Mainos

Kokemäen kaupunki on joutunut tietoturvahyökkäyksen kohteeksi – sähköiset palvelut toistaiseksi pois käytöstä

2:10
Lahdessa koettiin tietoturvahyökkäys kesäkuussa.

Kokemäellä Satakunnassa havaittiin maanantaina kaupungin sisäisessä verkossa tietoturvahyökkäys, kaupunki kertoo. Sisäiseen verkkoon ja palvelinympäristöön oli päässyt kiristyshaittaohjelma.

Kyberhyökkäys aiheuttaa laajaa haittaa kaupungin tietoverkossa sekä palveluiden järjestämisessä. Kokemäen kaupungin verkkoliikenne ja sähköiset palvelut ovat toistaiseksi pois käytöstä. Tietosuojaloukkauksen mahdollisuutta ei ole vielä voitu sulkea pois.

Kokemäen hallintojohtaja Mikko Löfbacka kertoo STT:lle, että haittaohjelma ei levinnyt kaupungin tietohallinnon ulkopuolelle. Kaupungin terveydenhuollon järjestää Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, joten kyberhyökkäys ei vaikuttanut terveydenhuollon palveluihin.

Löfbacka kertoo, että esimerkiksi kaupungin sähköposti- ja maksuliikenne ovat kokonaan pois käytöstä. Maksuliikenteen katkaisu vaikuttaa muun muassa sosiaalihuollon kautta maksettaviin ehkäisevään ja täydentävään toimeentulotukeen. Myös kirjastopalvelut olivat maanantain ja tiistain pois käytöstä.

–  Olemme hakeneet manuaalisia toimintatapoja, että saadaan kiireellisemmät ja tärkeimmät asiat hoidettua, Löfbacka kertoo.

Poliisi tutkii törkeänä datavahingontekona

Kaupunki pyrki estämään mahdolliset lisävahingot muun muassa katkaisemalla tietoliikenneyhteyksiä sekä ajamalla omat järjestelmänsä alas, kun kyberhyökkäys havaittiin. Yhteyksien ja järjestelmien palauttaminen on jo osittain aloitettu kiireellisyysjärjestyksessä.

Löfbacka ei osaa arvioida, miten kauan palveluiden normalisoitumiseen menee aikaa. Löfbackan mukaan tilannekuva näyttää kohtuullisen hyvältä, ja jo viikossa palvelut saadaan osittain palautettua.

Kyberhyökkäyksestä on tehty rikosilmoitus, ja poliisi tutkii asiaa törkeänä datavahingontekona. Kokemäen kaupunki tekee asiassa yhteistyötä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sekä Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Myös Lahden kaupungin tietojärjestelmään tehtiin kyberhyökkäys kesäkuussa, mikä lamaannutti osittain kaupungin tietoverkon toiminnan. Tietoliikenneyhteys katkaistiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään, mikä aiheutti laajoja ongelmia Lahden terveydenhuollossa.

Uutista on päivitetty.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja