.
Tee ruisleivät. Kuutioi ruisleipäpalat 1x1cm kuutioiksi. Sirottele sokeri pannulle, kuumenna ja laita ruisleipäpalat sokeriin paahtumaan. Kun sokeri on sulanut ja paahtunut ja leivät alkavat rapeutumaan, lisää rosmariininoksa, kerma ja luumumarmeladi ja hauduta hetki.
Kokoa annokset laittamalla ruisleipäpalat alle, lusikoimalla päälle sitruunavaahtoa ja viimeistelemällä annoksen sulalla valkosuklaalla, sekä raastamalla sitruunan kuorta ja valkosuklaata koko komeuden päälle.
Jauha ruisleipäpalat tehosekoittimessa muruksi. Yhdistä ruisleipämurut ja loput vohvelitaikinan aineksista kulhossa ja sekoita. Voitele kuuma vohvelipannu ja annostele taikinaa pannuun. Paista kypsäksi.
Tee mascarponevaahto vatkaamalla kaikki ainekset yhteen. Sekoita sitruunankuoriraaste luumumarmeladiin ja laita pursotuspussiin.
Leikkaa kypsät vohvelit puoliksi, lusikoi päälle reippaasti mascarponevaahtoa ja raasta annokseen soitruunan kuorta ja valkosuklaata. Pursota luumumarmeladi annoksen päälle ja viimeistele mintun lehdellä.
Kokoa: Leikkaa vohvelit puoliksi kun kypsiä, annostele päälle mascarponevaahtoa kekoina raasta sitruunankuorta, valkosuklaata, pursota luumusekoite ja koristele mintulla.
Irroita kukkakaalista lehdet ja laita sivuun sipsejä varten. Leikkaa kukkakaalin jalka irti ja jaa kukkakaalin pää kahteen osaan. Käytä jalka ja pään puolikas keittoon ja loput couscousiin.
Tee ensin keitto. Paloittele jalka ja puolikas kukinto ja laita kattilaan maidon ja kerman kanssa. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä, kunnes kukkakaali on kypsää, noin 10 minuuttia. Murentele vuohenjuusto sekaan ja soseuta tehosekoittimessa sileäksi. Mausta sitruunan mehulla ja ripauksella suolaa.
Valmista couscous. Paloittele kukkakaalin pää pieneksi ja laita kulhoon. Hienonna tuoreet yrtit ja lisää kukkakaalin joukkoon, mausta kuivatulla chilillä, öljyllä ja suolalla. Hienonna muruksi tehosekoittimessa ja pirskottele sitruunamehu päälle.
Kuumenna öljy kattilassa noin 175-asteiseksi. Friteeraa kukkakaalinlehtiä öljyssä noin puolen minuutin ajan tai kunnes ne ovat rapeita, nosta pihdeillä talouspaperin päälle hetkeksi rapeutumaan.
Etanaa paneroidulla pinaattitoastilla ja korvasienimuhennoksella
Tee paneroidut ohukaiset. Mittaa vehnäjauhot syvälle lautaselle ja korppujauhot toiseen. Riko kananmunat kolmanteen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää vehnäjauhoihin yksi teelusikallinen suolaa ja samoin korppujauhoihin. Paneroi pinaattiohukaiset ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kuumalla pannulla voin, timjaminoksan ja valkosipulikynsien kanssa kunnes ohukaiset ovat rapeita molemmilta puolilta.
Pilko korvasieniä pienemmiksi. Hienonna sipuli ja persilja. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulia ja sieniä, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää brandy ja liekitä tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Kun liekki on palanut loppuun, lisää kerma, suola, chililastut, roseepippuri, sitruunan mehu ja –kuoriraaste. Hauduta 10 minuuttia.
Avaa etanapurkki ja huuhtele runsaalla, kylmällä vedellä. Hienonna valkosipulit ja laita etanat, valkosipulit sekä voi kuumaan pannuun. Paista 3 minuuttia tai kunnes valkosipuli on pehmennyt ja etanat rapeutuneet kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tee koristerouhe laittamalla ohukaisia tehosekoittimeen ja jauhamalla hienoksi muruksi.
Kokoa annos laittamalla paneroiduille pinaattiletuille sienimuhennosta ja viimesitelemällä rapeaksi paistetuilla etanoilla. Koristele lehtipersiljalla ja ohukaisrouheella.
Nippu retiisejä 1 nahkiainen 3dl erilaisia yrttejä (esim. persilja, timjami, tilli, korianteri) 1dl öljyä 1tl suolaa myllystä 2 kananmunan keltuaista ½ dl etikkaa
Huuhdo retiisit ja pilko nahkiainen noin 3cm paloiksi. Valmista yrttidressing: hienonna yrtit ja sekoita ne öljyn, keltuaisten ja suolan kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Asettele retiisit ja nahkiaispalat lautaselle, tarjoa yrttidressingin kanssa.
Avaa hernekeittopurkki molemmista päistä ja työnnä keitto yhtenä pötkönä ulos. Leikkaa hernekeitto 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Laita korppujauhot toiseen kulhoon ja vehnäjauhot kolmanteen. Paneroi viipaleet kastamalla ne ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin. Paista molemmin puolin kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa.
Kateenkorva
200 g Vasikan kateenkorvaa 2dl vettä 1 sipuli ½ valkosipuli 1tl suolaa myllystä 1dl vehnäjauhoja Voita ja öljyä paistamiseen Liekitysalkoholia (esim. brandy)
Leikkaa kateenkorvat halkaisijaltaan noin 5 cm paloiksi. Lohkoa sipuli kuorineen ja laita veden kanssa kasariin kiehumaan. Lisää puolitettu valkosipuli kuorineen, kateenkorvat ja suola. Laita vesi kiehumaan ja lisää sipuli lohkoina (kuorineen), puolitettu valkosipuli kuorineen, kateenkorvat ja suola. Keitä noin 5 minuuttia, nosta kateenkorvat lautaselle ja siivilöi liemi.
Pyörittele keitetyt kateenkorvat vehnäjauhossa ja laita kuumalle pannulle paistumaan voi-öljyseokseen. Mausta suolalla ja lisää paiston loppuvaiheessa pannuun loraus brandyä ja sytytä alkoholi tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Tarjoile yrttiöljyn kanssa.
Kierittele ½ dl kylmistä karviaisista sokerissa. Leikkaa juusto paloiksi. Valmista loput karviaisista hillokkeeksi keittämällä marjoja sokerin kanssa kattilassa noin 10 minuuttia. Lisää hillokkeeseen lopuksi tujaus brandyä.
Sekoita sokeri, voi ja vehnäjauho muruksi monitoimikoneessa. Jaa karviaiset kahteen uuninkestävään annosvuokaan. Jaa muru marjojen päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.