Kokeilusta lupaavia tuloksia: Puolet maahanmuuttajista sai työpaikan muutamassa kuukaudessa – pilotista 15 miljoonan säästöt

Maahanmuuttajille ja työttömille uusi nopea rekrytointimalli kokeilussa 2:21

Työ- ja elinkeinoministeriön uudenlainen rekrytointimalli nopeutti ja lisäsi maahanmuuttajien työllistymistä: kokeiluun osallistuneista puolet sai töitä. Nyt samaa mallia kokeillaan pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen.

Tavoitteena on säästää yhteiskunnan rahoja ja työllistää räätälöityyn koulutukseen osallistuneet, motivoituneet ihmiset nopeammin. 

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus ammattikoulutuksineen johtaa tavallisesti työllistymiseen vasta viiden vuoden sisällä.

Uudessa rekrymallissa maahanmuuttajien työpaikan mukaan räätälöitykoulutus tapahtuu 4–5 kuukaudessa.

– Työvoimapulaan on hyvä kokeilla erilaisiä lääkkeitä. Tämä nähtiin yhtenä ratkaisuna ja meidän kannalta se on ollut oikein onnistunut ratkaisu, sanoo toimitusjohtaja Matti KarvonenRavintola Factorystä.

Rahoitus kokeiluun sijoittajilta

Erikoista uudessa rekrytointimallissa on se, että 14 miljoonan euron rahoitus tuli valtion sijaan yksityisiltä sijoittajilta. 

– Sijoittajat lähtivät mukaan sillä ajatuksella, että mikäli heidän mallinsa työllistää maahanmuuttajia tehokkaammin kuin niin sanottu perinteinen kotoutumisputki, niin sitten he saavat sijoitetun pääoman takaisin ja vielä tuottoa päälle, koska valtio säästää sitten työmarkkinatuissa ja verotuissa, kertoo maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen,TEM:istä.

Tässä vaihessa säästöä arvioidaan tulleen jo 15 miljoonaa euroa. Koto-SIB-kokeiluun osallistuneista reilusta 2000 maahanmuuttajasta joka toinen on työllistynyt ja heistä peräti 70 prosenttia sai vakituisen paikan.

Eniten maahanmuuttajia pääsi töihin logistiikka-, hotelli- ja ravintola-, siivous- sekä rakennusaloille. Kaksi suurinta työllistäjää olivat Fazer Amica ja Valmet Automotive. Ravintola Factoryyn tuli kuusi työntekijää.

– Heillä on ollut asenne kunnossa. Ruoka tehdään meidän ravintoloissa alusta loppuun. Jos on valmis pistämään itsensä likoon ja oppimaan asioita, se mahdollistaa, vaikkei välttämättä olisi kielitaito kunnossa, kannustaa Karvonen.

Samanlaista räätölöityä rekrytointia kokeillaan myös pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen. Kokeilu alkaa ensin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta sitä laajennetaan alueille, joissa on työvoimapulaa. 

Lue myös:

    Uusimmat