Kokkisodan neljäs jakso tarjoilee herkkuja eineksistä ja etanoista – katso tästä reseptit!

Tutustu Kokkisodan neljännen jakson resepteihin. 

Kokkisodan neljännessä jaksossa ideoidaan herkkuja ruisleivästä, etanoista ja valmishernekeitosta. Illan juontaa tuttuun tapaan Sikke Sumari, vieraina nähdään talkshow-juontaja Jussi Heikelä ja radioääni Harri Moisio

Katso alta inspiroivat reseptit:

PIKATEHTÄVÄ

Ruisleipä
Valkosuklaata
Luumumarmeladia
Mascarponea

Karamellisoitua ruisleipää mascarponemoussella ja valkosuklaalunta

½ dl sokeria
2 ruisleipäpalaa
1 rosmariininoksa
2 rkl kermaa
2 rkl luumumarmeladia

Mousse

125 g mascarponea
2tl sitruunankuoriraastetta
½ sitruunan mehu
2rkl tomusokeria
50 g valkosuklaata
½ sitruunan kuori

Valmista sitruunamousse sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Sulata puolet valkosuklaasta vesihauteessa.

Tee ruisleivät. Kuutioi ruisleipäpalat 1x1cm kuutioiksi. Sirottele sokeri pannulle, kuumenna ja laita ruisleipäpalat sokeriin paahtumaan. Kun sokeri on sulanut ja paahtunut ja leivät alkavat rapeutumaan, lisää rosmariininoksa, kerma ja luumumarmeladi ja hauduta hetki.

Kokoa annokset laittamalla ruisleipäpalat alle, lusikoimalla päälle sitruunavaahtoa ja viimeistelemällä annoksen sulalla valkosuklaalla, sekä raastamalla sitruunan kuorta ja valkosuklaata koko komeuden päälle.

Ruisvohvelit mascarponemoussella

2 palaa ruisleipää
1 luomukananmuna
2dl täysmaitoa
1dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa myllystä
1rkl sokeria
Voita voiteluun

Mascarponemousse

½ mascarponesta
1dl kermaa
3rkl sokeria

Luumumarmeladi

3 rkl luumumarmeladia
2tl sitruunakuoriraastetta

Lisäksi:
Sitruunan kuorta
Valkosuklaata
Minttua

Jauha ruisleipäpalat tehosekoittimessa muruksi. Yhdistä ruisleipämurut ja loput vohvelitaikinan aineksista kulhossa ja sekoita. Voitele kuuma vohvelipannu ja annostele taikinaa pannuun. Paista kypsäksi.

Tee mascarponevaahto vatkaamalla kaikki ainekset yhteen. Sekoita sitruunankuoriraaste luumumarmeladiin ja laita pursotuspussiin.

Leikkaa kypsät vohvelit puoliksi, lusikoi päälle reippaasti mascarponevaahtoa ja raasta annokseen soitruunan kuorta ja valkosuklaata. Pursota luumumarmeladi annoksen päälle ja viimeistele mintun lehdellä.

Kokoa: Leikkaa vohvelit puoliksi kun kypsiä, annostele päälle mascarponevaahtoa kekoina raasta sitruunankuorta, valkosuklaata, pursota luumusekoite ja koristele mintulla.

VIHREÄ KEITTIÖ
RAAKA-AINEET

Korvasieniä
Kukkakaali
Vuohenjuustoa
Etanoita
Einespinaattiletut

Vuohenjuusto-kukkakaalikeitto kukkakaalicouscousilla ja rapeilla kukkakaalisipseillä
Etanaa paneroidulla pinaattitoastilla ja korvasienimuhennoksella

Keittoon

Kukkakaalin jalka
​​​​​​​½ kukkakaalin pää
1,5dl täysmaitoa
1,5dl kuohukermaa
50 g vuohenjuustoa
½ sitruunan mehu
Ripaus suolaa

Couscousiin

½ kukkakaalin pää
½ dl tuoretta tilliä
½ dl tuoretta lehtipersiljaa
Chililastuja
2 tl oliiviöljyä
Suolaa myllystä
2tl sitruunan mehua

Kukkakaalisipsit

Kukkakaalinlehtiä
2 dl Auringonkukkaöljyä paistamiseen

Irroita kukkakaalista lehdet ja laita sivuun sipsejä varten. Leikkaa kukkakaalin jalka irti ja jaa kukkakaalin pää kahteen osaan. Käytä jalka ja pään puolikas keittoon ja loput couscousiin.

Tee ensin keitto. Paloittele jalka ja puolikas kukinto ja laita kattilaan maidon ja kerman kanssa. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä, kunnes kukkakaali on kypsää, noin 10 minuuttia. Murentele vuohenjuusto sekaan ja soseuta tehosekoittimessa sileäksi. Mausta sitruunan mehulla ja ripauksella suolaa.

Valmista couscous. Paloittele kukkakaalin pää pieneksi ja laita kulhoon. Hienonna tuoreet yrtit ja lisää kukkakaalin joukkoon, mausta kuivatulla chilillä, öljyllä ja suolalla. Hienonna muruksi tehosekoittimessa ja pirskottele sitruunamehu päälle.

Kuumenna öljy kattilassa noin 175-asteiseksi. Friteeraa kukkakaalinlehtiä öljyssä noin puolen minuutin ajan tai kunnes ne ovat rapeita, nosta pihdeillä talouspaperin päälle hetkeksi rapeutumaan.

Etanaa paneroidulla pinaattitoastilla ja korvasienimuhennoksella

4 kpl pinaattiohukaisia
1dl vehnäjauhoja
2tl suolaa myllystä
3 kananmunaa
1dl korppujauhoja
2 valkosipulinkynttä
Voita paistamiseen
1 timjamin oksa

Korvasienimuhennos

Kourallinen ryöpättyjä korvasieniä
1 sipuli
½ dl persiljaa
30g voita
Liekityslikööriä (esim. brandy)
2dl kermaa
1tl suolaa
1tl chililastuja
1tl roseepippuria
½ sitruunan mehu
1tl sitruunankuorta

Etanat

1 prk etanoita
3 valkosipulinkynttä
40g voita
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Lehtipersiljaa

Koristerouheeksi 2 pinaattiohukaista

Tee paneroidut ohukaiset. Mittaa vehnäjauhot syvälle lautaselle ja korppujauhot toiseen. Riko kananmunat kolmanteen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää vehnäjauhoihin yksi teelusikallinen suolaa ja samoin korppujauhoihin. Paneroi pinaattiohukaiset ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kuumalla pannulla voin, timjaminoksan ja valkosipulikynsien kanssa kunnes ohukaiset ovat rapeita molemmilta puolilta.

Pilko korvasieniä pienemmiksi. Hienonna sipuli ja persilja. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulia ja sieniä, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää brandy ja liekitä tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Kun liekki on palanut loppuun, lisää kerma, suola, chililastut, roseepippuri, sitruunan mehu ja –kuoriraaste. Hauduta 10 minuuttia.

Avaa etanapurkki ja huuhtele runsaalla, kylmällä vedellä. Hienonna valkosipulit ja laita etanat, valkosipulit sekä voi kuumaan pannuun. Paista 3 minuuttia tai kunnes valkosipuli on pehmennyt ja etanat rapeutuneet kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tee koristerouhe laittamalla ohukaisia tehosekoittimeen ja jauhamalla hienoksi muruksi.

Kokoa annos laittamalla paneroiduille pinaattiletuille sienimuhennosta ja viimesitelemällä rapeaksi paistetuilla etanoilla. Koristele lehtipersiljalla ja ohukaisrouheella.

PUNAINEN KEITTIÖ
RAAKA-AINEET

Karviaismarjoja
Retiisi
2 hiillostettua nahkiaista
Vasikan kateenkorvaa
Manchego -juustoa
+ pikatehtävähäviöstä purkkihernekeitto

Nahkiaislautanen yrttidipillä
Hernekeittopihvi + paistettua kateenkorvaa
Juustolautanen (karviaisia hillottuna, juustoa)
Karviaishyve

Nahkiaislautanen yrttidipillä

Nippu retiisejä
1 nahkiainen
3dl erilaisia yrttejä (esim. persilja, timjami, tilli, korianteri)
1dl öljyä
1tl suolaa myllystä
2 kananmunan keltuaista
½ dl etikkaa

Huuhdo retiisit ja pilko nahkiainen noin 3cm paloiksi. Valmista yrttidressing: hienonna yrtit ja sekoita ne öljyn, keltuaisten ja suolan kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Asettele retiisit ja nahkiaispalat lautaselle, tarjoa yrttidressingin kanssa.

Hernekeittopihvi + paistettua kateenkorvaa

1 prk hernekeittoa
2 luomukananmunaa
1dl vehnäjauhoja
1dl korppujauhoja
Voita ja öljyä paistamiseen
Yrttejä koristeluun

Avaa hernekeittopurkki molemmista päistä ja työnnä keitto yhtenä pötkönä ulos. Leikkaa hernekeitto 2 cm paksuiksi viipaleiksi. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Laita korppujauhot toiseen kulhoon ja vehnäjauhot kolmanteen. Paneroi viipaleet kastamalla ne ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauhoihin. Paista molemmin puolin kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa.

Kateenkorva

200 g Vasikan kateenkorvaa
2dl vettä
1 sipuli
½ valkosipuli
1tl suolaa myllystä
1dl vehnäjauhoja
Voita ja öljyä paistamiseen
Liekitysalkoholia (esim. brandy)

Leikkaa kateenkorvat halkaisijaltaan noin 5 cm paloiksi. Lohkoa sipuli kuorineen ja laita veden kanssa kasariin kiehumaan. Lisää puolitettu valkosipuli kuorineen, kateenkorvat ja suola. Laita vesi kiehumaan ja lisää sipuli lohkoina (kuorineen), puolitettu valkosipuli kuorineen, kateenkorvat ja suola. Keitä noin 5 minuuttia, nosta kateenkorvat lautaselle ja siivilöi liemi.

Pyörittele keitetyt kateenkorvat vehnäjauhossa ja laita kuumalle pannulle paistumaan voi-öljyseokseen. Mausta suolalla ja lisää paiston loppuvaiheessa pannuun loraus brandyä ja sytytä alkoholi tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Tarjoile yrttiöljyn kanssa.

Juustolautanen

Manchego-juustoa
1½ dl karviaisia
0,5dl sokeria
Brandyä

Kierittele ½ dl kylmistä karviaisista sokerissa. Leikkaa juusto paloiksi. Valmista loput karviaisista hillokkeeksi keittämällä marjoja sokerin kanssa kattilassa noin 10 minuuttia. Lisää hillokkeeseen lopuksi tujaus brandyä.

Karviaishyve

2 dl Karviaismarjoja
1dl sokeria
100g voita
1dl vehnäjauhoja

Sekoita sokeri, voi ja vehnäjauho muruksi monitoimikoneessa. Jaa karviaiset kahteen uuninkestävään annosvuokaan. Jaa muru marjojen päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat